Deutsche Bank: Τα κρυπτονομίσματα αλλάζουν τον κόσμο!

της Αννίτας Τριανταφυλλοπούλου

H Deutsche Bank αναγνωρίζει την υπεροχή του Bitcoin και προβλέπει το τέλος των fiat νομισμάτων. Συγκεκριμένα, σε μία ανατρεπτική έκθεση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, jim Reid, η Deutsche Bank κάνει την υπέρβαση και αναγνωρίζει στον “θανάσιμο αντίπαλο” του τραπεζικού και του νομισματικού συστήματος, την δυνατότητα να επικρατήσει στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Jim Reid συνηγορούν σε περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, όπου τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τις οικονομίες των πολιτών.

O Jim Reid, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.
O Jim Reid, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.

Σε μία ρεαλιστική ανάλυση, όπου ο συγγραφέας δεν τηρεί προσχήματα και δεν προστατεύει τα θεσμικά συμφέροντα που υπηρετεί, εξηγεί τους λόγους που το Bitcoin και η τεχνολογία Blockchain πάνω στην οποία δημιουργήθηκε, θα αποτελέσει στο μέλλον το πιο αξιόπιστο σύστημα συναλλαγής αξιών, μαζί με όποια άλλα κρυπτονομίσματα επικρατήσουν.

Ευάλωτο και επιρρεπές στον πληθωρισμό το fiat νόμισμα

Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής Jim Reid ο οποίος υπογράφει την έκθεση, υποστηρίζει πως: “το fiat νόμισμα, είναι εκ φύσεως ασταθές και επιρρεπές στον υψηλό πληθωρισμό”Είναι η πρώτη φορά όπου μία μεγάλη τράπεζα βάζει στη συζήτηση ότι: “βρισκόμαστε στην αφετηρία που θα οδηγήσει το fiat νόμισμα, στο τέλος του”.

Αφού εξηγήσουμε εδώ, ότι με τη λατινική λέξη “fiat” που σημαίνει: “Ας το να γίνει”, του ρήματος fiō, ορίζονται τα νομίσματα χωρίς εσωτερική αξία και χρησιμοποιούνται ως χρήμα με απόφαση (διάταγμα) της κυβέρνησης που το εκδίδει, σε αντίθεση με τα νομίσματα προϊόντος (χρυσός, ασήμι, χαλκός κ.λπ.), παραθέτουμε τον βασικό ισχυρισμό του Reid ο οποίος έχει ως εξής: “Το σύστημα των νομισμάτων fiat που προέκυψαν μετά την αποσύνδεση του χρυσού από το δολάριο επί Richard Nixon το 1971, είναι εγγενώς ασταθές και ταυτόχρονα, επιρρεπές στον υψηλό πληθωρισμό”.

“Σκληρή δοκιμασία” εντός της δεκαετίας

Με αλλεπάλληλα και ισχυρά αντιπληθωριστικά σοκ (μόχλευση, χαλαρή πιστωτική πολιτική και εκτεταμένη εκτύπωση νομισμάτων), κατάφερε να διατηρηθεί από το 1980, αλλά η τάση αυτή άρχισε ήδη να αντιστρέφεται.

Για το λόγο αυτό, ο Reid διατυπώνει την εκτίμηση, ότι το παρόν νομισματικό σύστημα “θα δοκιμαστεί σκληρά” στην επόμενη δεκαετία. Αναλυτικότερο ο Reid αναφέρει: “Αφού οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις απόλαυσαν ανέξοδα επί 35 χρόνια, τη διαχρονική και διαρθρωτική αναχαίτιση/πτώση του πληθωρισμού, δεν είναι πλέον σε θέση να αποτρέψουν την άνοδό του, δεδομένου ότι αν τα επιτόκια αυξηθούν στα απαιτούμενα επίπεδα, θα προκαλούσαν τον κίνδυνο οικονομικής συρρίκνωσης λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών επιβαρύνσεων από το χρέος”.

Currency Diagram

Ως εκ τούτου υποχρεώνονται να δώσουν προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια και στην ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ προκειμένου να αντισταθμίσουν και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε να εξαγγείλει την αρχή του τέλους για το παγκόσμιο σύστημα των νομισμάτων fiat που ξεκίνησε το 1971 με την ακύρωση της συμφωνίας του Bretton Woods που υπογράφτηκε το 1944Σε αυτές τις συνθήκες, ο Reid υποστηρίζει ότι “είναι πιθανόν ο πληθωρισμός να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τα fiat νομίσματα”.

Εναλλακτική λύση σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θα αποτελέσει η τεχνολογία του blockchain η οποία υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο ηλεκτρονικό λογιστικό σύστημα, (ledger – Γενικό Καθολικό – στα ελληνικά), το οποίου το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έγκειται στη δυσκολία παραβίασης των δεδομένων που καταγράφονται σε αυτό.

Κλείνοντας τη σχετική παράγραφο της έκθεσης, ο Jim Reid, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής για την παγκόσμια πιστωτική στρατηγική, επισημαίνει ότι: “Παρά το γεγονός ότι το σημερινό κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση και αποδοχή της τεχνολογίας blockchain, παρά στην απώλεια πίστης προς τα χαρτονομίσματα, εν τούτοις, σε κάποιο σημείο, πιθανότατα να αποτελέσει το μέσο για τις συναλλαγές και να αναδείξει τα κρυπτονομίσματα σε ανταγωνιστές των χαρτονομισμάτων”.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε και το που θα συμβεί η επόμενη κρίση.  Μπορούμε όμως να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι συνθήκες ευνοούν ένα περιβάλλον με συχνές οικονομικές κρίσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην έκθεση ότι, το δημόσιο χρέος των επτά ισχυρότερων χωρών (G7) βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα τείνουν να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και όχι παροδικό, όπως είχε συμβεί στον πόλεμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ