Έρευνα: Ο κορωνοϊός “απειλεί” 5 εκατ. επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Ο νέος κορωνοϊός που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει την ζωή σε 1.770 ανθρώπους στην Ασία, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, και έχει “χτυπήσει” και τον υπόλοιπο πλανήτη, εκτός από το ανθρώπινο κόστος, όλα δείχνουν πως θα έχει και τεράστιο κόστος στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με μελέτη της Dun & Bradstreet, η οποία ανέλυσε τις κινεζικές επαρχίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον ιό, διαπίστωσε πως είναι πολύπλοκα συνδεδεμένες στο παγκόσμιο επιχειρηματικό δίκτυο. 

Οι πληγείσες περιοχές με 100 ή περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τις 5 Φεβρουαρίου, φιλοξενούν περισσότερο από το 90% όλων των ενεργών επιχειρήσεων στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ περίπου 49.000 επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές είναι υποκαταστήματα και θυγατρικές ξένων εταιρειών.

Σχεδόν το ήμισυ (49%) των εταιρειών με θυγατρικές σε επηρεαζόμενες περιφέρειες εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 19%, η Ιαπωνία 12% και η Γερμανία το 5%.

Οι ερευνητές Dun & Bradstreet διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 51.000 εταιρείες παγκοσμίως, από τις οποίες 163 είναι στην λίστα Fortune 1000, έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές άμεσης ή ”πρώτης βαθμίδας” στην περιοχή που επηρεάζεται, ενώ τουλάχιστον 5 εκατομμύρια – και 938 από αυτές στην Fortune 1000 – έχουν έναν ή περισσότερους προμηθευτές της κατηγορίας 2.

Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο ήδη πλήττει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη για το 2020. 

Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, η Moody’s αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά δύο δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας, προσδοκώντας ότι οι οικονομίες του G-20 θα αυξηθούν συλλογικά με ετήσιο ρυθμό 2,4% το 2020, ενώ η Κίνα θα υποχωρήσει στο 5,2%. Βασικό στοιχείο της έκθεσης της Moody’s είναι η προϋπόθεση πως το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα έχει βρεθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Αν όμως η συνθήκη αυτή δεν ικανοποιηθεί, τότε η κρίση θα εξαπλωθεί και στα δεύτερα τρίμηνα των εταιρειών, δημιουργώντας τεράστιο σοκ στην παγκόσμια παραγωγή και βιομηχανία. 

Η έκθεση Dun & Bradstreet διαπίστωσε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι τομείς, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των επιχειρήσεων στις επηρεαζόμενες επαρχίες, ήταν οι υπηρεσίες, το χονδρικό εμπόριο, η μεταποιητική βιομηχανία, οι λιανικές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 

Η κινεζική οικονομία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕγχΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) και οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η αντιμετώπιση της επιδημίας καθυστερήσει πέρα ​​από το καλοκαίρι, η «επικαλυπτική επίδραση» θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ