emea business monitor

Ισραήλ: Θα υπερασπιστούμε τον αγωγό “με κάθε μέσο” έναντι σε τρίτους!

Δεν αποκλείεται πλέον η χρήση στρατιωτικών μέσων στην περίπτωση που η Τουρκία προσπαθήσει να παρεμποδίσει την κατασκευή του αγωγού

Όπως είναι φυσικό, η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed έχει προκαλέσει μια πολιτική και διπλωματική φρενίτιδα στην περιοχή, καθώς η σύμπραξη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με την φανερή υποστήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέπει να χάνει το παιχνίδι. 

Σε αυτό το σημείο του “παιχνιδιού” εκτός από όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο, υπάρχουν πολλές σημαντικές δηλώσεις που γίνονται στο παρασκήνιο των προβολέων, οι οποίες δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι καταστάσεις.

Μια από αυτές είναι και η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Ε. Φρίντμαν, ο οποίος χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας πως επισημαίνει:«Από αμερικανικής πλευρά υπάρχει μια διαφορετική οπτική, σύμφωνα με την οποία αυτός ο αγωγός είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή σε συσχετισμό με την Ρωσική κυριαρχία στα αποθέματα φυσικού αερίου και την παροχή τους. Η αρχική πρόβλεψη για την παροχή 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ισοδυναμεί με τον ένα πέμπτο το αγωγού “North Stream”.

Όμως, ο αγωγός “EastMed” θα είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, η οποία και θα επανακαθορίσει τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή της Ευρώπης».

Αποφασισμένο το Ισραήλ

Εκτός όμως των επίσημων δηλώσεων, σημασία έχουν οι δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίες αλλάζουν το μετριοπαθές σκηνικό που έχει δημιουργηθεί.  

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους «η Ελλάδα όχι μόνο θα μπορέσει να αποκομίσει έσοδα από την είσπραξη των χρεώσεων για την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το Ισραήλ αλλά θα μπορέσει να ενδυναμώσει τον ρόλο της ως ενεργειακό “κόμβο” της Ευρώπης και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τον αγωγό για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος της ενέργειας στην χώρα».

Όπως υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόσο σε Γερμανικές όσο και σε Ισραηλινές εφημερίδες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έγκριση της Κομισιόν για τα επόμενα στάδια του έργου μέχρι και την ολοκλήρωσή του αφού υπάρχει το «πράσινο φως» για την ενίσχυση, οικονομική και πολιτική, καθώς και την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, που επικαλούνται Ευρωπαϊκά και Ισραηλινά ΜΜΕ, μετά την σημερινή υπογραφή της συμφωνίας το έργο του αγωγού “EastMed” – και συνεπώς και η Ελλάδα – θα έχουν την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. και του Ισραήλ (παρά τις πρόσφατες δηλώσεις περί μη χρήσης πολεμικών μέσων) για την προστασία των έργων για την υλοποίηση του αγωγού και στην συνέχεια για την προστασία του – ειδικά στα σημεία όπου περνάει από διεθνή χωρικά ύδατα – από «κάθε πιθανό κίνδυνο».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν αποκλείεται πλέον η χρήση στρατιωτικών και όχι πολιτικών ή διπλωματικών μέσων στην περίπτωση που η Τουρκία προσπαθήσει να παρεμποδίσει την κατασκευή του αγωγού ή σχεδιάσει την δολιοφθορά των υποδομών του αγωγού “EastMed”. Ειδικά από την πλευρά του Ισραήλ, της Ιταλία και της Γαλλίας, που έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο (και ειδικότερα νότια της Κρήτης) σε περίπτωση κλιμάκωσης της Τουρκίας.