Για πρώτη φορά μετά την ύφεση, οι γυναίκες εργαζόμενες είναι πιο πολλές από τους άντρες

Με οριακή πλειοψηφία (η οποία για κάποιους αγγίζει το όριο του στατιστικού λάθους) οι γυναίκες εργαζόμενες στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους άντρες συναδέλφους τους στην αγορά εργασίας. 

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές μέρες δείχνουν πως από την περίοδο της “Μεγάλης Ύφεσης” πριν από δέκα χρόνια και μετά, είναι η πρώτη φορά που οι γυναίκες εργαζόμενες είναι πιο πολλές από τους άντρες σε ποσοστό 50,04% και φτάνουν τα 76,2 εκατομμύρια. Οι γυναίκες “κέρδισαν” 139.000 θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τους 6.000 που “κατάφεραν” οι άνδρες κατά την ίδια περίοδο.

Η τελευταία φορά που οι γυναίκες αποτελούσαν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού ήταν μια περίοδος δέκα μηνών από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010, καθώς η κρίση στην οικονομία δημιούργησε απώλειες θέσεων εργασίες σε τομείς που απασχολούνταν κυρίως άνδρες, όπως η μεταποιητική βιομηχανία.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα κέρδη που έχουν οι εταιρείες που απασχολούν μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών.

“Οι κλάδοι που δείχνουν αύξηση, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, είναι κατά κύριο λόγο γυναικεία απασχόληση”, δήλωσε στο The Wall Street Journal ο Ariane Hegewisch, διευθυντής προγραμμάτων για την απασχόληση  στο Ινστιτούτο Έρευνας. «”Φτάνοντας στον 21ο αιώνα, είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο διαχωρισμός λόγω φύλου στην αγορά εργασίας”.

Ωστόσο, άλλοι σημείωσαν ότι ο αριθμός των γυναικών σε ηλικία εργασίας που εργάζονται στις ΗΠΑ παρέμεινε χαμηλότερος από ό, τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες. Ο Ernie Tedeschi, πρώην οικονομολόγος του Treasury Department, δήλωσε ότι η έλλειψη κινήτρων για τις εργαζόμενες μητέρες μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε αυτό. 

“Η απασχόληση των γυναικών στις ΗΠΑ, η οποία κάποτε οδήγησε την οικονομία σε μεγάλο βαθμό ανάπτυξης, έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες δήλωσε ο Tedeschi. “Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εργασία, όμως όπως δείχνουν οι έρευνες η ασθενής οικογενειακή πολιτική των ΗΠΑ έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό”. 

Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Απρίλιο του 2018 διαπίστωσε ότι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ξεπεράσει εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών με θέσεις εργασίας. 

Εκτός όμως από τα ποσοστά των εργαζόμενων, σημασία έχουν και αυτά όσων αναζητούν εργασία καθώς υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στην ευρύτερη αγορά εργασίας, το σύνολο δηλαδή όσων ήδη εργάζονται και όσων αναζητούν εργασία. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, με βάση τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό ήταν 57,7% για τις γυναίκες και 69,2% για τους άνδρες, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν περισσότεροι άντρες στην ευρύτερη αγορά εργασίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ