9,9 εκατ. Αμερικανοί στο ταμείο ανεργίας σε μόλις 2 εβδομάδες!

Του Διονύσιου Κηλίδη

Τρομακτικά σε πλήθος και εντυπωσιακά σε ένταση και ταχύτητα είναι τα μεγέθη που αφορούν την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, έπειτα από την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου 2020, οι αιτήσεις στο ταμείο ανεργίας έφτασαν τις 6,6 εκατομμύρια έναντι 3,3 εκατομμυρίων την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα! Συνολικά, σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων 9,9 εκατομμύρια Αμερικανοί τέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, μέγεθος που είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο εν συγκρίσει με τα 5,8 εκατομμύρια άτομα που θεωρούνταν ως άνεργοι στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο! Τότε, το ποσοστό ανεργίας διαμορφωνόταν στο 3,5% (πίνακας 1).

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για διασφάλιση έναντι της ανεργίας, οι οποίες δημοσιοποιούνται με χρονική υστέρηση δύο εβδομάδων, αυξήθηκαν σε 3 εκατομμύρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 έναντι 1,8 εκατομμυρίων (πίνακας 2). Αρκεί να σημειωθεί πως κατά Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης της περιόδου 2008-2009, χρειάστηκε 1,5 χρόνος προκειμένου αντίστοιχες αιτήσεις να αυξηθούν από 3,9 σε 6,6 εκατομμύρια! Σήμερα, πλέον, αυτό έχει γίνει  πραγματικότητα σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων…

Αναφορικά με τις αμερικανικές Πολιτείες οι οποίες παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα μεγέθη αιτήσεων ανεργίας (σε μη εποχικά διορθωμένους όρους), ηγούνται η Καλιφόρνια (879.000), η Πενσυλβανία (406.000), η Νέα Υόρκη (366.000) και το Μίσιγκαν (311.000). Μάλιστα, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες καθημερινά εκδίδουν εντολές παύσης λειτουργίας τομέων του επιχειρείν, αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι και εν γένει απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας, οι αιτήσεις για την λήψη του επιδόματος ανεργίας ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με ποσοστό ανεργίας υπέρτερο του 12%!

Όπως προκύπτει από το πλέον πρόσφατο ADP National Employment Report, που εκδίδεται μηνιαίως από το ADP Research Institute σε συνεργασία με την Moody’s Analytics, και το οποίο κυκλοφόρησε χθες, η ιδιωτική μισθολογική καταβολή στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 27.000 τον Μάρτιο, ακολουθώντας τα δεδομένα που απορρέουν από την επίσημη έκθεση απασχόλησης την οποία συντάσσει το Bureau of Labor Statistics (BLS) για τη μέτρηση των μισθοδοτικών μισθών κατά τη διάρκεια της περιόδου πληρωμών που περιλαμβάνει την 12η ημέρα κάθε μήνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα στοιχεία που εξάγονται από αμφότερες τις μελέτες των ADP και BLS είναι ελαφρώς ξεπερασμένα από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, αποτυγχάνοντας να αποτυπώσουν εγκαίρως τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που χάνονται σε καθημερινή βάση, όπως αντανακλάται στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις αναφορικά με την λήψη του επιδόματος ανεργίας! Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αμερικανικής αγοράς εργασίας, η επόμενη έκθεση της BLS  αναμένεται να αναφέρει ότι οι μηνιαίες μισθοδοσίες μειώθηκαν κατά 100 χιλιάδες τον Μάρτιο!

Παράλληλα, θα προβλέπεται πως η Έκθεση Απασχόλησης του Απρίλη (η οποία έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί στις 8 Μαΐου, 2020) θα αντικατοπτρίζει εκατομμύρια απώλειες θέσεων εργασίας που θα ωθήσουν το συνολικότερο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ σε παραπάνω από 12%!

«Φρένο» (και) στην ανεργία επιχειρεί να βάλει η δράση CARES

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δράση Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES), η οποία νομοθετήθηκε προ ημερών και αποτελεί ένα πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους φορολογουμένους, προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση της λήψης του σχετικού επιδόματος ανεργίας ύψους $600 ανά εβδομάδα για χρονικό διάστημα 4 μηνών, καθώς επίσης και την διεύρυνση της κάλυψης ώστε να περιλαμβάνει και τους ημι-απασχολούμενους / ωρομίσθιους οι οποίοι και εκτιμώνται σε συνολικά 20 εκατομμύρια εργαζομένους.

Τα εν λόγω διευρυμένα οφέλη αποτελούν ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση, η οποία ωστόσο αναμένεται να… προσελκύσει ακόμη περισσότερα άτομα ώστε να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις,  προκειμένου να μετριάσουν τις οικονομικές απώλειες στο εισόδημά τους. Αποτέλεσμα; Να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα συνολικά μεγέθη ανεργίας των ΗΠΑ για πιο μακρύ χρονικό διάστημα.

Η πρόβλεψη του Προγράμματος Προστασίας Μισθοδοσίας (Paycheck Protection Program) που απορρέει εκ του πρόσφατα ψηφισθέντος Νόμου CARES «χαρίζει» το ποσό του κεφαλαίου από δάνεια που έχει εγκρίνει και διαθέσει το Small Business Administration (SBA), το οποίο και αντιστοιχεί στο άθροισμα των εξόδων μισθοδοσίας και των υφιστάμενων πληρωμών τόκων σε υποθήκες, μισθώματα, μισθώσεις και συμφωνίες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Με μια προϋπόθεση: Oι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους. Στην περίπτωση κατά την οποία αυτή η διάταξη λειτουργήσει αποτελεσματικά, αυτομάτως θα μειώσει -ως ένα βαθμό- τις απώλειες θέσεων εργασίας, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην οικονομία να επανακάμψει ταχύτερα, μόλις  ολοκληρωθεί η οξεία φάση της πανδημίας του COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ