Πολωνία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις – Περιορίζονται δραστικά οι μετακινήσεις

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας και άλλων χωρών, η Πολωνία απαγόρευσε σήμερα τις συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων σε δημόσιους χώρους και επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Παίρνουμε αυτήν την απόφαση για να κερδίσουμε χρόνο», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Κερδίζουμε χρόνο για όλους εμάς, για να προετοιμαστούμε καλύτερα, για να προετοιμάσουμε τις ιατρικές υπηρεσίες, καινούριες κλίνες, καινούρια νοσοκομεία. Θέλουμε να προπορευόμαστε στην περίπτωση που υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο», πρόσθεσε.

Οι Πολωνοί θα μπορούν να μετακινούνται για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης ή για λόγους υγείας. Οι αρχές απαγορεύουν να συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους περισσότερα από δύο άτομα που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Όσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές (λειτουργίες ή κηδείες), ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να φτάσει τους πέντε (από 50 μέχρι τώρα), μη συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και των νεκροθαφτών.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 11 Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι.

Στις 14 Μαρτίου η Πολωνία έκλεισε τα σύνορά της για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες και επέβαλε καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και εμπορικά κέντρα έκλεισαν.

Στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 799 κρούσματα και εννέα νεκροί. Περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ