Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με υψηλούς δασμούς αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία

Κατά την διάρκεια συνάντησης με το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε πως θα βάλει νέους υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. 

Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε ένα εμπορικό πόλεμο ο οποίος έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Μέχρι στιγμής οι παγκόσμιες αγορές έχουν αποδειχτεί περισσότερο ανθεκτικές στις “εμπορικές εχθροπραξίες”, όμως οι σημερινές ανακοινώσεις του Τραμπ είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι αναμενόταν. 

Ο λόγος είναι πως οι αγορές έχουν σχεδόν πειστεί πως οι οι δύο πλευρές έχουν σκοπό να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλές προσθέσεις και πως στο τέλος των διαπραγματεύσεων θα έχει υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα ε΄ναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές (ίσως λίγο πιο συμφέρουσα για τις ΗΠΑ). 

Οι δύο πλευρές, έχουν έρθει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία τον Οκτώβριο, όμως μέχρι στιγμής η μόνη εξέλιξη που έχει υπάρξει είναι κάποιες διερευνητικές επαφές χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Το Πεκίνο πριν λίγο καιρό είχε διαρρεύσει πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να αποσύρουν ταυτόχρονα κάποιους δασμούς, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να το διαψεύσει, μειώνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ