Το 5G φέρνει αυξήσεις στις πωλήσεις Smartphones

Το 55% των καταναλωτών αλλάζει συσκευή κάθε σχεδόν 2 χρόνια και το 27% κάθε 4 χρόνια

Το 2019 ήταν μια καλή χρονιά για την Apple καθώς είδε τα νούμερα των πωλήσεων της να αυξάνονται σε σχέση με το 2018 και ο λόγος δεν ήταν άλλος από την παρουσίαση ενός (επιτέλους) πρωτοποριακού μοντέλου.

Το 23% θεωρεί την ασύρματη φόρτιση απαραίτητη σε περίπτωση αγοράς καινούργιου Smartphone, ενώ ένα 42% τη θεωρεί πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό

Μέχρι τώρα η διάσημη εταιρεία παρουσίαζε συσκευές οι οποίες φαίνονταν και ήταν απλές αναβαθμίσεις του προηγούμενου μοντέλου, κάτι που εκτός από κακό στην ίδια, έκανε μεγάλο καλό στις πωλήσεις (ειδικά των Κινέζων) των ανταγωνιστών της οι οποίοι παρουσίαζαν καινοτόμες συσκευές την μία μετά την άλλη. 

Αυτό που διαφοροποίησε την Apple σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ήταν οι φωτογραφικές δυνατότητες της νέας της συσκευής και η μπαταρία. Η ταχύτητα της συσκευής και οι νέοι επεξεργαστές είναι επίσης καλοδεχούμενα χαρακτηριστικά, όμως ας μη γελιόμαστε, είναι ζήτημα αν η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιεί το 60% των δυνατοτήτων μιας σύγχρονης συσκευής. 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι καταναλωτές δεν αλλάζουν συσκευή τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν, καθώς εκτός από τις τιμές των flagship κινητών που έχουν φτάσει γύρω στα 1.000 ευρώ, οι διαφορές από χρόνο σε χρόνο δεν ενθουσιάζουν τους καταναλωτές. 

Όπως δείχνουν οι μελέτες, το 55% των καταναλωτών αλλάζει συσκευή κάθε σχεδόν 2 χρόνια ενώ άλλο ένα 27% φτάνει μέχρι τα 4 χρόνια. Μεσοσταθμικά, το 38% των καταναλωτών κρατάει τη συσκευή του περίπου 3 χρόνια, ενώ από αυτούς που αλλάζουν συσκευή, το 64% δηλώνει πως σκοπεύει να κρατήσει την νέα του συσκευή περίπου άλλο τόσο χρόνο ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει πως θα αργήσει ακόμα περισσότερο να αλλάξει πάλι συσκευή. 

Οι λόγοι για την μη αγορά νέων συσκευών είναι πως τα σύγχρονα τηλέφωνα έχουν πολλές δυνατότητες και ικανοποιούν τους καταναλωτές, έτσι το 46% δηλώνει πως δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση καθώς είναι ευχαριστημένο με τη συσκευή του, ενώ το 17% δηλώνει πως για να αγοράσει κάτι καλύτερο, θα χρειαστεί χρήματα που όμως δεν μπορεί να διαθέσει. 

Γιατί αλλάζει κάποιος κινητό;

Αν και όλοι θέλουν να έχουν το πιο καινούργιο και πιο εντυπωσιακό κινητό, κάτι που άλλωστε ταιριάζει με την καταναλωτική μας φύση, οι λόγοι που κάποιος προχωράει στην αλλαγή του κινητού του, είναι καθαρά πρακτικοί. 

Στην κορυφή των λόγων για αλλαγή, είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με το ποσοστό αυτών που το θεωρούν απαραίτητο για την επόμενη τους συσκευή να φτάνει το 31% ενώ άλλο ένα 44% το θεωρεί σημαντικό στην απόφαση που θα πάρουν. Η φόρτιση είναι ο επόμενος λόγος για την αλλαγή συσκευής, καθώς η ασύρματη δυνατότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απόφαση αντικατάστασης της συσκευής. Το 23% θεωρεί την ασύρματη φόρτιση απαραίτητη σε περίπτωση αγοράς καινούργιου Smartphone, ενώ ένα 42% τη θεωρεί πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. 

Αν και το 5G ακόμα δεν έχει μπει κανονικά στη ζωή μας, ο ερχομός του δείχνει να απασχολεί πάρα πολύ τους καταναλωτές, καθώς ένα 16% θεωρεί πως η επόμενη συσκευή του θα είναι αποκλειστικά και μόνο 5G, ενώ ένα 29% το τοποθετεί στα σημαντικά χαρακτηριστικά που θα θέλει να έχει η νέα του συσκευή. 

Αν και η ευρεία χρήση του 5G δεν αναμένεται να ξεκινήσει σε λιγότερο από 2 χρόνια από σήμερα, αυτό που δείχνουν τα στοιχεία είναι πως οι καταναλωτές θέλουν να μάθουν περισσότερα για την νέα αυτή τεχνολογία και την θεωρούν σημαντική για τις μελλοντικές αγορές τους. Οι συσκευές που παρέχουν δυνατότητες 5G είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες, όμως ένα επιπρόσθετο 34% των καταναλωτών που σκέφτονται να αλλάξουν συσκευή το θεωρούν από τώρα μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στις δυνατότητες του τηλεφώνου τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ