Νίκος Παπαθανάσης: «Στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία με προσοχή και σχέδιο»

Ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μας αποκαλύπτει όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αποκλειστική του συνέντευξη στο emea.gr αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Παπαθανάσης, το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που ήδη ισχύει με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως τις 30 Ιουνίου, θα παραταθεί, με κάποιες όμως, μικροτροποποιήσεις.

«Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε να εξαιρέσουμε προϊόντα, όπως τα αντισηπτικά και τις μάσκες καθώς θεωρούμε ότι η αγορά έχει ήδη ρυθμιστεί σε αυτούς τους τομείς ενώ σκοπεύουμε να εντάξουμε ορισμένα άλλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαθανάσης.

Αναφερόμενος στις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε ότι ο «μηχανισμός» του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης «υπολογίζεται να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες».

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του emea.gr έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε εκείνους που χρησιμοποιούν την κρίση για να αποκομίσουν οφέλη, τονίζοντας ότι «το μήνυμα της κυβέρνησής μας προς όλους, όσοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή αναταραχή και την κρίση, είναι ότι θα αντιμετωπιστούν με μηδενική ανοχή».

emeaGR: Πιστεύετε ότι θα αποδώσει το πακέτο των μέτρων που έχετε λάβει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια; 

Ν. Παπαθανάσης: Σε όλες τις παγκόσμιες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι απολύτως μετρήσιμα και κοστολογημένα. Όπως γνωρίζετε, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 43 δισ. ευρώ και τώρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης λαμβάνουμε διαρκώς μέτρα στήριξης με τα πιο πρόσφατα να αγγίζουν τα 3,5 δις. Το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από προσεκτική ανάλυση και μελέτη, είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και αποδοτικό σχέδιο το οποίο κοστολογήθηκε με ακρίβεια ώστε να μην προκαλέσει τριγμούς στη δημοσιονομική ισορροπία, κάτι που η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα προηγούμενα χρόνια. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υπολογίζεται να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια είναι διεθνές πρόβλημα και όχι αμιγώς ελληνικό ή ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να δημαγωγήσει. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που πήρε μέτρα στήριξης τέτοιας έκτασης χωρίς, επί των συγκεκριμένων, στήριξη ευρωπαϊκών πόρων. Είναι, επίσης, η μόνη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που φορολογεί σε τέτοιο ύψος, 90%, τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και τα ποσά αυτά θα επιστρέψουν στην κοινωνία υπό τη μορφή ενισχύσεων μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης. Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν λόγω των θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

emeaGR: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στην ενέργεια, τα καύσιμα και κάποια βασικά προϊόντα, προκειμένου να μπει «φρένο» στην αισχροκέρδεια;

Ν. Παπαθανάσης: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ήδη ισχύει με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο ισχύει έως τις 30 Ιουνίου και θα το παρατείνουμε. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι το περιθώριο κέρδους για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, δεν μπορεί να ξεπερνά αυτό που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν δηλαδή αρχίσουν οι σκληρές πληθωριστικές πιέσεις στις  τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Να υπενθυμίσω ότι το ίδιο κάναμε και από την έναρξη της πανδημίας για να προστατεύσουμε όλους τους καταναλωτές. Σχεδιάζουμε τη χρονική επέκταση της ισχύος της συγκεκριμένης διάταξης με κάποιες, όμως, μικροτροποποιήσεις. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε να εξαιρέσουμε προϊόντα, όπως τα αντισηπτικά και τις μάσκες καθώς θεωρούμε ότι η αγορά έχει ήδη ρυθμιστεί σε αυτούς τους τομείς ενώ σκοπεύουμε να εντάξουμε ορισμένα άλλα. Επιπλέον, στο κυνήγι της αισχροκέρδειας, πολύ χρήσιμο εργαλείο αποδεικνύεται η πλατφόρμα δήλωσης των αποθεμάτων κρίσιμων βασικών προϊόντων, π.χ. τα άλευρα και οι ζωοτροφές. Το μήνυμα της κυβέρνησής μας προς όλους όσοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τη διεθνή αναταραχή και την κρίση, είναι ότι θα αντιμετωπιστούν με μηδενική ανοχή.

emeaGR: Ποια είναι τα κέρδη που προσδοκάτε να αποκομίσει η ελληνική οικονομία από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο;

Ν. Παπαθανάσης: Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο «Ελλάδα – Ισχυρή Ανάπτυξη» πετυχαίνουμε πρωτόγνωρα, για τα ελληνικά δεδομένα, επίπεδα επιτάχυνσης και απλοποίησης των διαδικασιών. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αποκτά νέα προοπτική και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησής μας εξαρχής. Πρόκειται για το πιο αξιόπιστο, γρήγορο και αποδοτικό εργαλείο με τα 13 εμβληματικά του καθεστώτα να αποτελούν την ενσάρκωση κάθε έννοιας επιχειρηματικής και επενδυτικής καινοτομίας. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει  τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων που θα συμβάλλουν ισχυρά στην ανάπτυξη τόσο της περιφερειακής όσο και της εθνικής οικονομίας. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου επιταχύνονται δραστικά με μείωση βημάτων, νέο πληροφοριακό σύστημα και σημαντική ενδυνάμωση των ορκωτών ελεγκτών. Τα κέρδη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία είναι πολλαπλά. Πιο φιλικό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένα από τα βασικότερα κλειδιά για την ευημερία και την προκοπή της Ελλάδας.

emeaGR: Έχει επηρεαστεί αρνητικά η πορεία των μεγάλων στρατηγικών ή άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία; 

Ν. Παπαθανάσης: Όχι, σε καμία περίπτωση. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και το δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, όλες οι μεγάλες επενδύσεις των ξένων επιχειρηματικών κολοσσών που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας συνεχίζονται κανονικά και, μάλιστα, βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος. Σας αναφέρω ενδεικτικά τη Microsoft, τη Cisco, τη Pfizer, τη Deloitte, την TeamViewer, τη Digital Realty και την Amazon. Παράλληλα με αυτές, συνεχίζονται κανονικά αλλά και ξεκινούν κι άλλες όπως η επένδυση για το Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου) της Terna energy και η επένδυση των ΕΛ.ΠΕ. στην Κοζάνη που αφορά στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη. 

emeaGR: Ιδιαίτερη έμφαση δίνετε στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ποιες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

Ν. Παπαθανάσης: Τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν βασικά αναπτυξιακά εργαλεία με πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών δομών σε όλες τις βαθμίδες, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμών (όπως στην περίπτωση των δικαστικών μεγάρων), την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής και ασφάλειας των πολιτών καθώς και τη μετάβαση προς μια κυκλική και πράσινη οικονομία. Πρόκειται για συμβάσεις μακροχρόνιου τύπου στην πλειονότητά τους, μεταξύ ενός δημόσιου κι ενός ιδιωτικού φορέα. Σε αυτές, το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου και την ισχυρή εποπτεία της υλοποίησης του έργου. Εξασφαλίζουν ένα απόλυτα διαφανές συμβατικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει διαδικασίες ανάθεσης απολύτως σύμφωνες με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες ενώ η υποστήριξη της δημοπράτησης και υλοποίησης των έργων εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 32 έργα ΣΔΙΤ που αφορούν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας και για δέκα από αυτά έχουν ή αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες εντός του 2022.

emeaGR: Να πάμε και στο πολιτικό «κομμάτι», καθώς μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για «κυβερνήσεις συνεργασίας» άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Πως θα βλέπατε την προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Επίσης, διαφαίνονται κάποιες αλλαγές στα βασικά πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αλήθεια αυτό; 

Ν. Παπαθανάσης: Όπως καταδείχθηκε και στο συνέδριό μας, η Νέα Δημοκρατία δεν ανήκει σε αυτά τα κόμματα που παρακολουθούν την  κοινωνία να αλλάζει μένοντας αμετακίνητα και προσκολλημένα σε θέσεις και απόψεις που δεν μπορούν να ισχύουν εκ των πραγμάτων. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κεντρο-δεξιό κόμμα με βασικές και απαράβατες αρχές αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κόσμο, αφουγκράζεται τις αλλαγές και τις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα της κανονικής και όχι της εικονικής πραγματικότητας. Το έχει αποδείξει, άλλωστε, και το κυβερνητικό έργο όλων αυτών των 33 μηνών που βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα σε βασικούς και δομικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας που προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δεν τολμούσαν να αγγίξουν είτε τα άφηναν να χρονίζουν. Οι μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες συνεχίστηκαν απρόσκοπτα παρά τις συνεχόμενες πρωτοφανείς κρίσεις που διαχειριζόμαστε. Για αυτό το έργο θέλουμε να κριθούμε από τον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών, την Άνοιξη του ‘23. Και αυτός είναι που θα αποφασίσει από ποιον και με ποιον τρόπο επιθυμεί να κυβερνηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ