Μακρόν προς Τραμπ σε ζωντανή μετάδοση: “Παρακαλώ σοβαρευτείτε”!

Όπως ήταν αναμενόμενο η κοινή συνέντευξη τύπου ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικάνο ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, είχε μεγάλη ένταση, με τον Γάλλο πρόεδρο να εγκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να “σοβαρευτεί”, όταν αυτός πρότεινε με ειρωνικό τρόπο στην Γαλλία να της δώσει πίσω μερικούς μαχητές του ISIS που έχουν Γαλλική καταγωγή. 

Η τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου κινήθηκε στο οικονομικό επίπεδο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δαπανών της συμμαχίας, ενώ και οι τοποθετήσεις του προς τον Γάλλο πρόεδρο είχαν μικροκομματικό χαρακτήρα, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που έχει κάνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ. 

Ο Γάλλος πρόεδρος του τόνισε πως η παραδοχή αυτή είναι σωστή και πως όντως οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όλες τις άλλες χώρες, μόνο και μόνο γιατί οι ίδιες επέλεξαν να επενδύσουν τόσα πολλά σε αυτό τον τομέα. 

Ο Γάλλος πρόεδρος εξαπέλυσε μια επίθεση εντυπώσεων εναντίον του αμερικανού προέδρου, λέγοντας πως τα λεφτά δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να τον ενδιαφέρει, ειδικά όταν στις επιχειρήσεις της συμμαχίας διακινδυνεύουν τις ζωές τους οι στρατιώτες των χωρών που συμμετέχουν και πως οι δικές τους ζωές έχουν μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. 

Σε αυτό το σημείο ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε εμμέσως την πολιτική των ΗΠΑ που επέτρεψε στην Τουρκία να εισβάλει στην Συρία, και να θέσει στο στόχαστρο των τουρκικών πυρών αυτούς που μέχρι πριν από λίγο καιρό στηρίχθηκαν από το ΝΑΤΟ και βοήθησαν να εξουδετερωθεί η απειλή του ISIS.

Εμμένω στη θέση μου για ένα εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία του Τραμπ

Το σημείο όμως που “δυναμίτισε” την ατμόσφαιρα στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ήταν όταν  οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Μακρόν να αναφερθεί στα όσα είχε πει στις αρχές Νοεμβρίου στο περιοδικό «Economist», όταν είχε κάνει λόγο για «ένα ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «έλλειμμα ηγεσίας υπό τον Τραμπ».

Ο κ. Μακρόν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει από τις δηλώσεις του αυτές και είπε: «Γνωρίζω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν μια κάποια αντίδραση. Αλλά τις στηρίζω».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την εμφανή δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου, και ερμηνεύτηκε ως απάντηση στους χαρακτηρισμούς του Τραμπ έναντι του Μακρόν, πριν από τη κοινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «μοχθηρές και προσβλητικές» τις αναφορές Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ