Υπάρχει ένας κρυφός ύφαλος στα βαθιά νερά της αμερικανικής οικονομίας

Η αμερικανική οικονομία μπορεί να μοιάζει με ένα τεράστιο ποντοπόρο πλοίο, ωθούμενο κατά κύριο λόγο από τις επιδόσεις των τεχνολογικών εταιρειών και την τρομακτική άνοδο του retail και υποβοηθούμενο από την φιλοεπιχειρηματική πολιτική του Λευκού Οίκου, όμως μέσα στα βαθιά νερά υπάρχει ένας ύφαλος που μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. 

Η υγεία της αμερικανικής οικονομίας, δεν φαίνεται μόνο από τα συνεχή ράλι στο ταμπλό της Wall Street αλλά από το γεγονός ότι επί δέκα χρόνια (τη μεγαλύτερη συνεχόμενη χρονική περίοδο στην ιστορία της) οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, οδηγώντας την ανεργία σε συνεχή χαμηλά ιστορικά. Και μπορεί αυτό να είναι ένα σημάδι υγείας για τη χώρα, όμως μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αριθμών και των στοιχείων, αποκαλύπτει σκιές στην λαμπερή εικόνα της αμερικανικής ανάπτυξης. 

Ο Δεκέμβριος που πέρασε, είχε επίσης αύξηση των θέσεων εργασίας, όμως αυτή η αύξηση ήταν μικρότερη από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές και μάλιστα έχασε το στόχο κατά 10%, σε μια συνέχεια 2 μηνών, όπως και τον Οκτώβριο αλλά και τον Νοέμβριο οι νέες θέσεις εργασίας κινήθηκαν κάτω από το προβλεπόμενο. 

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να δείξει απλά μια μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης, κάτι φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το τρίμηνο που πέρασε ήταν από τα πιο “σκληρά” χρονικά σημεία του εμπορικού πολέμου. Όμως τα νούμερα αυτά είναι ένα χτύπημα στο υπογάστριο της πολιτικής Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε στον αμερικανικό λαό ότι οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου δεν θα επηρεάσουν τις ΗΠΑ. Μια ακόμα πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων, φανερώνουν κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. 

Η πτώση στις θέσεις εργασίας, είναι ακόμα πιο έντονη σε ότι αφορά το παραγωγικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας, ειδικά σε τομείς όπως η βιομηχανία και ο τομέας εξόρυξης. Την εικόνα του Δεκεμβρίου “εξωραΐζουν” οι μαζικές προσωρινές προσλήψεις στο retail, ένας τομέας ο οποίος “εκτοξεύτηκε” μέσα στην περίοδο των γιορτών, ο οποίος όμως θα έχει και τις περισσότερες απώλειες στα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. 

Ο ύφαλος είναι διπλός

Δεν είναι όμως μόνο η επιβράδυνση των νέων θέσεων εργασίας που ανησυχεί τους αναλυτές, καθώς αυτή φέρνει μαζί της ένα ακόμα “κρυφό” πρόβλημα. Το μισθολογικό, το οποίο επίσης κινήθηκε κάτω από τις προβλέψεις και βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2018. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στις ΗΠΑ ξεκίνησε ένας άτυπος “μισθολογικός πόλεμος” ο οποίος πιέζει τους μισθούς και ταυτόχρονα τον πληθωρισμό, κάτι που με τη σειρά του “καθησυχάζει” την FED (την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ)να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. 

Χαμηλά επιτόκια σημαίνει μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε επενδύσεις και συνέχιση του ράλι της οικονομίας. 

Αυτό όμως που έχει ξεκινήσει και ανησυχεί τους επενδυτές, είναι μήπως η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας είναι υπερβολική και έχει υπάρξει τεράστιος καθησυχασμός και “ύπνωση” στην αγορά. Οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές συνομιλίες στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να “εκβιάζει” προχθές την αγορά με υπογραφή συμφωνίας την επόμενη μέρα των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Επίσης μέχρι τώρα (και προκειμένου να μην φανεί η αύξηση τιμών μέσα στην εορταστική περίοδο) ο Λευκός Οίκος ανέβαλε την εφαρμογή της τελευταίας δέσμης μέτρων, η οποία όμως θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο. Οι δασμοί αυτοί θα “χτυπήσουν” άμεσα την λιανική, η οποία θα δει τις τιμές πολλών προϊόντων να αυξάνονται ραγδαία, δημιουργώντας πιέσεις στο “αγαπημένο” κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας. 

Σε συνδυασμό με τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί με το Ιράν, οι αναλυτές φοβούνται πως θα υπάρξει ένα απότομο “ταρακούνημα” στην αγορά το οποίο θα είναι αρκετό για να τρομάξει τους επενδυτές, οι οποίοι θα φροντίσουν με συνοπτικές διαδικασίες να κεφαλοποιήσουν τα κέρδη τους, οδηγώντας σε μια (μεγάλη μεν, αναμενόμενη δε) διόρθωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ