Η Κομισιόν “ανοίγει την πόρτα” σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να φέρουν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, σε μια τελευταία ένδειξη ότι οι γειτονικές αυτές βαλκανικές χώρες θα ξεπεράσουν τον πάγο που έβαλε η Γαλλία στις προσδοκίες τους.

Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τις επισκέψεις μου και στις δύο χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμπόδισε την έναρξη συνομιλιών τον Οκτώβριο με τα Σκόπια και τα Τίρανα, δήλωσε το σαββατοκύριακο πως είναι πρόθυμος να τους επιτρέψει να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει θετικά τις δύο χώρες τον ερχόμενο μήνα.

«Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από τις επισκέψεις μου και στις δύο χώρες», δήλωσε σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης ο επίτροπος Όλιβερ Βαρέλι που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση. «Δεν εγκαταλείπουν τις μεταρρυθμίσεις … και θα δεις ότι θα τις φέρουν σε πέρας και, αν το κάνουν αυτό, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

Αυτό που προσφέρεται είναι η ένταξη.

Αν τους επιτραπεί να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες, η έγκριση αυτή θα δημιουργήσει το σκηνικό για μια σύνοδο κορυφής, τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, με τους ηγέτες της ΕΕ και τις έξι υποψήφιες χώρες των δυτικών Βαλκανίων -Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία. «Αυτό που προσφέρεται είναι η ένταξη», δήλωσε ο Βαρέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ