Με το βλέμμα στο Νόμπελ Ειρήνης, ο Τραμπ προσπαθεί να λύσει το Παλαιστινιακό

Χαρακτηρίζοντας το σαν “μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών” ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες το σχέδιο του για την επίλυση της μακροχρόνιας ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης. Ταυτόχρονα δε τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους μια “σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας”, ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την “αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

“Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα “τεράστιο βήμα προς την ειρήνη”, το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Με το βλέμμα στο Νόμπελ

Εκτός από άλλες βλέψεις στην περιοχή την οποία θέλει να σταθεροποιήσει όσο διαρκεί η διαμάχη με το Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να έχει “βάλει στο μάτι” μια πιθανή βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς το Παλαιστινιακό και η επίλυση του είναι ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια και έχει δημιουργήσει εκατέρωθεν πάρα πολλά σημεία προστριβών. 

Η πιθανή επίλυση του, είναι σχεδόν βέβαιο πως φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ μια ανάσα από το Νόμπελ, το οποίο επιθυμεί διακαώς, καθώς πλησιάζοντας στις προεδρικές εκλογές χρειάζεται ένα σημαντικό διαπιστευτήριο για τις ικανότητες του στην εξωτερική πολιτική. 

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και χρόνια και μια από τις βασικές αιτίες (για κάποιους η μοναδική) είναι οι χειρισμοί του αμερικανού προέδρου. Ο Ντ. Τραμπ χρειάζεται μια μεγάλη νίκη σε διεθνές επίπεδο προκειμένου από την μια να ισχυροποιήσει τη θέση του την περίοδο της ακροαματικής διαδικασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο και από την άλλη να πείσει το εσωτερικό της χώρας ότι οι διπλωματικές του ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες. 

Μια πόλη με δύο πρωτεύουσες

Το “μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος” θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές “συνθήκες”, συμπεριλαμβανομένης της “σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας”. Θα μπορούσε να έχει “μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ”, σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να “αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη”, την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι “μια ιστορική ευκαιρία” για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.”Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη ισραηλινών οικισμών” για μια περίοδο τεσσάρων ετών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό το κράτος θα είναι “εδαφικά συνεχές”.

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνοι “αξίζουν μια καλύτερη ζωή” τόνισε επίσης ο Τραμπ πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το “πιο λεπτομερές” που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. “Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη”, πρόσθεσε.

Κάλεσε τέλος τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. “Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948”, είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στο Twitter έναν χάρτη που σκιαγραφεί επί χάρτου το προτεινόμενό του σχέδιο για την Μέση Ανατολή. 

Ο χάρτης εμφανίζει εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης, που θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. 
Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη τίθονται υπό ισραηλινό έλεγχο, όπως ολόκληρη η κοιλάδα του Ιορδάνη. 

Η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων. 
Ένα τούνελ θα συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ