Δεν κλείνει η πληγή του brain drain στη Ρουμανία

Καλύτερο μέλλον σε χώρες του εξωτερικού αναζητά η πλειονότητα των νέων από τη Ρουμανία, που επιλέγει τον “δρόμο” της μετανάστευσης για βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο και αναβαθμισμένη εργασιακή και επαγγελματική προοπτική, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεγάλη πληγή για τη Ρουμανία η αποχώρηση των νέων

Από την έρευνα της Eurostat προκύπτει ότι, η Ρουμανία κατατάσσεται πρώτη στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τους νέους που άφησαν την πατρίδα τους για να ζήσουν στο εξωτερικό. Περίπου 600.000 παιδιά, ηλικίας ενός έως 19 ετών έχουν φύγει από τη Ρουμανία και ζουν στο εξωτερικό, προστίθεται.

Κοινωνιολόγοι που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του θέματος υπογράμμισαν πως τα τελευταία τριάντα χρόνια η Ρουμανία πλήττεται από τη φυγή νέων στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν πρόκειται να σταματήσει εκτός αν οι αρμόδιες αρχές λάβουν τα κατάλληλα μέτρα. 

Οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι το 50% των νέων ηλικίας 16 έως 34 ετών στη Ρουμανία είναι έτοιμοι να φύγουν από τη χώρα για να ζήσουν στο εξωτερικό. “Γνωρίζουμε από τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί ότι τουλάχιστον το 50% των νέων θέλει να φύγει στο εξωτερικό και ήδη έχει κάνει τον σχεδιασμό του για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου” δήλωσε ο κοινωνιολόγος, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Μετανάστευσης, Ντουμίτρου Σάντου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ