emea business monitor

Βρετανία: Στις κάλπες οι Βρετανοί με…θέα το Brexit !

Ατελείωτες ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην Μεγάλη Βρετανία από τις 7 το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες αλλά οι ψηφοφόροι εμφανίζονται απτόητοι παρά το τσουχτερό κρύο και την βροχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η συμμετοχή των Βρετανών στις φετινές πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ σε σχέση με τον παρελθόν καθώς από το αποτέλεσμά τους δεν θα κριθεί μόνο η νέα κυβέρνηση αλλά και η πορεία της διαδικασίας του Brexit. Οι ειδικοί λένε ότι η συμμετοχή στα 50.000 εκλογικά τμήματα στην Βρετανία φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη από τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60!

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται σταθερά (σε μια μάλιστα συγκεντρώνει ποσοστό 43%) ενώ το Εργατικό Κόμμα είναι δεύτερο με σημαντική διαφορά (8%-10%) αλλά τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να ανεβαίνει σταθερά. Σε δημοσκόπηση που έγινε το τελευταίο διήμερο κέρδισε δύο μονάδες, φθάνοντας στο 34% .

Σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ενός σημαντικού προβαδίσματος για τους Συντηρητικούς, που είχαν πέσει σε ιστορικά χαμηλά σε δημοσκοπήσεις λίγο πριν την παραίτηση της Τερέζα Μέι από την θέση του πρωθυπουργού, έπαιξε η απόφαση του Νάιτζελ Φαράτζ να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία. Η αποχή του από τις εκλογές, όπου όλες οι δημοσκοπήσεις του έδιναν διψήφια ποσοστά, σε συνδυασμό με την πρόσκλησή του προς τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του Μπόρις Τζόνσον, άλλαξε τις ισορροπίες και έδωσε στους Συντηρητικούς την δυνατότητα να επανακάμψουν μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει στην Βρετανία με βεβαιότητα την πρόθεση ψήφου των απογοητευμένων ψηφοφόρων των Συντηρητικών, των αναποφάσιστων και κυρίως των νέων που ήταν το πιο ενεργό τμήμα στην εκστρατεία για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα, που επικράτησε το Brexit.

Γι’ αυτό όπως επισημαίνουν τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Παρά την υποστήριξη των συνδικάτων και των Ενώσεων, ο Κόρμπιν δεν έχει καταφέρει να πείσει για τις ηγετικές του ικανότητες μεγάλη μερίδα των παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών και να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα μικρότερα κόμματα, που δεν πρόκειται να ψηφίσουν τους Συντηρητικούς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές καθοριστική σημασία έχουν οι μονοεδρικές περιφέρειες, όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πλειοψηφία των Συντηρητικών στην Βουλή. Αν οι ψηφοφόροι προτιμήσουν τους Εργατικούς ή κόμματα που είναι αντίθετα στο Brexit, επιλέγοντας βουλευτές που είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως στην Ουαλία και λιγότερο στη Βόρεια Αγγλία), τότε οι Συντηρητικοί δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσουν το τελικό σχέδιο για το Brexit.

Ακόμα πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Σκωτία, όπου οι Εργατικοί είχαν για δεκαετίες από τα πιο ισχυρά “οχυρά” με πολύ υψηλά ποσοστά. Όμως, σε αυτές τις εκλογές πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται πως έχουν στραφεί στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο προωθεί την απόσχιση της Σκωτίας στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Αντιθέτως, οι Συντηρητικοί δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τους υποψηφίους τους στην Σκωτία.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα (δηλαδή, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να δίνονται στην δημοσιότητα περίπου στις 23:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.