Το Brexit κοστίζει! στα 260 δισ. δολάρια έφτασε ο λογαριασμός!

Με το αναπόφευκτο πια Brexit να βρίσκεται μόλις μερικές μέρες μακρυά, ύστερα και από την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου των προτάσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έχει έρθει η ώρα των “ψύχραιμων” αποτιμήσεων. 

Πέρα από τα όποια γεωπολιτικά οφέλη ή ζημιές που θα φέρει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον και σημασία είναι να γίνει και η αποτίμηση του κόστους που θα έχει η αποχώρηση για την Βρετανία. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών, το Brexit θα κοστίσει στην Βρετανία 260 δισ. δολάρια μέχρι και το 2020, χωρίς να υπολογιστούν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποχώρηση από εκεί και πέρα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη του βρετανικού οικονομολόγου Dan Hanson, το Brexit έχει ήδη κοστίσει στη Βρετανία περίπου 170 δισ. δολάρια και εκτιμά ότι η ταχεία αποχώρηση της χώρας  από την ΕΕ θα προσθέσει άλλα 91 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος αυτό, είναι αρκετά υψηλότερο από το κόστος που είχε υπολογιστεί το 2016 όταν και έγινε το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ένωση, καθώς κάθε χρόνο επιταχύνεται το φορτίο στην Βρετανική οικονομία. Η βρετανική οικονομία μετά το δημοψήφισμα αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ισχυρές. 

Η επιβράδυνση ήρθε από το 2017 και μετά, όταν ο πληθωρισμός “χτύπησε” τα εισοδήματα και τις δαπάνες. 

Όσο οι πολιτικοί δεν έβρισκαν λύση στην αποχώρηση και την συμφωνία που θα την συνοδεύει και η Βρετανία μπήκε σε ένα γαϊτανάκι πολιτικών εξελίξεων, η αβεβαιότητα είχε τον αντίκτυπο της στην οικονομία της χώρας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία τα οποία φανερώνουν ότι η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί στο μισό, από 2% στο 1%.

Σύμφωνα με τον Hanson οι εξελίξεις του Brexit, έχουν “χτυπήσει” την ανάπτυξη της Βρετανίας περισσότερο από τις άλλες χώρες του G7, στην ίδια περίοδο και η Βρετανική οικονομία είναι τώρα 3% μικρότερη από ότι θα ήταν αν δεν είχε γίνει δημοψήφισμα. 

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την Ένωση στο τέλος του μήνα και ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαβεβαιώσει πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας, η αλήθεια είναι πως πολλές εμπορικές συμφωνίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαρκείς εμπορικές αβεβαιότητες δημιουργούν ένα ακόμα πρόβλημα στην βρετανική οικονομία, η οποία βρίσκεται αναγκασμένη να έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα ταυτόχρονα. 

Μετά το 2020, τι;

Οι οικονομικές προοπτικές του έθνους δεν πρόκειται να βελτιωθούν και μετά το 2020, όπως αναφέρουν οι αναλυτές. 

Μέσα στο 2020 η ολοκλήρωση του Brexit θα δώσει την ψυχολογική ώθηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και θα “σπρώξει” βραχυπρόθεσμα την οικονομία, όμως αυτό θα είναι ένα “πυροτέχνημα” χωρίς ανάλογη συνέχεια. Όπως αναφέρουν οι εκθέσεις των αναλυτών, τα συνεχιζόμενα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει το εμπόριο και η απώλεια της αποτελεσματικότητας, θα δώσουν ένα καίριο πλήγμα στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. 

Όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό (για κάποιους απόλυτα βέβαιο) ότι θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για το Brexit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ