Τα QR Codes κερδίζουν έδαφος στις μεταφορές χρημάτων από το 2020

Η απλοποίηση των πληρωμών και των διαδικασιών μεταφοράς χρημάτων, έχει οδηγήσει στην άνθιση των neobanks και την ραγδαία εξάπλωση του fintech το οποίο όπως δείχνει θα αποτελέσει το ψηφιακό μέτρο βάση του οποίου θα κρίνονται όλες οι συναλλαγές στο άμεσο μέλλον, μέχρι να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια. 

Μέσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες ελέγχονται από τράπεζες και εταιρείες, προκειμένου να βρεθεί αυτή που θα διευκολύνει τις συναλλαγές, ένας “παλιός” σχετικά γνώριμος εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο. 

Ο λόγος για το QR Code το οποίο αν και χρησιμοποιείται σχετικά ευρέως στην λιανική, μέχρι τώρα δεν είχε βρει τον τρόπο να διεισδύσει στην τραπεζική και την μεταφορά χρημάτων. Όμως όπως δείχνουν όλα, η κατάσταση αυτή αρχίζει να αλλάζει, ύστερα από την απόφαση της Garanti BBVA, η οποία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον κώδικα αυτό για την πραγματοποίηση πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων. 

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό, εμφανίστηκε στην εταιρική εφαρμογή της BBVA και είναι διαθέσιμο τόσο σε επαγγελματικούς όσο και προσωπικούς λογαριασμούς. Οι πελάτες μπορούν να κάνουν κλικ στην επιλογή συναλλαγών QR και να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφική μηχανή του smartphone για να σαρώσουν τον κώδικα. Δεν απαιτούνται κάρτες.

Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν κωδικό QR για να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα σε δευτερόλεπτα. Οι παραλήπτες του κώδικα QR μπορούν να στείλουν μια πληρωμή αν σκανάρουν τον κώδικα QR στην εφαρμογή και ολοκληρώσουν τη μεταφορά χρημάτων. Δεν χρειάζεται να εισάγετε αριθμό IBAN.

“Στη Garanti BBVA, συνεχίζουμε να υλοποιούμε καινοτομίες για να διευκολύνουμε τη ζωή των πελατών μας”, δήλωσε ο Didem Dinçer Başer, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Garanti BBVA. “Οι καταναλωτές πελάτες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν QR κωδικούς για να κάνουν αναλήψεις μετρητών, καταθέσεις και μεταφορές. Έχουμε ήδη μεταφέρει αυτή τη λειτουργικότητα σε εταιρικούς πελάτες. Προσθέτουμε πάντα νέα χαρακτηριστικά στην εφαρμογή Garanti BBVA Corporate Mobile, προκειμένου να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες πελάτες μας να διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους. “

Η Τουρκική τράπεζα, η οποία κατά το ήμισυ ανήκει στην Ισπανική  Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, βρήκε αυτό το μέτρο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης μετρητών στην χώρα, απόρροια της νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν και των πιέσεων στην κεντρική τράπεζα της χώρας. 

Η μέχρι στιγμής επιτυχία του, έχει ωθήσει και άλλες εταιρείες και τράπεζες να δουν αυτή την προοπτική, η οποία έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ελάχιστης εκπαίδευσης από την μεριά των καταναλωτών, οι οποίοι είναι εδώ και καιρό εξοικειωμένοι με την διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας των QR codes. 

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας που παρέχει ειδικά για τραπεζικές συναλλαγές. Μέχρι στιγμής και μετά από τόσα χρόνια χρήσης των QR δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ασφάλειας, όμως οι τραπεζικές συναλλαγές χρειάζονται απόλυτη ασφάλεια και αυτό είναι κάτι που εξετάζεται αυτή την περίοδο προκειμένου η χρήση των QR codes να περάσει από την λιανική και τις πληροφορίες, στην πιο “βαριά χρήση” της μεταφοράς χρημάτων.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ