Το σχέδιο της Γερμανίας για την έξοδο από την καραντίνα

Σχέδιο για την έξοδο από το lockdown έχει καταστρώσει η Γερμανία και σε αυτό περιλαμβάνεται η υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, περιορισμούς στις συγκεντρώσεις και γρήγορο εντοπισμό της αλυσίδας μόλυνσης.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα μπορεί να το θέσει εφαρμογή ώστε η χώρα να επιστρέψει σε μια κανονικότητα μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής των σκληρών μέτρων περιορισμού που με τα σημερινά δεδομένα λήγει στις 19 Απριλίου.

Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών που είδε το Reuters. Όπως σημειώνεται σε αυτό τα μέτρα θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να κρατηθεί ο αριθμός όσων μολύνονται από ένα κρούσμα κάτω από το 1, ακόμα και όταν αρχίσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε να εντοπιστεί πάνω από το 80% των ανθρώπων που ήρθε σε επαφή ένας κρούσμα σε 24 ώρες από τη διάγνωση. Ως «αντάλλαγμα» θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία σε τοπική βάση και να χαλαρώσουν οι αυστηροί περιορισμοί στα σύνορα.

Στο κείμενο επισημαίνεται μάλιστα ότι η άρση του lockdown θα πρέπει να γίνει το δυνατόν γρηγορότερα.

Στα βασικά στοιχεία του σχεδίου περιλαμβάνεται:

  • Τα νοσοκομεία θα πρέπει να έχουν επαρκή ικανότητα νοσηλείας
  • Τα κρούσματα θα πρέπει να μένουν στο σπίτι ή σε ειδικά ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Θα ανοίξουν εστιατόρια και καταστήματα λιανικής αλλά με περιορισμούς στον αριθμό ατόμων που θα εισέρχονται σε κλειστούς χώρους.
  • Θα παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
  • Θα ισχύει υποχρέωση να προστατεύεται το στόμα και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα εργοστάσια, στις συγκοινωνίες, όταν θα υπάρξει αρκετό απόθεμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ