Κορωνοϊός: Τα δεδομένα, οι προβλέψεις και οι αθέατες πτυχές των επιπτώσεων της πανδημίας

Σε μια τόση περίπλοκη και κρίσιμη περίοδο, όπως το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, εκτός από την ανθρωπιστική πλευρά, υπάρχουν μια σειρά ακόμα ζητημάτων που αναδύονται σταδιακά και προκαλούν ακόμα περισσότερο τις οικονομίες των χωρών και τις αγορές διεθνώς. Ποιά είναι όμως τα πιθανά σενάρια μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού;

Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) με τη νόσο COVID-19, πέρα από την πρωταρχική και εξαιρετικά δυσάρεστη ανθρωπιστική πλευρά, αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα σε οικονομικό επίπεδο για επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους.

Με τις έως τώρα εκτιμήσεις μας, θεωρείται βέβαιο ότι οι οικονομικές θεωρίες και οι μέθοδοι διοίκησης θα αναθεωρηθούν και θα δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα η οποία θα επηρεάσει άμεσα πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, από την κοινωνική επαφή ως την εργασία.

Η κατάσταση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού περιγράφεται συνοπτικά στις 3 Απριλίου 2020 :

  1. Πάνω από 1.000.000 κρούσματα - 53.000 θάνατοι
  2. Οι ΗΠΑ είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημίας
  3. Ιταλία - Ισπανία - Γερμανία έχουν τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.
  4. Η Ελλάδα έχει 1613 επιβεβαιωμένα κρούσματα με 59 θανάτους 

Περισσότερα στοιχεία για την πανδημία του κορωνοϊού μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ

Οι προβλέψεις σε 11 καθοριστικούς τομείς

1) Θεωρούμε ότι ανάλυση του Τόμας Πουεϊο σχετικά με την εξέλιξη της ασθένειας τους επόμενους 18 μήνες έχει μαθηματικά τις περισσότερες πιθανότητες να ισχύσει. Μπορείτε να δείτε την ανάλυση εδώ και την μετάφραση στα ελληνικά εδώ.

2) Οι οικονομίες / αγορές παγκοσμίως θα αλλάξουν σημαντικά. Υπάρχουν διαφορετικά ενδεχόμενα ανάλογα την εξέλιξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Οι 12 πιο πιθανές προβλέψεις - κλειδιά για την παγκόσμια οικονομία μπορούν να αναγνωστούν με περισσότερη λεπτομέρεια εδώ.

3) Οι ΗΠΑ θα καταγράψουν με μεγάλη διαφορά τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι ΗΠΑ έχουν παραπλήσιο πληθυσμό με την Ε.Ε. αλλά δηλώνουν τα κρούσματα ως 1 κράτος. Θα θεωρηθεί φυσιολογικό να καταγραφούν κρούσματα όσο το σύνολο της Ε.Ε. Το εξαιρετικά δυσάρεστο αλλά πιθανό σενάριο προβλέπει από 100.000 έως 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ.

4) Οι οικονομικές επιπτώσεις παγκόσμια ήδη εμφανίζονται και θα συνεχιστούν. Ο PMI είναι στο πιο χαμηλό του σημείο για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για Γερμανία, ΗΠΑ και Ιταλία. Ο δείκτης επιβεβαιώνει πως η νόσος θα οδηγήσει τις παγκόσμιες οικονομίες σε έντονα υφεσιακό περιβάλλον.

5) Οι ΗΠΑ εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης ανεργίας, στα 10.000.000. Αναλογικά, το 2009 το υψηλότερο σημείο ήταν μόλις στις 665.000. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα της αμερικανικής οικονομίας από το σχετικό άρθρο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ουσιαστικά βεβαιότητα για ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ το οποίο θα πλησιάζει το 10%. Καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για ύφεση τριμήνου στο 35-38% είναι βέβαιο ότι αυτή η έκρηξη ανεργίας θα οδηγήσει σε τεκτονικές αλλαγές στα μικρο/μακρο οικονομικά μέτρα. Ήδη έχει εγκριθεί ένα τιτάνιο πακέτο στήριξης ύψους 2.2 τρισ.

6)Η Ευρώπη για την ώρα εμφανίζει περιορισμένα αντανακλαστικά. Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία και οι "οικονομίες του Βορρά" αντιδρούν σθεναρά στην έκδοση κορωνο-ομολόγου. Κρίνουμε ότι οι αντιδράσεις αυτές θα καμφθούν εν μέρει το επόμενο διάστημα αν και είναι αμφίβολο τα μέτρα στήριξης να είναι ανάλογα σε ταχύτητα και εύρος με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Πιθανό είναι να υπάρχει σύνδεση του μέτρου στήριξης με το ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό 2% και να επιβάλει ένα σχετικό "μνημόνιο". Αυτό σημαίνει ένα πακέτο στήριξης για την Ελλάδα στα 4 δισ. Με όσα στοιχεία υπάρχουν ως τώρα, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι αδύνατο να καλυφθούν από αυτά τα μέτρα. Σε περίπτωση ασυμφωνίας, θα δημιουργηθούν ισχυροί κλυδωνισμοί εντός της ΕΕ και θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις όπως μια "συμφωνία των προθύμων" μεταξύ χωρών του Νότου.

7) Είναι εμφανές πως παγκόσμια οι πρώτοι οι οποίοι επηρεάζονται αρνητικά είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις. Αεροπορικά / Ακτοπλοϊκά ταξίδια, ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB, εστίαση εμφανίζουν κάθετη πτώση ζήτησης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού υπολογίζει στην ανανεωμένη έκθεση του μείωση από 20% έως 30%. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε το Δελτίο Τύπο. Προβλέπουμε ότι θα δημιουργηθούν ειδικά πακέτα διάσωσης μεγάλων τουριστικών οργανισμών καθώς οι πολυεθνικές αλυσίδες Hilton, Marriott, Boeing και TUI ήδη προσέγγισαν κρατικούς φορείς/τράπεζες σε αναζήτηση στήριξης. Αυτό θα επηρεάσει σημαντικά και τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας , ενώ αναμένεται να έχει επιπτώσεις γενικότερα στον ελληνικό τουριστικό τομέα.

8) Ελάχιστοι τομείς της οικονομίας παγκόσμια δεν έχουν επηρεαστεί. Το λιανικό εμπόριο, η εστίαση, οι μεταφορές, η οικοδομική δραστηριότητα, οι ενοικιάσεις/αγορές ακινήτων βλέπουν τεράστια πτώση.

Αντίθετα, ανθεκτικότητα σε αυτή την κατάσταση διαπιστώνουμε σε:

  • Υπηρεσίες τηλεργασίας (Zoom Video Conference, Microsoft 365, Teams, Skype for Business, G-suite),
  • Streaming/διασκέδαση από το σπίτι (Youtube, Netflix, HBO, Amazon Video),
    κοινωνική δικτύωση (Instagram, Facebook, WhatsApp, Viber, TikTok),
  • Online gaming (League Of Legends, PUBG, Fortnite και πλατφόρμες Playstation, Xbox),
    gambling,
  • e-shopping κυρίως για απαραίτητα τρόφιμα και περιορισμένες αγορές άλλων ειδών,
    χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών / e-banking
  • Μέσα προστασίας και καθαρισμού όπως μάσκες / γάντια / στολές / αντισηπτικά / χαρτί υγείας
  • Είδη πρώτης ανάγκης όπως νερό, φαγητό, φρούτα, λαχανικά
  • Υπηρεσίες delivery
  • Φάρμακα / αντιβιοτικά

9) Η Ελλάδα έχει επιδείξει εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά και μέχρι σήμερα ο ιός δείχνει σχετικά ελεγχόμενος. Κρίνουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, ακόμα και το Πάσχα.

10) Ο τουρισμός ως σύνολο δραστηριότητας στην Ελλάδα αντιστοιχεί ως συνολική συμμετοχή στο ΑΕΠ‎: ‎30,9%, συνολική συμμετοχή στην απασχόληση: ‎25,9% με έσοδα από εισερχόμενο τουρισμό: ‎15,6 δισ. € και συνολική απασχόληση: ‎988.600. Αυτό σημαίνει πως αν η κατάσταση συνεχίσει μέχρι και το καλοκαίρι υπάρχει καίριο ζήτημα ισχυρής στήριξης του τομέα. Εναλλακτικά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ύφεσης η οποία θα ξεπεράσει το 20% σε ετήσια βάση.
11) Κρίνουμε ότι το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας θα αναθεωρηθεί άμεσα ώστε να ενισχύσει και άλλους τομείς της οικονομίας, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Είναι βέβαιο ότι η Στρατηγική RIS3 θα κρίνει επόμενες δράσεις ενίσχυσης / επιδοτήσεων με διαφορετικά κριτήρια.

Ως εταιρεία, έχουμε συγκεντρώσει τα παρακάτω με σκοπό να υποστηρίξουμε τις δραστηριότητες των πελατών και συνεργατών μας :

  1. Τι είναι η "επιστρεπτέα προκαταβολή" και πως θα ενισχύσει με 1 δισ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ
  2. Τα μέτρα στήριξης μηνός Απριλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ
  3. Πως μπορεί να αντεπεξέλθει ο κλάδος εστίασης. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ
  4. Ξενοδοχεία: Τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης υπάρχουν και μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και  για την βελτίωση των κρατήσεων περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ
  5. Προβλέψεις για την επόμενη ημέρα και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ
  6. Τι είναι και πως βοηθούν σήμερα τα Συστήματα Υγείας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Ρίσκου
  7. Τι προβλέψεις υπάρχουν για την Τηλεργασία και πως γίνεται σωστά
  8. Τι προβλέπει ο GDPR για αντίστοιχες περιστάσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Είμαστε βέβαιοι ότι όπως και όλες οι κρίσεις, έτσι και αυτή θα περάσει και η επόμενη ημέρα θα μας βρει όλους πιο προετοιμασμένους.

Μέχρι τότε #MenoumeSpiti και εύχομαι να είστε ασφαλείς και με υγεία.