Coca – Cola Τρία Έψιλον: Νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο Σχηματαρίου

Θα ξεπεράσουν τα 33 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Coca – Cola Τρία Έψιλον την τριετία 2013 -16 στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι, το οποίο σταδιακά διαμορφώνεται σε ένα εργοστάσιο – πρότυπο για τον Όμιλο Coca-Cola HBC σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 11 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια στις μονάδες της στο Σχηματάρι, το Αίγιο και το Ηράκλειο, για έργα αναβάθμισης γραμμών και έργα βελτίωσης περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης.

Σήμερα η μονάδα της εταιρείας στο Σχηματάρι αποτελεί μια μονάδα πρότυπο που παράγει το 75% των αναψυκτικών και το 100% των χυμών της εταιρείας.

Η μονάδα απασχολεί μόνιμα 245 εργαζομένους, ενώ οι γραμμές παραγωγής περιλαμβάνουν την παραγωγή προπλασμάτων PET, την εμφιάλωση και εγκυτίωση αναψυκτικών και χυμών. Διαθέτει 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας, στελεχωμένα με επιστημονικό προσωπικό, όπου εξετάζεται ενδελεχώς η ποιότητα χυμών και αναψυκτικών σε κάθε στάδιο, καθώς και τα υλικά συσκευασίας και οι πρώτες ύλες.

3E_009_454x280

Το όφελος της μονάδας στην ελληνική οικονομία είναι πολλαπλασιαστικό, καθώς εκτός αποτελεί έναν από τους βασικότερους αγοραστές πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και άλλων υλικών από ελληνικές επιχειρήσεις – προμηθευτές, δαπανώντας ετησίως 56 εκατ. εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη από την επένδυση

Μετά την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης, ύψους 24 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016, η μονάδα της Coca – Cola Τρία Έψιλον αναδεικνύεται σε mega plant, καθώς:
– Γίνεται η 7η μεγαλύτερη μονάδα ανάμεσα στις μονάδες των 28 χωρών του ομίλου Coca-Cola HBC.
– Θα παράγει το 100% του όγκου παραγωγής χυμών, το 96% του όγκου παραγωγής αναψυκτικών σε όλους τους τύπους συσκευασιών (αλουμινένιο κουτί, φιάλη PET και σε γυάλινη φιάλη).
– Θα διακινεί το 67% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας.
– Θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του 18 από τις 25 γραμμές παραγωγής της Coca – Cola Τρία Έψιλον.
– Θα παράγει 189 διαφορετικούς κωδικούς σε 13 διαφορετικές συσκευασίες για 9 συνολικά brands.

Ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού

Σημειώνεται επίσης ότι με τη νέα επένδυση η εταιρεία θα ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα και τη δυνατότητά της για περαιτέρω παραγωγική υποστήριξη άλλων χωρών του ομίλου.

Επίσης, η μονάδα στο Σχηματάρι θα πραγματοποιεί το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας σε αναψυκτικά και χυμούς. Σήμερα οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν το 6% περίπου του όγκου παραγωγής. Κύρια αγορά είναι η Βουλγαρία, όπου σήμερα η εταιρεία καλύπτει το 100% των αναγκών της αγοράς της γειτονικής χώρας σε αναψυκτικά Coca – Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου. Οι εξαγωγές της εταιρείας προς τη Βουλγαρία ανήλθαν το 2014 στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη επένδυση η θέση του εργοστασίου του Σχηματαρίου ενισχύεται ως προς την ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με τις εξαγωγές. Επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες άλλων χωρών του ομίλου σε περιόδους που η ζήτηση υπερβαίνει την τοπική παραγωγή ή όπου δημιουργούνται νέες ανάγκες.

Shimatari_01_454x280

Το Σχηματάρι θα αποτελεί πλέον τον κεντρικό άξονα της εταιρείας για το παραγωγικό, αποθηκευτικό και διανεμητικό της δίκτυο. Σημειώνεται ότι ο ανασχεδιασμός διασφαλίζει ταχύτερο χρόνο από την παραγωγή στο ράφι, αφού μειώνονται οι ενδοεταιρικές κινήσεις, καθώς και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και καταναλωτών. Επίσης, αξιοποιείται πλήρως το πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση του Σχηματαρίου σε σχέση με την τροφοδοσία της αγοράς – εγγύτητα στον κύριο όγκο πωλήσεων.

Ακόμα, λόγω του νέου μεγέθους του Σχηματαρίου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή αυτοματισμών και νέων τεχνολογιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ