Σε ελεύθερη πτώση η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της μεταποίησης που επιβαρύνει τη συνολική ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 3,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 0,2%. Η πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2018, η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 6,8%. 

Το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε σε άνοδο 1,2% από 1,1% προηγουμένως.

Τα εμπορικά στοιχεία έδειξαν ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,7% τον Δεκέμβριο. 

Η μεγαλύτερη πτώση της 10ετίας για τα made in Germany προϊόντα

Αρνητικά κινήθηκαν και οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, υποδηλώνοντας ότι παραμένει υποτονική η δραστηριότητα των γερμανικών εργοστασίων.

Oπως μεταδίδει το Reuters και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, οι παραγγελίες για made in Germany προϊόντα υποχώρησαν κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο και ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 0,6% άνοδο.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα υποχώρησαν κατά 8,7%, με την πτώση να είναι η πιο μεγάλη από το 2009.

Οι εγχώριες παραγγελίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,4% ενώ οι διεθνείς διολίσθησαν κατά 4,5%, σε μηνιαία βάση. Οι νέες παραγγελίες από την ευρωζώνη κατέγραψαν πτώση 13,9%.

«Αναμένουμε ότι η οικονομία έχει φτάσει στο χαμηλό σημείο της και περιμένουμε ότι η δυναμική θα ανεβάσει ρυθμό το 2020. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για σημαντική ανάκαμψη», σημειώνουν οικονομολόγοι του Bloomberg.

Αδύναμη η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή – που αποτελείται από τη μεταποίηση, την Ενέργεια και τις κατασκευές – κινήθηκε αρνητικά κατά 2,8% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 0,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Η μεταποίηση υποχώρηση 2,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατασκευές κατά 2,7% και η Ενέργεια κατά 4,0%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ