Η λιανική της Βρετανίας “παθαίνει… ΗΠΑ” και απειλεί 170.000 θέσεις εργασίας

Αν κοιτάξει κάποιος τα νούμερα των πωλήσεων (και μόνο αυτά) θα θεωρήσει πως όλα βαίνουν καλά στην Βρετανία. Μετά από Black Fridays, Cyber Monday και εορταστική περίοδο, οι πωλήσεις ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια και όλοι είναι ευχαριστημένοι. 

Όλοι; όχι όλοι καθώς μια πιο προσεκτική ανάγνωση των αριθμών δείχνει πως η λιανική στην Βρετανία παρουσιάζει έντονα σημάδια “Aμερικανοποίησης” τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι καθόλου σίγουρο πως έχει προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει. 

Τα παραδοσιακά μοντέλα λιανικής δείχνουν να καταρρέουν και αν αυτό είναι κάτι “φυσιολογικό” για τις ΗΠΑ, η γηραιά ήπειρος ακόμα δεν δείχνει πως είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει. 

Τι δείχνουν τα υπόλοιπα νούμερα; 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εξαφανιστεί περίπου 16.000 σημεία λιανικής πώλησης και ήδη 140.000 θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί. Αυτά τα νούμερα είναι τα χειρότερα εδώ και δεκαετίες για την Βρετανία και όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ερευνών Λιανικής Πώλησης (Centre for the Retail Research, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα συνεχιστούν και μόνο για το 2020 αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους άλλα 170.000 άτομα. 

Ο τομέας του λιανεμπορίου είναι από τους ζωοδότες της βρετανικής οικονομίας και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 12% των καταστημάτων στη χώρα έχουν βάλει λουκέτο. 

Αμερικανοποίηση της λιανικής

Η Βρετανία “χτυπιέται” από την τάση που έχει εδώ και καιρό “σαρώσει” τις ΗΠΑ. Μπορεί το 2019 να ήταν ένα έτος ρεκόρ για τη λιανική, όμως ήταν ένα έτος που οι παραδοσιακές εταιρείες θα προτιμούσαν να ξεχάσουν. Πάνω από 9.300 φυσικά καταστήματα έκλεισαν και μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και καταστήματα-σημαίες της κατανάλωσης στις ΗΠΑ όπως το Sears. 

Τα λουκέτα αυξήθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε επίσης σε 23 από 17 το προηγούμενο έτος. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις εταιρείες που προσφέρουν omnichannel υπηρεσίες, με τα λεφτά που ξοδεύονται για αγορές να αυξάνονται συνέχεια, αλλά να κατευθύνονται σε συγκεκριμένες εταιρείες (όπως η Amazon). 

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και η υποψία κρίσης ή αποσταθεροποίησης θα δημιουργήσει δυσανάλογα μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα λουκέτα σε φυσικά καταστήματα, τα οποία δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στις καταστάσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ