Κορωνοϊικό “μούδιασμα” για την Apple – απειλείται η παραγωγή του επόμενου iPhone

Δεν πρόλαβε να χαρεί το επενδυτικό κοινό από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου για την Apple και ήρθε το “μούδιασμα”, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού απειλεί την γραμμή παραγωγής της. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Nikkei Asia Review, το λουκέτο στα κινεζικά εργοστάσια και η παράταση της εορταστικής περιόδου για την κινεζική πρωτοχρονιά που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση το ιού, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις εταιρείες. Μια από τις εταιρείες αυτές, είναι και η Apple η οποία έχει τις βασικές της γραμμές παραγωγής στην Κίνα. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος της εφοδιαστικής αλυσίδας  το οποίο μίλησε στη Nikkei, ο κορωνοϊός– ο οποίος έχει αφήσει στο πέρασμά του 136 νεκρούς μέχρι στιγμής – θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολο εγχείρημα την τήρηση του χρονοδιαγράμματος παραγωγής. 

Τα προβλήματα στη γραμμή παραγωγής έρχονται στο χειρότερο δυνατό σημείο για την Apple η οποία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την νέα της φτηνότερη συσκευή για την οποία έχει υψηλές προσδοκίες. Η νέα αυτή συσκευή που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο αυτής της χρονιάς και θα αποτελέσει την κύρια προσπάθεια της εταιρείας να πολιορκήσει την μεσαία προς ανώτερη κατηγορία η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, και στην οποία η Apple δεν έχει πρόσβαση. 

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και τα προβλήματα που δημιουργεί στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, ενδέχεται να καθυστερήσει την κυκλοφορία του νέου iPhone, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει την κρίσιμη αγορά των εορτών καθώς δεν θα έχει το απαραίτητο απόθεμα συσκευών. 

Δύο ανώνυμες πηγές που μίλησαν στη Nikkei σημείωσαν ότι η παραγωγή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αυτό όμως είναι πιθανό να αλλάξει εξαιτίας της επιδημίας. Η καθυστέρηση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία αν σκεφτεί κανείς ότι η Apple, σύμφωνα με πηγές από τα εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα, έχει παραγγείλει περί τα 80 εκατ. iPhone για το πρώτο εξάμηνο του 2020 – 10% περισσότερα από πέρυσι.

Τα βασικά κέντρα παραγωγής της αμερικανικής εταιρείας βρίσκονται σε γειτονικές επαρχίες της περιοχής, συγκεκριμένα σε Χενάν και Γκουάγκντονγ. Στη Χενάν βρίσκεται το  εργοστάσιο της Foxconn, το οποίο απασχολεί πάνω από 350.000 ανθρώπους και παράγει περισσότερα από τα μισά iPhones παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ