Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία δείχνει το δρόμο προς την “πράσινη” ανάπτυξη

Η κραταιά ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καλά καταρτισμένο σχέδιο με στόχο τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα χαρακτηρίζεται από μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα εντάσσεται στην ευρύτερη μεταστροφή της Ελλάδας προς την κυκλική οικονομία.

Δύο ζητήματα που απασχολούν βαθύτατα την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική την τελευταία δεκαετία είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή.

Εν μέσω τεκτονικών αλλαγών στο παγκόσμιο επιχειρείν οι ελληνικές επιχειρήσεις τρέχουν ταχύτατα τις διαδικασίες για τη στροφή προς ένα μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στη βιωσιμότητα, και την προστασία του περιβάλλοντος, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που δημιούργησε η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Τιτάνα. Η κραταιά ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καλά καταρτισμένο σχέδιο με στόχο τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα χαρακτηρίζεται από μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα εντάσσεται στην ευρύτερη μεταστροφή της Ελλάδας προς την κυκλική οικονομία.

Η δέσμευση της τσιμεντοβιομηχανίας στις αρχές της βιωσιμότητας αποτυπώνεται με ουσιαστικό τρόπο στην περιβαλλοντική πολιτική του ομίλου. Ο Τιτάνας καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας του, προσαρμόζει τις παραγωγικές διαδικασίες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Παράλληλα, ελέγχει σε τακτική βάση τα μέσα παραγωγής και τις αντίστοιχες διαδικασίες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των ελληνικών και ευρωπαϊκών κανόνων. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης του Τιτάνα βρίσκεται το τρίπτυχο Περιβαλλοντική Διαχείριση – Κυκλική Οικονομία – Κλιματική Αλλαγή.

Περιβαλλοντική Διαχείριση

Στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου ΤΙΤΑΝ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνιστά η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η τσιμεντοβιομηχανία εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες ένα τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης Περιβάλλοντος σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου στην Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια ο Τιτάνας αναμένεται να αναζητήσει εκ νέου τρόπους για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δίνοντας  έμφαση στη μείωση των αέριων εκπομπών, τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού καθώς και για την προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές όπου ασκεί παραγωγική δραστηριότητα.

Κυκλική Οικονομία

Βασικός άξονας της στρατηγικής του ομίλου για την μετά covid εποχή είναι αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η κυκλική οικονομία. Η τσιμεντοβιομηχανία έχει ήδη συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή του μοντέλου κυκλικής οικονομίας, μέσα από διαφορετικά στάδια της παραγωγής, συνεισφέροντας έτσι στην προσαρμογή της χώρας τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Η συμμετοχή του Τιτάνα στην κυκλική οικονομία αποτυπώνεται μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων αειφόρου δόμησης, μέσω ανθεκτικών κατασκευών με γνώμονα την κλιματική αλλαγή, καθώς και μέσω της χρήσης εναλλακτικών πρώτων υλών και καυσίμων.
 

Κλιματική Αλλαγή

 
Αναμφισβήτητα, η κλιματική αλλαγή συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.  Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, θα σημάνει την ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας, αυξημένες βροχοπτώσεις σε κάποιες χώρες, έντονα φαινόμενα ξηρασίας σε άλλες και σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, την υγεία, τη βιοποικιλότητα και τα αποθέματα νερού στον πλανήτη.
 
Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, από το 2006 έχει υιοθετήσει μια πάγια στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, με έμφαση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επενδύοντας σημαντικά σε καινοτομές τεχνολογίες και εναλλακτικά. Ειδικότερα, το πλάνο του Τιτάνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στη συνεπεξεργασία ( την ταυτόχρονη ανάκτηση ενέργειας και ανακύκλωση υλικών από την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην παραγωγή κλίνκερ), καθώς και στην παραγωγή σύνθετων τσιμέντων μειώνοντας το περιεχόμενο κλίνκερ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ