Πετρ Κέλνερ: Η ιστορία του Τσέχου δισεκατομμυριούχου που χάθηκε νωρίς

Ο εμβληματικός επιχειρηματίας που συνέδεσε το όνομά του με την νεότερη ιστορία της Τσεχίας έχασε τη ζωή του σε ηλικία 56 ετών αφήνοντας μια αυτοκρατορία πίσω του

Φτωχότερος είναι από χθες ο επιχειρηματικός κόσμος, μετά το τραγικό δυστύχημα στην περιοχής της Αλάσκας που κόστισε τη ζωή στον δισεκατομμυριούχο και πλουσιότερο Τσέχο μεγιστάνα Πετρ Κέλνερ. Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας, ο οποίος συνέδεσε τον όνομά του με τη μετάβαση της Τσεχίας στη μετακομμουνιστική εποχή, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συντελεστές στην ραγδαία ανάπτυξη που ακολούθησε τη «Βελούδινη Επανάσταση» του 1989 και τη στροφή της χώρας προς τη Δύση.

Ο Πετρ Κέλνερ γεννήθηκε το 1964 στην περιοχή του Ceska Lipa και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στο Λίμπερετς. Από μικρός είχε επιδείξει μια ιδιαίτερη κλίση προς τα οικονομικά, φοιτώντας στη σχολή της πόλης και στη συνέχεια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Πράγας από όπου αποφοίτησε το 1986.
Αρχικά ο Πετρ Κέλνερ εργάστηκε ως υπάλληλος στην εξαγωγική εταιρεία Strojimport Praha ενώ μεταξύ άλλων δούλεψε και ως παραγωγός στα διάσημα κινηματογραφικά στούντιο Barrandov, έδρα του πάλαι ποτέ σπουδαίου τσεχοσλοβακικού σινεμά.

Το 1991, εν μέσω της γενικότερης αναμόρφωσης της τσέχικης οικονομίας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Πετρ Κέλνερ από κοινού με τους Μίλαν Μαντεριτς και Μίλαν Βίνκλερ ίδρυσαν τον κραταιό έως σήμερα επενδυτικό όμιλο PPF, αρχικά ως μια μικρή επενδυτική εταιρεία με έδρα το Τέπλιτσε. Το αρχικό κεφάλαιο προήλθε μέσω δανείου από την κρατική τότε εταιρεία υαλουργίας Sklo Union.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Πετρ Κέλνερ έδειξε τις επιχειρηματικές του αρετές. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90 συμμετείχε σημαντικά στο εκτενές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εκατοντάδων πρώην κρατικών εταιρειών, ενώ μέσω του ομίλου PPF προχώρησε σε έναν μεγάλο αριθμό εξαγορών, βάζοντας τον όμιλο και τον ίδιο για τα καλά στα μεγάλα «σαλόνια» του νεοσύστατου τσέχικου επιχειρείν.

Σημείο καμπής για τον Πετρ Κέλνερ αποτέλεσε η αγορά του 20% της Česká pojišťovna, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας το 1996, με τον ίδιο να αναλαμβάνει και τη διαχείρισή της. Πέντε χρόνια αργότερα, ο όμιλος PPF απέκτησε την πλειοψηφία (93%) της εταιρείας αγοράζοντας μετοχές από την Komercni banka και το τσέχικο δημόσιο. Μέσω αυτών των επιχειρηματικών επιλογών, οι οποίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες, ο όμιλος PPF κατέστη ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Κεντρικής Ευρώπης και ο ίδιος ο Πετρ Κέλνερ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Τσεχίας.

Η δράση του ομίλου PPF, την επόμενη δεκαετία χαρακτηρίστηκε από μια έντονη τάση εξωστρέφειας. Το 2007, ο PPF υπέγραψε σύμφωνο κοινοπραξίας με τον ασφαλιστικό όμιλο Assicurazioni Generali. Η συμφωνία αφορούσε τη συνεργασία του ασφαλιστικού τμήματος της PPF με τις εταιρείες του ιταλικού ομίλου στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, η Ουκρανία, Ρωσία κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέχεια η Generali κατέβαλε το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ για το μερίδιο του ομίλου PPF. Μάλιστα, από το 2007 μέχρι το 2013 ο Κέλνερ κατείχε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Generali ενώ λίγο αργότερα αγόρασε το 2,02% των μετοχών του ομίλου. Το 2013, ο Πετρ Κέλνερ πούλησε το υπόλοιπο των μετοχών της Generali PPF Holding στον ιταλικό όμιλο για 2,5 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος PPF για ένα μικρό διάστημα είχε στρέψει την προσοχή του και στην χώρα μας. Το 2011 προχώρησε στην αγορά ενός μεριδίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εξελίξεις όμως στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν άφησαν περιθώρια για ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά τη διάρκεια της 25ετούς πορείας του, ο όμιλος PPF εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς επενδυτικούς ομίλους ενώ πέρα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επίσης έντονη παρουσία σε Ρωσία, Ασία και ΗΠΑ. Ο όμιλος επενδύει σε μια ευρεία γκάμα κλάδων όπως τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, πρωτογενή τομέα, ασφάλειες, λιανεμπόριο και βιοτεχνολογία.

Ο δαιμόνιος Τσέχος επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε επίσης και στον τομέα των ΜΜΕ, κατέχοντας το 3% των μετοχών αλλά και θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Central European Enterprises.

Το 2006, το περιοδικό Forbes υπολόγισε την αξία του ομίλου PPF στα 3 δισ. δολάρια και συμπεριέλαβε τον Πετρ Κέλνερ για πρώτη φορά στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Έκτοτε η παρουσία του Τσέχου επιχειρηματία στη σχετική ετήσια λίστα είναι σταθερή. Τον Αύγουστο του 2016, έγινε και επίσημα ο πλουσιότερος Τσέχος ενώ το 2018 η περιουσία του έφτασε τα 15,5 δισ. δολάρια καταλαμβάνοντας την 88η θέση στη λίστα του Forbes.

To 2010 o Πετρ Κέλνερ είχε αγοράσει ένα Boeing 737-700 BBJ1 ως το προσωπικό του αεροπλάνο, ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε στην έπαυλή του στο χωριό Podkozi κοντά στην Πράγα. Ο Τσέχος επιχειρηματίας διατηρούσε ακίνητα σε πολλές πόλεις του κόσμου ενώ είχε στην κατοχή του, όντας ο ίδιος φίλος της τέχνης, μια από τις μεγαλύτερες συλλογές φωτογραφιών του διάσημου Josef Sudek.

Χθες Δευτέρα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στην Αλάσκα, σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Ο όμιλος PPF ανακοίνωσε πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή, οι συνθήκες της οποίας ερευνώνται.

«Ανακοινώνουμε με την πιο βαθιά θλίψη ότι, σε δυστύχημα ελικοπτέρου το Σάββατο 27 Μαρτίου στα βουνά της Αλάσκας, ο ιδρυτής και κάτοχος της πλειοψηφίας του ομίλου PPF, ο Πετρ Κέλνερ, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του», ανέφερε ο PPF σε δήλωση που εξέδωσε.

«Πρόκειται για αδιανόητη τραγωδία. Λυπούμαι βαθύτατα» δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babis, μετά την ανακοίνωση του PPF για το θάνατο του Πετρ Κέλνερ.

Συλλυπητήρια εξέφρασε και ο γνωστός ποδοσφαιρικός σύλλογος Σλάβια Πράγας, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν για ένα διάστημα ο Πετρ Κέλνερ. «Η Σλάβια θα ήθελε να εκφράσει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του εκλιπόντος».

Ο Πετρ Κέλνερ έδινε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του μεγάλη σημασία στην ιδιωτική του ζωή και σπάνια έδινε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το τσέχικο δίκτυο CTK είχε παντρευτεί δύο φορές και ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ