Ευάγγελος Φραγκάκης: «Το «Χωριό» της Χάλκης αποτελεί τη νέα ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας»

Ο δήμαρχος Χάλκης Δωδεκανήσου μιλάει αποκλειστικά στο Emea.gr για την τεράστια αναγνώριση που έχει γνωρίσει το νησί, για την «πράσινη» ανάπτυξή της, αλλά και για τις καινοτομίες που διαρκώς συντελούνται εκεί.

Ο δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης, τονίζει τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου πλάνου για το νησί, εξηγεί το πώς οι κάτοικοι έχουν αυτονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρεται στη συνεχή αύξηση των προκρατήσεων για το καλοκαίρι και, τέλος, μοιράζεται μαζί μας το όραμά του για όλο και περισσότερες επενδύσεις στο νησί.

Κύριε δήμαρχε, πιστεύετε ότι το γεγονός πως η Χάλκη αποτελεί πλέον και επίσημα το πρώτο πρότυπο ελληνικό νησί ενεργειακής μετάβασης, έχει συμβάλει στην ανάδειξη και την προβολή της στο εξωτερικό;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Σαφώς το νησί έχει εισπράξει τεράστια αναγνώριση τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα απομακρυσμένο ακριτικό νησί, σχεδόν αποκομμένο από την κεντρική Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό οικονομικό πλήρως βιώσιμο αναπτυξιακό πλάνο, να το φέρει εις πέρας και να το θέσει σε λειτουργία. Έδεσε μαζί την έννοια της Νησιωτικότητας, που συνήθως αντιπροσωπεύει τις δυσκολίες και τα προβλήματα των μικρών νησιών, με την έννοια της πράσινης ενέργειας, την επιταγή του μέλλοντος για ολόκληρο τον πλανήτη. Φυσικά όλα αυτά θα ήταν ανέφικτα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της ΔΕΗ, του ομίλου Συγγελίδη/Citroen, της AKUO ENERGY GREECE, της OMEXOM/Vinci Energies, της Vodafone Ελλάδας, της ALD Automotive καθώς και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Τι καθιστά τη Χάλκη, τη δεδομένη στιγμή, ενεργειακά αυτόνομη;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Ο Δήμος Χάλκης από την αρχή σχεδίασε ένα πλήρως βιώσιμο πλάνο το οποίο ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία αμέσως. Με γνώμονα την αειφορία, δηλαδή την μέγιστη απολαβή των αγαθών του περιβάλλοντος χωρίς να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών ώστε μελλοντικά να υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες. Αυτή την στιγμή υπάρχει στο νησί ένα φωτοβολταΐκό πάρκο ισχύος 1 Mw το οποίο δεσμεύει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια. Καταναλώνουμε λοιπόν το ηλεκτρικό ρεύμα που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και της ενεργειακής κοινότητας της Χάλκης οι κάτοικοι στο νησί μας, δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα. Μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περικλείει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Έτσι επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον, μειώνεται το κόστος λειτουργίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έτσι εξοικονομούνται χρήματα.

Η τοπική κοινωνία θα λέγατε πως έχει αγκαλιάσει την καινοτομία και τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο νησί; Πόσο ακόμα θα καινοτομήσει το νησί των Δωδεκανήσων;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Σε αυτό το κομμάτι είναι σαφές πως προηγήθηκε ενημέρωση και εκπαίδευση και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα για να μπορέσουν οι πολίτες να προσαρμοστούν αποτελεσματικά σε αυτή την εντελώς νέα καθημερινότητα. Η εκπαίδευση του πολίτη σε περιβαλλοντικά ζητήματα είναι καθοριστικής σημασίας για την μελλοντική περιβαλλοντική του συνείδηση. Αυτό καθιστά σαφές ότι η ορθή ενημέρωση αποτελεί κομβικό σημείο στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νοοτροπίας του μελλοντικού πολίτη οποιασδήποτε κοινωνίας, ώστε να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και να συνδράμει αποτελεσματικά στις προσπάθειες που γίνονται στο άμεσο περιβάλλον όπου ζει. Είναι όμως γεγονός πως το κοινό κατανοεί με δυσκολία τα ενεργειακά ζητήματα και κάποιες φορές αρκετά από αυτά ερμηνεύονται λανθασμένα ή συγχέονται. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι είναι κατανοητό το τι συμβαίνει, το γιατί συμβαίνει και το τι τελικά κερδίζουμε από όλο αυτό, έτσι παρατηρούμε με ευκολία, μιας και είναι μικρός ο αριθμός των κατοίκων, ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τις ηλικίες, δηλαδή όλοι συμπεριφέρονται και αντιλαμβάνονται τις καινοτόμες δράσεις με τον ίδιο τρόπο.

Στο κομμάτι της ενεργειακής καινοτομίας και βιωσιμότητας μελλοντικός μας στόχος είναι να μπορέσει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο η ενεργειακή κοινότητα Χάλκης, κάτι το οποίο ήδη βρίσκεται σε προπαρασκευαστική περίοδο και ως εκ τούτου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις προσφερόμενες πηγές ενέργειας του τόπου με σκοπό να αυξήσουμε τις δωρεάν κιλοβατώρες για όλους και να αποκτήσει νέα μέλη η ενεργειακή κοινότητα.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο τουρισμός στη χώρα μας θα ξεπεράσει φέτος κάθε προσδοκία, πώς θα χαρακτηρίζατε την επισκεψιμότητα στη Χάλκη το 2022 και ποια τα προγνωστικά σας για τη φετινή σεζόν;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Η προβολή και οι βραβεύσεις του νησιού είχαν θετικό αντίκρισμα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Όπως είναι λογικό η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο – έξυπνο νησί έχει ήδη βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών ροών της. Πέραν τούτου ας μην ξεχνάμε ότι το νησί διαθέτει πολιτιστικά μνημεία όπως το Ρολόι και το Σαρέτζι στα οποία ολοκληρώθηκαν οι επισκευές και πλέον είναι επισκέψιμα. Επιπλέον διαθέτει πλούσια θρησκευτική κληρονομιά, ευκαιρίες για ιστιοπλοΐα, και μεγάλους ορεινούς περιπάτους για τους φυσιολάτρες. Το νησί δέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από την Αμερική, την Αγγλία, την Γαλλία και την Γερμανία κατά βάση. Φυσικά και οι Έλληνες αγαπούν και επισκέπτονται το νησί μας. Εξαιτίας της σχετικά μικρής δυναμικότητας σε κλίνες, περίπου 650, το νησί ενδείκνυται για τουρισμό ευεξίας και χαλάρωσης, την υγεία του μυαλού και του σώματος. Είναι ένα είδος τουρισμού το οποίο αποζητά ο σύγχρονος άνθρωπος λόγω του πιεστικού και απαιτητικού τρόπου ζωής και η Χάλκη μπορεί να το προσφέρει απλόχερα. Για την φετινή σεζόν οι προκρατήσεις στο νησί εξελίσσονται με αισιοδοξία, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τόπου μας.

Η Deloitte αναλαμβάνει να υποστηρίξει τον δήμο στο μεγαλόπνοο εγχείρημα για τον ιστορικό οικισμό «Χωριό», με στόχο την αύξηση του πληθυσμού του. Ανησυχείτε μήπως η Χάλκη πέσει «θύμα» του μαζικού τουρισμού;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Η Deloitte Ελλάδας Business Solutions Ανώνυμη Εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων η οποία εστιάζει σε όλους τους κυρίαρχους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της ενέργειας, των καταναλωτικών προϊόντων, της υγείας, του βιομηχανικού κλάδου, της τεχνολογίας, των μέσων και των τηλεπικοινωνιών, της ακίνητης περιουσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει αναλάβει το Master Plan για τις ενέργειες οι οποίες χρειάζονται για την υλοποίηση του οραματικού από όλες τις πτυχές Project. Ο μεσαιωνικός οικισμός, το Χωριό της Χάλκης είναι μια εξαιρετική τοποθεσία, η οποία διαθέτει πρόσφορο περιβάλλον ελκυστικό για αειφορική ανάπτυξη, την νέα ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας. Ο χώρος μπορεί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομος ύστερα από την μετατροπή της Χάλκης σε 1ο GR- eco Island.

Ένα μνημείο χρονολογούμενο πριν από τον 4ο αιώνα π.Χ, το οποίο μπορεί να ξαναζωντανέψει και να αναπτύξει το πνεύμα και την ηρεμία, να πυροδοτήσει την έμπνευση για νέες ιδέες και επαφές, να προσφέρει την ενέργεια να γεννηθεί η δημιουργικότητα για νέα έργα και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων του νησιού μας θα αυξηθούν. Ο σκοπός της αναβίωσης του συγκεκριμένου μνημείου δεν είναι σε καμία περίπτωση η προσέλκυση του μαζικού τουρισμού και από την φύση του κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Σκοπός μας είναι η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων δώδεκα μήνες τον χρόνο οι οποίοι όταν θα τελειώνουν την εργασία του θα μπορούν να απολαύσουν την τοπική ιστορία και την κουλτούρα του τόπου, να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού και να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία ή οι καταδύσεις, δραστηριότητες που δεν θα είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή στον τόπο τους.

Τι είδους επισκέπτες επιθυμείτε να έχει η Χάλκη; Απλούς παραθεριστές ή εκείνους που θέλουν να επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο; Ποιο είναι το κίνητρο για να επισκεφτεί κανείς το νησί;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Η Χάλκη έχει ως επί το πλείστον επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο επί πολλά έτη, είτε από το εξωτερικό είτε από την Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που τους βλέπουμε κάθε σεζόν τους ξέρουμε και μας ξέρουν. Το νησί δέχεται κάθε χρόνο επισκέπτες από την Αμερική, την Αγγλία, την Γαλλία και την Γερμανία κατά βάση αλλά και την Ελλάδα. Το βασικό κίνητρό για να μας επισκεφθεί κανείς είναι η ηρεμία και η γαλήνη, οι χωρίς αυτοκίνητα μετακινήσεις, τα καθαρά αιγαιοπελαγίτικα νερά, τα μνημεία μας, το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής «Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός» που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι και θα καταστεί θεσμός. Είναι πολλά κομμάτια που εάν ενωθούν τελικά δημιουργούν ένα τέλειο πάζλ και όλα τούτα μαζί μπορούν να προσελκύσουν τους επισκέπτες.

Πώς θα θέλατε να είναι η Χάλκη σε δέκα χρόνια από τώρα;

Ευάγγελος Φραγκάκης: Καθημερινά σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε το αύριο, το μέλλον της Χάλκης. Το φωτοβολταΐκό πάρκο έδωσε άλλη πνοή στον τόπο μας και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τα οφέλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα ενεργειακά ζητήματα παγκοσμίως. Αυτό μας γεμίζει χαρά αλλά και με την ευθύνη να συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε το νησί μας ώστε μελλοντικά να μπορούμε να παρέχουμε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα σε παραγόμενο δωρεάν ρεύμα. Σκοπός μας είναι να μπορέσουν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι από το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι στραμμένη η προσοχή μας και τα σχέδια μας. Ο τομέας του τουρισμού είναι ανοιχτός στις επενδύσεις και όσο πιο βιώσιμος γίνεται τόσο περισσότερες άμεσες και έμμεσες επαγγελματικές ευκαιρίες προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων. Θέση μας είναι πως ο τοπικός πληθυσμός πρέπει να αποτελεί κομμάτι αυτής της αλυσίδας ώστε να ανοίξει ο δρόμος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του νησιού μας.