Υπάρχει Plan B αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να συνεχίσει την θητεία του; Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά

Με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να εισέρχεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο νωρίτερα σήμερα λόγω του κορωνοϊού, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην Βρετανία για την διάδοχη κατάσταση στην περίπτωση που δεν μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του. 

Ο Μπόρις Τζόνσον διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19 και ενώ στην αρχή η κατάσταση του θεωρήθηκε σχετικά ήπια, σήμερα επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου και βρίσκεται σε παροχή οξυγόνου.

Πολιτικοί αναλυτές αλλά και συνταγματολόγοι έχουν αρχίσει να ψάχνουν το σύνταγμα της χώρας, το οποίο όμως δεν έχει σαφείς απαντήσεις στο ερώτημα που απασχολεί το μυαλό πολλών Βρετανών: τι θα συμβεί αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορέσει να συνεχίσει τη θητεία του;

Ο Μπ. Τζόνσον από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι του, όπως έκανε και ο υπουργός Υγείας της χώρας, ο οποίος επίσης προσβλήθηκε από τον ιό. Αλλά το γεγονός ότι δύο βασικά στελέχη της κυβέρνησης ειδικά σε μια τέτοια περίοδο είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι, έχει θέσει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πως θα λειτουργούσε η κυβέρνηση χωρίς αυτούς. 

ΤΟ Βρετανικό σύνταγμα, μια συρραφή από μερικές φορές αρχαία και αντιφατικά κείμενα δεν προσφέρει ένα σαφές και επίσημο Plan B. ή διάδοχο σενάριο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. “Δεν έχουνε ξαναβρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση, δεν είχε χρειαστεί να σκεφτούμε μια αντίστοιχη κατάσταση το παρελθόν” δήλωσε στο Reuters η Κάθριν Χάντον, ειδική συνεργάτης του Ινστιτούτου της Κυβέρνησης, μετά την τροπή που πήρε η κατάσταση του Μπόρις Τζόνσον. 

Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως γισ παράδειγμα οι ΗΠΑ που έχουν ορίσει στο σύνταγμα τους ότι αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος σε περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει ή καταστεί ανίκανος να κυβερνήσει, αλλά και πολλές άλλες χώρες, στην Βρετανία δεν έχει οριστεί από το σύνταγμα επίσημος αναπληρωτής ή προσωρινός πρωθυπουργός που θα αναλάβει μέχρι να πάει η χώρα σε εκλογές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ