Διεθνή ΜΜΕ: “Όχι στους εκβιασμούς Ερντογάν – Όλη η Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα

Στην παραδοχή ότι η κρίση του μεταναστευτικού του 2015 δεν γίνεται να επαναληφθεί και πως η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύπτει στους εκβιασμούς του Ερντογάν, καταλήγουν στο σύνολο τους όλες σχεδόν οι γερμανικές εφημερίδες. Αντίστοιχα, σε παρόμοια συμπεράσματα φτάνουν και τα μέσα από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες στο σύνολο τους ασχολούνται με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον Έβρο. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις τουρκικές πιέσεις», επισημαίνει ο ξένος Τύπος σχολιάζοντας την χθεσινή μίνι ευρωπαική σύνοδο κορυφής στα ελληνοτουρκικά σύνορα με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσφυγική κρίση.

Την ίδια ώρα, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου μπορεί να κάνει περισσότερα για την προσφυγική κρίση στη χώρα μας.

Sueddeutsche Zeitung: Η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα για το προσφυγικό

«Οι εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα θυμίζουν το έτος 2015. Την εποχή εκείνη, η Γερμανία βοήθησε πολύ με το προσφυγικό, και, αν και είναι δύσκολο, πρέπει να το κάνει και πάλι», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.  «Μαζί με τις εικόνες αυτές, επιστρέφει κι ο φόβος… ο εφιάλτης του μεταναστευτικού επιστρέφει και πάλι στη νότια Ευρώπη».

«Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται τώρα από τους Πράσινους και άλλα δημοκρατικά κόμματα στη Γερμανία: ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η προσφυγική κρίση του 2015 στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος προφανώς έμαθε επίσης το μάθημά της. Πριν από πέντε χρόνια, η Μέρκελ αποφάσισε μεμονωμένα να μην απομονώσει τη Γερμανία από τους πρόσφυγες…Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι σήμερα ακόμα πιο άθλιες. Η Μέρκελ δεν θέλει πλέον να κάνει ένα βήμα στη μεταναστευτική πολιτική χωρίς να έχει σύμμαχό της έναν Ευρωπαίο εταίρο. Κι αυτό είναι σωστό.

Η απόφαση της πολιτικής των ανοικτών θυρών της Καγκελαρίου το 2015 ήταν ηθικά σωστή και οικονομικά βιώσιμη για τη Γερμανία. Αλλά η ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι γείτονες θα ακολουθούσαν κατά κάποιον τρόπο το παράδειγμά της και θα συμμετείχαν στη φιλανθρωπική πολιτική ασύλου της Γερμανίας ήταν μια ψευδαίσθηση»…

«Η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν αποτελεί επίσης σημάδι αδυναμίας, αλλά δημοκρατικής αυτοπεποίθησης. Εάν θέλετε, η ανθρωπιστική γενναιοδωρία έχει γίνει το γερμανικό εμπορικό σήμα. Και αυτή είναι μια κληρονομιά, ίσως η πιο σημαντική, της εποχής της Μέρκελ», υποστηρίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Le Figaro:Η Ευρώπη παρουσιάζει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στις τουρκικές πιέσεις

«Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν την Αθήνα ότι θα βοηθήσουν και προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση με την Άγκυρα», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει:

«(Ήταν εκεί) η πρόεδρος της Κομισιόν, Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαικου Κοινοβουλίου καθώς και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε για το πρώτο εξάμηνο του 2020»…

« Μία μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής , με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήθελε να δείξει στους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το μέγεθος της απειλής στην οποία εκτίθεται η χώρα του και η de facto Ευρώπη.

«Η κρίση αυτή πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη», δηλώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας».

France Info: Η Ευρώπη να πει στον Ερντογάν ότι η πολιτική του εκβιασμού δεν πληρώνεται

«Η Ευρώπη πρέπει να πει στον Ερντογάν ότι η πολιτική του εκβιασμού δεν πληρώνεται», αναφέρει σε άρθρο του το γαλλικό δίκτυο «France Info» και προσθέτει:
«Επιπλέον, πρέπει να του πει ότι δεν είναι δυνατή η πολιτική στήριξη της Ευρώπης προς την Τουρκία καθώς μεταχειρίζεται τους μετανάστες ως απλά εμπορεύματα τα οποία κρατούνται σε φυλακές ή καταυλισμούς ή τους σπρώχνουν προς τα σύνορα», δηλώνει ο Ζαν Πολ Μαρί, δημοσιογράφος, ειδικός στο μεταναστευτικό.

«Με τις δηλώσεις του στο «France Info», ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρεται στη μαζική άφιξη των μεταναστών στη Λέσβο στην από την Τουρκία και τη βίαιη υποδοχή από τους κατοίκους του νησιού. «Οι Έλληνες αισθάνθηκαν εγκαταλελειμμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση;…Για το λόγο αυτό είχαμε την ενίσχυση των λαϊκίστικων κινημάτων, κυρίως στην Ιταλία», προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ