Τραμπ: Όσο είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Την πρόθεση του να μην επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στους πολίτες των ΗΠΑ σε ζωντανό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι η Τεχεράνη να αλλάξει συμπεριφορά, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στον Λευκό Οίκο για την επίσημη αντίδραση του Αμερικανού πρόεδρου στα ιρανικά αντίποινα για την εξόντωση του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της Τεχεράνης, τόνισε πως δεν υπήρχαν απώλειες Αμερικανών, παρά μόνο μικρές ζημιές, ενώ σημείωσε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους ένστολους Αμερικανούς.

Όπως είπε το Ιράν χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία, «κάτι που εμείς δεν το επιτρέπουμε. Με δικές μου οδηγίες οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν έναν από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο, τον Σουλεϊμανί, ο οποίος εκπαίδευε τρομοκράτες και σχεδίαζε νέες επιθέσεις. Τα χέρια του ήταν βαμμένα με αμερικανικό και ιρακινό βήμα».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους τρομοκράτες ότι αν σέβονται τη ζωή τους δεν θα πρέπει να στοχοποιούν τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Τραμπ οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες και θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι η Τεχεράνη να αλλάξει συμπεριφορά.

Παράλληλα, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ «μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα της Μέσης Ανατολής», ενώ απευθυνόμενος στην Τεχεράνη είπε: «Αντί να πουν ευχαριστώ στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πρέπει να θανατωθούν Αμερικανοί».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε πως υπό την ηγεσία του ο αμερικανικός στρατός έχει γίνει πανίσχυρος, ενώ το ίδιο έχει συμβει και με την οικονομία της χώρας. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ είναι ενεργειακά αυτάρκεις και δεν χρειάζονται το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε όμως πως παρά την δύναμη τους, οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να την χρησιμοποιήσουν χωρίς λόγο, καθώς η πρόσθεση του είναι να υπάρξει ειρηνική λύση στο ζήτημα. 

Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση του προβλήματος του Ιράν και να βοηθήσουν τις ΗΠΑ στην προσπάθεια που κάνουν εναντίον του αυταρχικού πολιτεύματος του. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ