Ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει την ΕΕ για κλείσιμο εμπορικής συμφωνίας μέχρι το 2020

Ο Βρετανος πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να του δώσει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με το Reuters και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, ο Τζόνσον θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη που του έδωσε η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, για να θέσει εκτός νόμου την οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, πέρα από το 2020.

Σε μεταβατική περίοδο εισέρχεται η Αγγλία μετά την αποχώρηση

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, μπαίνει σε μία μεταβατική περίοδο, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την προσαρμογή και των δύο πλευρών και η οποία λήγει τον Δεκέμβριο του 2020.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,9%, στο $1,3208.

Με τη νομική κατοχύρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει, ότι δεν θα παραταθεί η μεταβατική περίοδος πέρα από τα τέλη του 2020, ο Τζόνσον μειώνει τον χρόνο που υπάρχει για να κλείσει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, σε μόλις 10-11 μήνες, από σχεδόν τρία χρόνια που ήταν πριν.

Δυνατότητα για αλλαγή του νόμου

Η μεγάλη πλειοψηφία του δίνει την ευελιξία να αλλάξει τον νόμο, εάν χρειαστεί, στέλνοντας ένα μήνυμα στην ΕΕ, την ώρα που οι Ευρωπαίοι οι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει το Λονδίνο πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για μία συνολική εμπορική συμφωνία.

Εάν η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρουν να κλείσουν συμφωνία για τη μελλοντική σχέση τους και η μεταβατική περίοδος δεν παραταθεί, τότε το εμπόριο μεταξύ των δύο θα γίνεται υπό τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ