Στα “κάγκελα” η Βρετανία μετά την απόφαση Τζόνσον

Η απόφαση του έχει “φουντώσει” τις συζητήσεις και τις αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας, μιας χώρας η οποία βλέπει για πρώτη φορά με χειροπιαστά στοιχεία τις επιπτώσεις των επιλογών της και είδε ακόμα και την Βασίλισσα, την οποία οι Βρετανοί την έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση, να αναγκάζεται να εγκαταλείπει την α-πολίτικη στάση της και μετά από 67 χρόνια στο θρόνο να άγεται και να φέρεται από τον Μπόρις Τζόνσον. 

Δεν είναι όμως μόνο η αντιπολίτευση που έχει ξεσηκωθεί από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και στελέχη του ίδιου του του κόμματος, τα οποία κάνουν λόγο για “συνταγματικό πραξικόπημα” και για “ανάγκη η Βουλή να μπορεί να έχει λόγο στα τεκταινόμενα της χώρας”. Ήδη η αρχηγός των Συντηρητικών της Σκωτίας υπέβαλε την παραίτηση της και κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει τα λόγια του Τζόνσον, πως υπάρχει ακόμα χρόνος για να ψηφιστεί μια συμφωνία. 

Τύποις, η απόφαση του Τζόνσον δεν είναι αντισυνταγματική. Η Βρετανική Βουλή ανοίγει επίσημα στις 14 Οκτωβρίου για την νέα “σεζόν” μετά από ένα διάστημα 3 εβδομάδων “διακοπών”, οπότε δε θα λειτουργούσε έτσι και αλλιώς. Γιατί τότε υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση;.

Ο λόγος είναι πως οι βουλευτές είχαν σκοπό να ζητήσουν την άρση αυτής της περιόδου λόγω των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου και την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο χρόνος πιέζει και ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία για να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Πόσο νόμιμο είναι το κλείσιμο της Βουλής

Ο Τζόνσον προλαβαίνοντας τους βουλευτές, καθώς όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει είναι υπέρμαχος ενός σκληρού Brexit, έκανε χρήση του εθιμοτυπικού του δικαιώματος να ζητήσει από την Βασίλισσα την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής, με την Βασίλισσα να μην έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει. Είναι ενδεικτικό πως μια τέτοια πρόταση προς την Βασίλισσα έχει να συμβεί στην Βρετανία από το 1945. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσει από τους δημοσιογράφους, ο Μπόρις Τζόνσον διάλεξε να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” και να αντικρούσει τις κατηγορίες λέγοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει το νομοθετικό της έργο, καθώς καταθέτει νομοσχέδια για την υγεία, την παιδεία και την εγκληματικότητα. Όπως είπε “έχουμε άφθονο χρόνο από τις 17 Οκτωβρίου και μετά για να συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Brexit”.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, είναι να θωρακίσει τη θέση του ενάντια στη Βουλή, περνώντας φιλολαϊκά νομοσχέδια, καθώς θέλει στην περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και την χάσει, να πάει σε εκλογές έχοντας ισχυρή λαϊκή υποστήριξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ