ΕΕ: “Η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης και την ευχαριστούμε – Έκτακτη βοήθεια 700 εκατ. ευρώ

Η κατάσταση στα σύνορα αφορά όλη την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα

“Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα μας σε αυτούς τους καιρούς”. Με αυτή την φράση ξεκίνησε την τοποθέτηση της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Στις κοινές τους δηλώσεις μετά την επιτόπου επίσκεψη στα σύνορα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα να διαφυλάξει τα Ευρωπαϊκά σύνορα και το πρόβλημα που δημιουργείται από την τουρκική πλευρά. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας και βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από το άνοιγμα των συνόρων από την τουρκική πλευρά. 

«Θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσφέρουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Είναι η ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα με τάξη, ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

Ενίσχυση της Frontex και οικονομική στήριξη 700 εκατ. ευρώ

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ότι θα τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που είναι επίσης σύνορα της Ευρώπης. Έχω πλήρως δεσμευτεί ότι θα κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη επιχειρησιακή υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές» δεσμεύτηκε και εξήγησε συγκεκριμένα ότι έπειτα από ελληνικό αίτημα η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) και επίσης: «Η Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530 που θα αναπτυχθούν από τη Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα».

Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. «Αποτελείται από 350 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Στις Καστανιές βρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος υπογράμμισε: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό για την Ελλάδα, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η παρουσία μας εδώ, μαζί, στη χώρα σας είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες και στον υπόλοιπο κόσμο: Ότι είμαστε μαζί, γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και φυσικά είναι κρίσιμο να ενεργούμε με αναλογικό τρόπο και να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στο διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο κ. Μισέλ και συνέχισε: «Και εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας, γιατί ξέρουμε ότι, ακόμα και αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα, είναι πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας και ταυτόχρονα όμως να επιδεικνύετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ