Η Κίνα αποστειρώνει τα χαρτονομίσματα για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Το γεγονός ότι τα χρήματα είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που μπορεί κάποιος να κρατάει στα χέρια του είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν στον πλανήτη. Όμως με την πρόσφατη εξάπλωση του κορωνοϊού η προσοχή απέναντι στα χαρτονομίσματα έχει ενταθεί, ωθώντας την Τράπεζα της Κίνας να ακολουθήσει δραστικά μέτρα .

Οι κινεζικές τράπεζες έχουν διαταχθεί να απολυμαίνουν τα μετρητά πριν τα δίνουν στο κοινό σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού που έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 1.770 άτομα στη χώρα. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδεσμεύσουν νέα χαρτονομίσματα μόνο εάν έχουν αποστειρωθεί. 

Οι τράπεζες σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν δυνητικά μολυσμένα μετρητά από την κυκλοφορία και θα τα απολυμαίνουν είτε με υπεριώδη είτε θερμική επεξεργασία, δήλωσε το  κυβερνητικό συμβούλιο σε δημοσιογράφους. Τα απολυμασμένα μετρητά θα φυλάσσονταν στη συνέχεια για επτά έως 14 ημέρες πριν μπορέσουν να επιστραφούν στην αγορά.

Τα χρήματα που αφαιρούνται από χώρους υψηλού κινδύνου, όπως τα νοσοκομεία και οι αγορές, θα σφραγιστούν και θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης, αλλά στη συνέχεια θα βρίσκονται στην κατοχή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) αντί να εισέλθουν ξανά στην κυκλοφορία.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Fan Yifei, αναπληρωτής κυβερνήτης της PBOC, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να εκδώσει νέα, μη μολυσμένα χαρτονομίσματα στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι αρχές χορήγησαν 4 δισεκατομμύρια γιουάν σε νέα τραπεζογραμμάτια στο Wuhan, πόλη η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, πριν από την αργία της Κινεζικής πρωτοχρονιάς στα τέλη Ιανουαρίο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ