Η METIS “εισάγει” λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στον στόλο της Neptune Lines

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν σύμβαση συνεργασίας, βάσει της οποίας θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολο του στόλου της Neptune Lines

Σύμβαση που αφορά το σύνολο του στόλου της της Neptune Lines υπέγραψε η ελληνική METIS Cyberspace Technology. Η σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση λύσης συλλογής δεδομένων και εξειδικευμένης ανάλυσης αυτών με την χρήση μια εξαιρετικά προηγμένης πλατφόρμας η οποία αξιοποιεί τις τεχνολογίες του cloud computing και της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα πλοία της Neptune Lines έχει ήδη εγκατασταθεί ο εξοπλισμός METIS Ship Connect – η αυτοματοποιημένη λύση συλλογής δεδομένων της οποίας η εγκυρότητα και η ακρίβεια έχει πιστοποιηθεί από τον Lloyds Register.

Η πλατφόρμα της METIS χρησιμοποιεί ένα δίκτυο ασύρματων ευφυών συλλεκτών ΙοΤ για τη λήψη σημάτων από διάφορα σημεία του πλοίου και από μηχανικό εξοπλισμό διαφορετικών κατασκευαστών. Κατά την ανάλυση της απόδοσης του πλοίου γίνεται ενσωμάτωση και άλλων, εξωγενών δεδομένων από πηγές όπως το AIS, από δεδομένα που λαμβάνονται σχετικά με την καθημερινή / άφιξη / αναχώρηση των πλοίων από την τακτική υποβολή εκθέσεων του καπετάνιου όπως και από καιρικές προβλέψεις. Όλα τα δεδομένα συγχρονίζονται και χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών, όπως η αυτοματοποιημένη υποβολή αναφορών (noon report), η ανάλυση της απόδοσης του πλοίου σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο καθώς και η ανάλυση της συμπεριφοράς του πλοίου σε σχέση με τον καιρό τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι προσβάσιμα μέσω της cloud πλατφόρμας της METIS προβάλλοντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες όπως η κατάσταση των κύριων μηχανών (ΜΕ), των γεννητριών ντίζελ (DGs), των συστημάτων επεξεργασίας θαλασσίου έρματος (BWTs) και άλλων μηχανημάτων, καθώς και στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας και καυσίμου. Παράλληλα η πλατφόρμα METIS επιτρέπει στην ομάδα διαχείριση της Neptune χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης να παρακολουθεί κρίσιμους δείκτες (KPIς), όπως η ισχύς σε σχέση με τη ταχύτητα για το πλήρες εύρος ταχύτητας του πλοίου και σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εικονικά σενάρια δρομολόγησης (what if scenarios) για να σταθμίσει τις συνέπειες στα καύσιμα και στους χρόνους άφιξης κάτω από διαφορετικές συνθήκες (ταχύτητα, draft, κλπ.) και λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη την τρέχουσα κατάσταση του πλοίου και τις καιρικές προβλέψεις. Τα στελέχη της Neptune μπορούν ακόμη να μετρήσουν την απόδοση των πλοίων σε σχέση με τα εκάστοτε ναυλοσύμφωνα (CPAs).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η METIS θα αναπτύξει και επιπλέον λειτουργικότητα προσαρμοσμένη στις εξειδικευμένες ανάγκες της Neptune Lines. Στη λειτουργικότητα αυτή περιλαμβάνεται η δυνατότητα συνεχούς βελτιστοποίησης του προφίλ ταχύτητας στις διαδρομές της στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, η παρακολούθηση δεικτών εκπομπής καυσαερίων και η αξιολόγηση της απόδοσης αντιρρυπαντικών χρωμάτων επικάλυψης γάστρας. Παράλληλα θα παρέχεται παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας των γεννητριών όταν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι για να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές αερίων ρύπων.

Σημειώνεται ότι, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της η METIS έχει υλοποιήσει τη λύση της σε σχεδόν 250 πλοία συλλέγοντας περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια σήματα δεδομένων σε μηνιαία βάση. Η εταιρεία ξεκίνησε ως Startup το 2016 και από το 2018, το πλειοψηφικό της πακέτο (80%) ανήκει στον Όμιλο Olympia.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ