emea business monitor

Αποκλειστικό: Το Ιράν έτοιμο να παράξει το πρώτο φάρμακο κατά του κορωνοϊού!

Το συγκεκριμένο φάρμακο αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την κυβέρνηση της Κίνας και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περίπου μια εβδομάδα

Το πρώτο δοκιμασμένο φάρμακο για την θεραπευτική αγωγή κατά του νέου κορωνοϊού (COVID-19) φέρεται πως έχει ανακαλύψει η Κίνα, σύμφωνα με αποκαλύψεις αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας του Ιράν που έχει συνάψει συμφωνία για την φόρμουλα παραγωγής του φαρμάκου με την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Το Ιράν είναι μια από τις χώρες, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, με 21.638 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.685 θύματα επισήμως και τεράστια προβλήματα στο σύστημα υγείας λόγω των εκτεταμένων αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος. Η κατάσταση όμως είναι ακόμα χειρότερη από την επίσημη εκδοχή καθώς σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε… ασπιρίνες! 

Πληροφορίες ξένων ανταποκριτών μεγάλων δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Τεχεράνη αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνάει τις 50.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 9.000 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πάνω από 21.000 νοσούν αλλά με ήπια συμπτώματα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου Παστέρ του Ιράν, Δρ Μοχάμαντ Ρέζα Αγκχασαντετζί, που αναμετέδωσαν τουρκικά και αραβικά ΜΜΕ, «φάρμακο κατά του κορωνοϊού θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες μέρες», αφού έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Φαρμάκων !

Μάλιστα, το φάρμακο έχει δοκιμαστεί τόσο κλινικά όσο και σε ασθενείς του κορωνοϊού με απόλυτη επιτυχία, φέρεται να έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας: «Έχουμε κάνει δοκιμές, ήταν επιτυχημένες». 

 

«Το φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού (κορωνοϊού) θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες»

Δρ. Μοχάμαντ Ρέζα Αγκχασαντετζί (Εθνικό Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν)

Από την πλευρά του ο  Δρ. Μοχάμαντ Ρέζα Αγκχασαντετζί έδωσε πληροφορίες για την κυκλοφορία του φαρμάκου στο Ιράν και εμμέσως αποκάλυψε την προέλευση του φαρμάκου και της θεραπευτικής αγωγής: «Το φάρμακο για την καταπολέμηση του ιού, βρίσκεται στην τελική φάση της παραγωγής του και θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες 7 με 10 ημέρες. Η πρώτη ύλη για την παρασκευή του φαρμάκου έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα και αυτό το φάρμακο αποτελεί αποκλειστική εγχώρια παραγωγή».

Η μοναδική χώρα που έκανε μεγάλες εξαγωγές, ανάμεσά τους και φαρμακευτικού υλικού, στο Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες όμως ήταν η Κίνα, ενώ πολλές χώρες αρνήθηκαν τα σχετικά αιτήματα υπό τον φόβο κυρώσεων από τις ΗΠΑ. 

Με δεδομένο πως το Υπουργείο Υγείας του Ιράν και το Εθνικό Ινστιτούτο Παστέρ επιβεβαιώνουν στα εγχώρια ΜΜΕ την διενέργεια κλινικών δοκιμών και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα παρασκευής του φαρμάκου είναι η Κίνα και όχι το Ιράν. 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Farda επιβεβαιώνει την είδηση της παραγωγής φαρμάκου στο Ιράν με έγκριση από τις κινεζικές αρχές και ειδική άδεια χρήσης της φαρμακευτικής φόρμουλας και παροχή τεχνογνωσίας, μαζί με το κατάλληλο υλικό (πρώτες ύλες) για την μαζική παραγωγή από της Κίνα.  

Επιτυχημένες οι κλινικές δοκιμές 

Το συγκεκριμένο γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και δυο ακόμα -φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους ως σήμερα – γεγονότα: την χθεσινή άρνηση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη και πρώην προέδρου της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χοσεϊνί Χαμενέϊ να δεχτεί την προσφορά βοήθειας από τις ΗΠΑ και την μυστική αποστολή τουρκικής αντιπροσωπείας πριν από λίγες εβδομάδες στην Τεχεράνη υπό άκρα μυστικότητα σε «πολιτικές συζητήσεις», που έγιναν γνωστές μετά τον θάνατο του πρώην αρχηγού του τουρκικού στρατού ξηράς, Αϊτάτς Γιαμάν στο νοσοκομείο της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (στις 17/3) μετά την επιστροφή του από…ταξίδι στο Ιράν, ο οποίος κρατήθηκε μυστικός για 3 ημέρες και αρχικά αποδόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση σε οξεία πνευμονία.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί πριν από ένα 24ωρο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων κατά του κορωνοϊού μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες και η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς λόγω… των θετικών εξελίξεων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προσπάθησε να αγοράσει την φόρμουλα του φαρμάκου αλλά δεν υποχώρησε όταν έγινε αντιληπτό πως το Ιράν είχε μόνο τα δικαιώματα παραγωγής για εγχώρια χρήση και όχι για διεθνείς συμφωνίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ  Μοχάμαντ Ρέζα Αγκχασαντετζί σε αραβικά δίκτυα «έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε κάποιους ασθενείς και ήταν επιτυχημένες και επιπλέον έχουμε λάβει τις απαραίτητες άδειες για την κυκλοφορία του». 

Άλλες πληροφορίες σχετικά με την ονομασία του φαρμάκου και τις δραστικές φαρμακευτικές ουσίες που εμπεριέχει δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα καθώς σε αυτή την φάση η παραγωγή του χαρακτηρίζεται ως «κρατικό μυστικό». Ενδέχεται όμως να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις στην Τεχεράνη μεταξύ 30 Μαρτίου και 4 Απριλίου, μετά την χορήγηση των πρώτων δόσεων σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.