CNBC: Αυτά είναι τα 3+1 “πυρηνικά όπλα”, με τα οποία η Κίνα μπορεί να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του πλανήτη και οι επιπτώσεις του έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο εμφανείς τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και στις διακρατικές σχέσεις. Οι πρόσφατες απειλές/προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε όλα τα κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, απειλεί με σκληρή κλιμάκωση και αναμένεται να επιφέρει την άμεση απάντηση από την μεριά της Κίνας. 

Αν τον πόλεμο τον κέρδιζαν μόνο τα δολάρια, τότε η νίκη των ΗΠΑ θα ήταν εύκολη, καθώς τα προϊόντα που πουλάει η Κίνα στις ΗΠΑ είναι περισσότερα από το αντίστροφο. Όμως επειδή τίποτα δεν είναι μονόπλευρο και μονοδιάστατο, η Κίνα έχει μερικούς άσους στο μανίκι της τους οποίους θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει και να πλήξει πάρα πολύ σοβαρά τις ΗΠΑ. 

Το CNBC συγκέντρωσε τα 3+1 όπλα της Κίνας με τα οποία θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σοβαρό προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ, όπως τα ανέλυσε η Kristina Hooper, Διευθύντρια Παγκόσμιας Στρατηγικής της Invesco. 

Υποτίμηση του Γουάν

Αν η Κίνα θέλει να δώσει μια πρόγευση της δυναμικής της και να ανησυχήσει τόσο τον πρόεδρο Τραμπ, όσο και την αμερικανική αγορά, μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της. Αυτό θα ήταν το πιο έξυπνο όπλο της, καθώς με μια μικρή υποτίμηση θα μπορέσει να κάνει τα προϊόντα της τόσο φτηνότερα, όσο που οι δασμοί να μην έχουν καμία σημασία καθώς το κόστος μετά θα είναι συνολικά το ίδιο με το κόστος πριν τους δασμούς. “Το νόμισμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ισοσκελίσεις τις απώλειες από τους δασμούς” όπως υποστηρίζει ο Salman Baig της Ελβετικής Unigestion. Με μια υποτίμηση του γουάν στο -8%, όσο δηλαδή έχει πέσει από τα μέσα Μαρτίου, οι Αμερικάνοι εισαγωγείς θα δουν μια αύξηση στα προϊόντα μόλις 2%, με μια ακόμα μικρή υποτίμηση η αύξηση θα εξαφανιστεί κάνοντας τους δασμούς των ΗΠΑ άχρηστους. 

Η υποτίμηση αυτή μπορεί να μην έχει επίσης ιδιαίτερη επίπτωση στην αγορά της χώρας, καθώς μπορεί να συμβεί μετά από μια μείωση των επιτοκίων, η οποία θα σπρώξει την αξία του νομίσματος προς τα κάτω. Παρά το γεγονός πως η Κίνα, όπως και κάθε άλλη χώρα, δεν θέλει να υποτιμηθεί το νόμισμα της, μια βραχυχρόνια ελεγχόμενη πτώση είναι εύκολα διαχειρίσιμη και δεν αφήνει “κουσούρια” στην αγορά. 

“Χτύπημα” εναντίον των Αμερικανικών επιχειρήσεων. 

Η Κινεζική κυβέρνηση έχει μεγάλη επιρροή στους πολίτες της χώρας. Αν θέλει οι πολίτες να σταματήσουν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, η να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, τότε μπορεί να το κάνει σχετικά εύκολα, λέει ο Gerardo Zamorano διευθυντής της Brandes’ Investment Partners. 

Τα παραδείγματα μια τέτοιας παρέμβαση είναι πολλά. Όταν η Νότια Κορέα συμφώνησε να αγοράσει ένα μοντέρνο πυραυλικό σύστημα, οι Κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχασαν σημαντικό μερίδιο στην Κινέζικη αγορά. Όταν το Hong Kong κορύφωσε τις διαδηλώσεις για ανεξαρτησία, ο τουρισμός από την Κίνα εξανεμίστηκε. Δεν χρειάζεται η Κινεζική κυβέρνηση να το κάνει επίσημο καν ή να εκδώσει ειδική οδηγία, αρκεί ένα “κλείσιμο του ματιού” προς τους πολίτες και αυτοί ξέρουν πως θα πορευτούν. Μια απλή κίνηση θα μπορούσε να είναι το “εμπάργκο” σε McDonalds και Burger King τα οποία και αποτελούν “βιτρίνα” των ΗΠΑ

Αυτό που θα μπορούσε επίσης να κάνει η Κινεζική κυβέρνηση για να χτυπήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, είναι το κλείδωμα των κεφαλαίων τους μέσα σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει ειδικό νομοσχέδιο σχετικά με αυξημένες ρυθμίσεις που θα πέσουν στην πλάτη των Αμερικανικών εταιρειών, δυσχαιρένοντας κατά πολύ την λειτουργία τους.

Απομόνωση των ΗΠΑ

Η Κίνα μπορεί άνετα να παίξει το παιχνίδι της αναμονής και να χτίσει συνεργασίες με άλλες χώρες, εδραιώνοντας την παρουσία και την συνεργασία της σε αυτές, αδιαφορώντας για την αμερικανική αγορά. Ήδη οι Κινεζικές επενδύσεις έχουν στραφεί στην Ευρώπη, φτάνοντας κοντά στα 20 δίσ. δολάρια, ενώ αποχωρούν από τις ΗΠΑ στις οποίες έχουν μέχρι στιγμής επενδύσει 2,2 δισ. δολάρια. 

Αν η Κίνα θελήσει να δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή και κλυδωνισμούς στην αμερικάνικη οικονομία, τότε θα μπορούσε να συναρτηθεί στην Trans Pacific Parntership από την οποία ο Τραμπ αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του. Αν και η εγκαθίδρυση εμπορικών συμφωνιών είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία, ο αντίκτυπος της ανάμεσα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών μπορεί και είναι καθοριστικής σημασίας. 

Η “Πυρηνική επίθεση” των ομολόγων

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής των ΗΠΑ, κατέχοντας ομόλογα αξίας περίπου 1 τρισ. δολαρίων (στοιχεία 2017). Στην περίπτωση που η χώρα πιεστεί, τότε η Κίνα θα προχωρήσει σε πώληση του χαρτοφυλακίου της και θα αρνηθεί να αγοράσει νέα ομόλογα, οδηγώντας έτσι την αμερικανική οικονομία σε πολύ δύσκολα μονοπάτια. Αν η Κίνα πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με τίτλους και ομόλογα, το επιτόκιο των ομολόγων θα πάρει την ανηφόρα. 

Τα ψηλά επιτόκια σημαίνουν και αυξημένο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, τόσο για το κράτος όσο και για τις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο είναι ένα μέτρο το οποίο θα πλήξει και την Κίνα, γι αυτό και μια τέτοια απόφαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο να αποφασιστεί αν και όπως όλα δείχνουν η Κίνα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο στην περίπτωση που πιεστεί πάρα πολύ. 

Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν το “πυρηνικό όπλο της Κίνας απέναντι στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η Hooper

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ