Ηλικιωμένοι άντρες τα μεγαλύτερα θύματα του κορωνοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εξέδωσαν την πρώτη επίσημη αναφορά σχετικά με τον κορωνοϊό και τους ασθενείς του, ενώ μέσα σε αυτή γίνεται αναφορά και στα στατιστικά δείγματα ασθενών και θυμάτων. 

Η μελέτη βασίστηκε στους ιατρικούς φακέλους 72.314 ασθενών, από τους οποίους οι 44.672 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ο οποίος πια ονομάζεται COVID-19.  Οι ασθενείς προέρχονται από την κεντρική Κίνα, η οποία αποτελεί την “γενέτηρα” της επιδημίας και αφορούν επικαιροποιημένα στοιχεία μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. 

Μέχρι εκείνη την περίοδο, από τα καταγεγραμμένα περιστατικά, είχαν σημειωθεί 1.023 θάνατοι, κάτι που ορίζει την αναλογία μεταξύ ασθενών και θυμάτων στο 2,3%, 

Σύμφωνα με την μελέτη, το ποσοστό θνησιμότητας του ιού αυξάνεται εκθετικά ανάλογα με την ηλικία. 

“Άτρωτα” τα μωρά

Όπως δείχνει η έκθεση, κανένα μωρό ή μικρό παιδί ηλικίας μέχρι 9 ετών δεν έχει πεθάνει από τον ιό, ενώ σε ηλικίες μέχρι 39 ετών το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 0,2%. 

Το ποσοστό αυξάνεται ελαφριά για ηλικίες μέχρι 49 ετών, αλλά εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το 0,5%, ενώ και μέχρι τα 59 αν και η θνησιμότητα αυξάνεται, παραμένει στο 1,3% των ασθενών. 

Τα ποσοστά αλλάζουν όσο μεγαλώνει η ηλικία των ασθενών, με την ηλικιακή ομάδα 60-69 να έχει 3,6% θνησιμότητα και σε αυτούς που είναι μεταξύ 70-79 το ποσοστό “σκαρφαλώνει” στο 8%. 

Εκεί που το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους ασθενείς 
εκτοξεύεται” είναι στην ηλικιακή ομάδα 80+, όπου και φτάνει το 14,8%.

Οι ασθενείς με επιβαρυμένο ιατρικό παρελθόν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, ενώ όπως δείχνει η έκθεση οι παθήσεις που “ανοίγουν” τον δρόμο στις καταστροφικές συνέπειες του νέου ιού, είναι καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, υπέρταση και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. 

Ένα άλλο “ενδιαφέρον” στατιστικό που αναδεικνύεται από την έκθεση, είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα θύματα του ιού, το ποσοστό των ανδρών είναι μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών με 2,8% έναντι 1,7%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ