Ραντεβού στο Νταβός για Τραμπ και Γκρέτα Τουνμπεργκ;

Στη σκιά της κλιματικής απειλής ξεκινάει την Τρίτη στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο στα 50α του γενέθλια έχει να ασχοληθεί με πολύ κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα. 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), μια σύνοδος επιχειρηματιών και πολιτικών ηγετών που διεξάγεται στο θέρετρο σκι του Νταβός στο ελβετικό καντόνι Γκριζόν, φιλοδοξεί να γίνει «κέντρο στοχασμού» για το μέλλον.

Αλλά, όπως όλα τα μεγάλα διεθνή ραντεβού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποτυπωθούν σε αυτό οι πολλαπλές διεθνείς διαφωνίες. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό εμφανές, παρά από τους δύο προσκεκλημένους-σταρ την πρώτη ημέρας της συνόδου.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, 17 ετών, επιστρέφει στο Νταβός για δεύτερη συνεχή χρονιά, για να καλέσει την παγκόσμια κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο να κινητοποιηθεί απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Θα συναντηθεί εκεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο έχει ανταλλάξει πολλές αιχμηρές δηλώσεις μέσω Twitter, και για τον οποίο επεφύλασσε μια άγρια ματιά στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αντίδραση που απαθανατίστηκε από τις κάμερες;

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συμμετείχε ήδη στο Φόρουμ του Νταβός το 2018, θα εκφωνήσει την ομιλία του την ίδια ημέρα που οι Αμερικανοί γερουσιαστές ξεκινούν τη δίκη του με το ερώτημα της αποπομπής του.

Στο φόντο της παρέμβασης του, οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, ύστερα από τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, την οποία ακολούθησαν αντίποινα και η συντριβή ενός ουκρανικού Boeing που καταρρίφθηκε κατά λάθος από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ, που αρχικά αναμενόταν στο Νταβός, τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του. Θα παρευρεθεί, ωστόσο, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ.

Το οικονομικό Φόρουμ, που διαρκεί έως την Παρασκευή, θα ασχοληθεί επίσης με τις επιθετικές κινήσεις την Ουάσινγκτον στο επίπεδο του εμπορίου και τεχνολογίας.

Μερικές ημέρες μετά την υπογραφή –προχθές Τετάρτη– της σινοαμερικανικής προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας, που σηματοδοτεί μια ανακωχή ύστερα από δύο χρόνια έντασης, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χαν Τζενγκ θα είναι επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας στο Νταβός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ