Ευρωπαϊκή Super League: Βρώμα, χρήμα και… δυσωδία!

Το απίστευτο παρασκήνιο πίσω από την δημιουργία της ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει την διοργάνωση της κλειστής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής λίγκας με την συμμετοχή μιας ντουζίνας πλουσίων συλλόγων.

Η σύσταση της European Super League δεν είναι το θέμα του τελευταίου 24ωρου, ούτε της χρονιάς, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι λάτρεις του αθλητισμού αλλά της δεκαετίας, αν όχι του τελευταίου αιώνα, για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι 12 ομάδες που προχώρησαν στην ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας («European Super League Co») για την ανάπτυξη, διοργάνωση και διαχείριση μιας νέας κλειστής ποδοσφαιρικής λίγκας βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας στη δίνη ενός κυκλώνα, δεχόμενοι έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς, παράγοντες, προπονητές, πρώην και νυν ποδοσφαιριστές, τις διεθνείς ομοσπονδίες (FIFA και UEFA), ακόμα και από τους φανατικούς οπαδούς των ομάδων που διοικούν!

Και μπορεί σε αυτή την φάση οι αντιδράσεις -ακόμα και από παράγοντες άλλων ομάδων- να είναι περισσότερο συναισθητικές, ρομαντικές ή αφελείς για τα σημερινά δεδομένα αλλά είναι απολύτως λογικές (και από τους ίδιους τους «Big12») και αναμενόμενες. Αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει ένα...σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που κακά τα ψέμματα, είναι το κορυφαίο στον κόσμο σε δημοφιλία, επίπεδο και αξία. Κανένα πρωτάθλημα από την Ασία, την Αφρική ή την Βόρεια Αμερική δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κ.α.) και καμία διασυλλογική διοργάνωση δεν μπορεί να πλησιάσει σε δημοφιλία και εμπορικότητα τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Ακόμα και οι πατριώτες και φανατισμένοι Λατινοαμερικάνοι παραδέχονται πως παρακολουθούν συστηματικά Champions League και Europa League καθώς το επίπεδό τους είναι πολύ υψηλότερα από τα...αντίστοιχα Κόπα Λιμπερταδόρες και Κόπα Σουδαμερικάνα.

Όμως, οι πληροφορίες πίσω από το παρασκήνιο της συμφωνίας για την ίδρυση της European Super League προκαλούν αλγειινή εντύπωση (αν όχι αισθήματα αηδίας) για τους βασικούς πρωταγωνιστές (Πέρεθ, Ανιέλι, κ.α.) της συγκεκριμένης... πρωτοβουλίας για το «καλό του ποδοσφαίρου». Ειδικά ορισμένες λεπτομέρειες είναι πραγματικά εξοργιστικές και δείχνουν την πραγματική αθλιότητα των πράξεων μια συμμορίας κακομαθημένων και αδίστακτων πλουσίων που κατέχουν τις μετοχές και τον έλεγχο 12 ιστορικών ομάδων.

Οι συμπτώσεις και το παρασκήνιο

Για παράδειγμα, η ανακοίνωση της ίδρυση της European Super League δεν έγινε απλά το βράδυ της Κυριακής εξαιτίας της χθεσινής προγραμματισμένης ανακοίνωσης των αλλαγών στην διοργάνωση του Champions League από την UEFA (σ.σ. στην οποία μετείχαν και κατέθεταν και προτάσεις ως εκπρόσωποι της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων!) αλλά στην κατάλληλη ώρα υψηλής θεαματικότητας στις ΗΠΑ και λίγες ώρες πριν από τα πρώτα δελτία ειδήσεων της ημέρας στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Κίνας και της Ινδίας. Στις χώρες που σχεδιάζουν να πουλήσαν τα υψηλότερα συμβόλαια για τις τηλεοπτικές μεταδόσεων των αγώνων!

Η αγορά μόνο της Κίνας και της Ινδίας είναι εξαπλάσια από την Ευρώπη και των ΗΠΑ σχεδόν τριπλάσια.

Ο βασικός χρηματοδότης της ίδρυσης της European Super League είναι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα η JP Morgan, η οποία από το φθινόπωρο του 2018 έχει αναλάβει την χρηματοδότηση της ανακατασκευής του σταδίου «Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, μετά από σχετική απόφαση του Προέδρου της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, που...όλως τυχαία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής είναι ο πρώτος Πρόεδρος της European Super League.

Επίσης, οι αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που πιστεύουν φανατικά στην ιδιωτικοποίηση του ποδοσφαίρου στα πρότυπα του ΝΒΑ (και των αγώνων επαγγελματικής πάλης που ελέγχονται από την ιδιωτική εταιρεία World Wrestling Entertainment, Inc. ή απλά WWE) έχουν επίσης επιχειρηματικές σχέσεις με την JP Morgan.

Το πιο σημαντικό θέμα από το παρασκήνιο είναι πως η απόφαση ήταν δεδομένη από το καλοκαίρι του 2020, όταν όπως διέρρευσαν παράγοντες γερμανικών συλλόγων, είχε γίνει σχετική μελέτη αλλά είχε απορριφθεί από τους περισσότερους συλλόγους που είχαν γίνει παραλήπτες της εξαιτίας των επιπτώσεων στα εθνικά πρωταθλήματα, τους φιλάθλους και τις σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις. Έτσι τουλάχιστον λένε στελέχη της Μπάγερν Μονάχου, όπως και δυο τουλάχιστον ρωσικών ομάδων, που είχαν λάβει...προσκλήσεις συμμετοχής.

Έτοιμο από το καλοκαίρι

Διόλου τυχαίο δεν είναι πως το σχέδιο διέρρευσε δυο φορές από το περασμένο καλοκαίρι, στις 22 Οκτωβρίου του 2020 αποκαλυπτικό δημοσίευμα του SkySports, ενέπλεκε Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της ισπανικής ιστοσελίδας Vozpopuli.com, έδινε λεπτομέρειες για την χρηματοδότηση από την JP Morgan (!) με ποσό 6 δισ. δολάρια, όπως και έγινε τελικά το βράδυ της Κυριακής. Ανέφεραν δε και την επωνυμία: European Super League!

Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι πως στις 21 Ιανουαρίου οι εφημερίδες Guardian, Times του Λονδίνου και New York Times είχαν δημοσιεύσει άρθρα για την δημιουργία της κλειστής λίγκα, με λεπτομέρειες ακόμα και για την μορφή της διοργάνωσης και τους όρους συμμετοχής κάθε ομάδας.

Και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων μέχρι και επικριτικές δηλώσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα για ανακρίβειες και σκοπιμότητες.
Κι όμως οι λεπτομέρειες που έδωσαν χθες οι δυο πρωταγωνιστές (Πέρεθ, Ανιέλι) και το επίσημο δελτίο τύπου μοιάζουν σαν...αντιγραφή των συγκεκριμένων ρεπορτάζ!

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης για την διοργάνωση με κάθε κόστος αρκεί να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στα δισεκατομμύρια των εσόδων πως οι 12 ιδρυτικές ομάδες αποχώρησαν και από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), η οποία ως γνωστόν επί δεκαετίες απειλούσε για την δημιουργία ανεξαρτήτων διοργανώσεων αλλά ταυτόχρονα διατηρούσε σχέσης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή (UEFA) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIFA). Ένα θεσμικό όργανο που αριθμεί 246 μέλη για τη σεζόν 2020-2021 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ ως τακτικά μέλη, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αστέρας ως συνδεδεμένα μέλη).

Στην συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη την Κυριακή το βράδυ έμεινε αιφνιδιαστικά χωρίς...Πρόεδρο εξαιτίας της παραιτήσεως του μεγαλομετόχου και Προέδρου της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι λίγες ώρες πριν την επίσημη τηλεδιάσκεψη. Παρότι στις 16 Απριλίου είχε συμφωνήσει εκπροσωπώντας την ECA στην νέα, διευρυμένη, μορφή του Champions League, στην έναρξη της διοργάνωσης του Europa Conference League (σαν το παλιό, Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και στις προτεινόμενες αλλαγές σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μετείχε μάλιστα (μαζί με τον Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος ήταν και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ECA) στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις των συλλόγων με την UEFA για το ανανεωμένο Champions League!

Τέλος, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ από τηλεοπτικά δίκτυα την μελέτη για την ίδρυση έκαναν εξειδικευμένες εταιρείες αθλητικού marketing, το σχέδιο για την προώθηση της λίγκας υποστηρίζουν νομικά αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες και στο σχέδιο της JP Morgan, συμμετέχει (κι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί) κα η επενδυτική εταιρεία Providence Equity Partners, που επενδύει στον χώρο του θεάματος και των media.

Κατά τα άλλα, το συμφέρον του ποδοσφαίρου...