Πιστιόλας: Τα μέλη της «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας στον καταναλωτή

Ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», Άγις Πιστιόλας, μίλησε αποκλειστικά στην Business Voice για τους στόχους της και τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινότητα στα μέλη της.

«Εμείς όλοι, που “μένουμε Ελλάδα”, μόνο μέσω ενός κοινού δρόμου ανάπτυξης θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά χωρίς σύνορα». Η επισήμανση ανήκει στον πρόεδρο της «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», Άγη Πιστιόλα.

Ο οποίος μίλησε στην Business Voice για τον καινοτόμο χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, για τις πρωτοποριακές δράσεις εντός των συνόρων αλλά και στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα, τους στόχους και «τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η συνεκτική δομή της Κοινότητας μας» στα μέλη της.

– Κύριε Πρόεδρε ποια ήταν τα εφαλτήρια για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»; 

«Πριν από 11 χρόνια η ανάγκη ενασχόλησης με τα κοινά θέματα μιας ομάδας ανήσυχων Ελλήνων Επιχειρηματιών συνέτεινε στη σύσταση ενός ζωντανού, κοινού χώρου έκφρασης και δράσης, την πρωτοβουλία “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”. 

Ο καινοτόμος χαρακτήρας της πρωτοβουλίας “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” προσφέρει γόνιμες προτάσεις για τη σημασία ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγής και της στροφής του καταναλωτή στην επιλογή επώνυμων ελληνικών προϊόντων. 

Τα καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας που δημιουργούνται από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, παράγονται στις ελληνικές επιχειρήσεις των μελών μας και φέρουν το Σήμα “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”, είναι εθνικός μας πλούτος. Το σήμα “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” είναι τοποθετημένο σε περισσότερους από 2 δισ. κωδικούς προϊόντων.

Η πρωτοβουλία “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” είναι μια Κοινότητα αμιγώς Ελληνικών, παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, που διατηρούν την Έδρα, την Παραγωγή και την Ιδιοκτησία τους στη χώρα. Οι 70 και πλέον εταιρίες-Μέλη της πρωτοβουλίας “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” βλέπουν την Ελλάδα ως βάση των εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων τους και όχι απλά ως μια αγορά, άρα επιστρέφουν το μέγιστο της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». 

– Συμπληρώνονται φέτος 11 χρόνια δράσης. Στη μέχρι τώρα διαδρομή ποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ποιους έχετε θέσει προς επίτευξη στο άμεσο μέλλον;

«Η πρωτοβουλία “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” αποτελείται από μικρές, μεσαίες και μεγάλες αμιγώς ελληνικές εταιρίες, που αποτελούν “διαμάντια” για τη χώρα και στηρίζουν την τοπική και πανελλαδική οικονομία. Κοινό χαρακτηριστικών των Μελών της Κοινότητας αποτελεί ο ομοιογενής χαρακτήρας μας, το επίπεδο συνοχής που έχει επιτευχθεί μεταξύ μας και ο προσανατολισμός στις εξαγωγές που είναι μέρος του DNA μας.  

H Πρωτοβουλία καινοτομεί τα τελευταία χρόνια πραγματοποιώντας συνέργειες κοινού προμηθευτή (όπως ρεύματος, τηλεφωνίας και μακροχρόνιας μίσθωσης οχημάτων), συνέργειες στην εσωτερική αγορά εταιριών που ανήκουν στον ίδιο κλάδο (λιανεμπόριο και εκθέσεις) και συνέργειες σε αγορές του εξωτερικού με κοινό εκπρόσωπο, κοινά δίκτυα διανομής, καθώς και δημιουργία κοινών περιπτέρων σε εμπορικές εκθέσεις. 

Παράλληλα, πρωτοπορούμε στο παγκόσμιο επιχειρηματικό στερέωμα έχοντας δημιουργήσει ψηφιακές δομές επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών α’ βαθμού των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, όπως Διευθυντές Εξαγωγών, HR, Marketing, πρόσφατα IT. Με σκοπό την διάχυση γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους, αλλά και τη δημιουργία και συλλογή ιδεών ώστε να γίνουν mega κοινά project σε “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΟ” επίπεδο.

Στόχος μας για τα επόμενο διάστημα είναι να συνεχίσουμε τις συνέργειες στο Λιανεμπόριο, να συμμετέχουν τα Μέλη του ίδιου κλάδου σε διεθνείς εκθέσεις καθώς και να συνάψουμε νέες συνεργασίες για το άνοιγμα νέων αγορών-στόχων στο εξωτερικό. 

Ταυτόχρονα προσβλέπουμε για τα επόμενα χρόνια στην είσοδο περισσοτέρων εταιριών-Μελών από διαφορετικές κατηγορίες της αγοράς, όπως φαρμακοβιομηχανίες, εταιρίες ένδυσης/υπόδησης, δομικών υλικών, παραγωγής προϊόντων software κ.α.».

– Μιλήστε μας για τις συνέργειες στο Λιανεμπόριο.

«Η “ισχύς εν τη ενώσει” και το σημαντικό αποτύπωμα των εταιριών-Μελών έχουν συμβάλλει σημαντικά στις συνέργειες που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Κοινότητα στο Λιανεμπόριο. 

Σκοπός της ετήσιας παρουσίας της “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” στο Λιανεμπόριο είναι η προβολή και προώθηση του Σήματός της σε όλη τη χώρα. Με κεντρικό μήνυμα της ενέργειας το “Το ‘ψαξες;”, το καταναλωτικό κοινό έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει κατά τη διάρκεια των αγορών του το σήμα “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” στις συσκευασίες των προϊόντων που ανήκουν στα Μέλη της Πρωτοβουλίας, αλλά και να ενημερωθεί για την Κοινότητα.

Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι ιδιαίτερα δυναμική η παρουσία μας στο Λιανεμπόριο. Οι πελάτες της αλυσίδας με την οποία υπάρχει 15νθημερη συνεργασία ενημερώνονται για την ενέργεια από το φυλλάδιο προσφορών που διανέμεται στα καταστήματα της αλυσίδας καθώς και από το ενημερωτικό έντυπο της πρωτοβουλίας “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”. 

Η ενέργεια πλαισιώνεται και από οθόνες σε επιλεγμένα καταστήματα, όπου υπάρχει προβολή βίντεο με τα μηνύματα της “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”. Ακόμα, η προβολή σε επιλεγμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα ενισχύεται και από συνεργάτιδες-προωθήτριες, οι οποίες έχουν ως ρόλο να επικοινωνούν με τους πελάτες του καταστήματος της αλυσίδας και να απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν στην Πρωτοβουλία».

– Πριν από περίπου έναν μήνα η «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πού αποσκοπεί αυτή η σύζευξη; 

Η “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” θέτει ως προτεραιότητα να υποστηρίζει, να επιβραβεύει και να εμπνέει δράσεις φέρνοντας κοντά την ακαδημαϊκή και την επιχειρηματική κοινότητα. Η Πρωτοβουλία αντιλαμβάνεται ως αναγκαία τη διασύνδεση αυτή των Μελών της με τα ελληνικά Πανεπιστήμια για τον περιορισμό του “brain drain”, για την εκπαίδευση της νέας γενιάς στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα και Παραγωγή και για τη δημιουργία υψηλού αισθήματος ασφάλειας και αξιοπιστίας στα ελληνικά προϊόντα.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία κοινών δράσεων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής έχουν θεσπιστεί τακτές επισκέψεις των φοιτητών σε παραγωγικές μονάδες των Μελών της “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Βάσει του Μνημονίου, τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναλάβουν μια σειρά συνεργασιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που ενδεικτικά περιλαμβάνει:

– Διασύνδεση με την αγορά εργασίας

– Αναβάθμιση δεξιοτήτων των στελεχών των Μελών της Πρωτοβουλίας

– Ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων/Μελών της Πρωτοβουλίας

– Διασύνδεση με τις Επιχειρήσεις

– Διασύνδεση με την έρευνα και την καινοτομία 

– Εφαρμοσμένη Διδακτορική Έρευνα

– Συναντήσεις ανταλλαγής Τεχνογνωσίας

– Συμμετοχή στην ΟΠΑ News

– Συνδιοργάνωση Εκδηλώσεων – Συνεδρίων – ενεργειών Κοινωνικής Ευθύνης & Προσφοράς

– Δημιουργία AuebCasts».

– Γιατί μια εταιρεία να γίνει μέλος της «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»;  

«Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να βρίσκεται κανείς σε μια μεγάλη δεξαμενή συνεργειών, όπως είμαστε εμείς στην “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” και να βλέπει τα αποτελέσματα των συνεργασιών αυτών να ξεδιπλώνονται μπροστά του. 

Αλλά ακόμα περισσότερο, να αντιλαμβάνεται τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η συνεκτική δομή της Κοινότητας μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εμείς όλοι, που “μένουμε Ελλάδα”, μόνο μέσω ενός κοινού δρόμου ανάπτυξης θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά χωρίς σύνορα. 

Άλλωστε, απώτερος στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία παραγωγικού πολιτισμού με σκοπό την ευημερία και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη της χώρας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ