Μίκα Ιατρίδη: «Οι πολίτες θα επιλέξουν ξεκάθαρες λύσεις και θα δώσουν την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία»

Η βουλευτής Δωδεκανήσου και Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ σε αποκλειστική της συνέντευξη, στο emea.gr, μας μιλά για την καθημερινότητα, την ανάπτυξη και τα προβλήματα στα ακριτικά νησιά μας.

Η βουλευτής Δωδεκανήσου και Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ σε αποκλειστική της συνέντευξη, στο emea.gr υπογραμμίζει ότι σε ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες, αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την κεντρική Ελλάδα, έχουν γίνει βήματα προόδου, υπογραμμίζοντας ότι «στα δυο πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας κατάφεραν και κράτησαν όρθιο το ακτοπλοϊκό μας σύστημα».

Παράλληλα, η Βουλευτής και Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αναφερόμενη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που αποτελεί μείζον ζήτημα για τους νησιώτες, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και έχει λάβει νομοθετικές ρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων ώστε να έρχονται ιατροί στα νησιά μας». Επίσης, η Βουλευτής Δωδεκανήσου, μιλώντας για την επιχειρηματικότητα και τον αναπτυξιακό τομέα επισήμανε με έμφαση ότι «στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης τα νησιά μας πρωτοστατούν».

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια για περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αιολικού πάρκου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κάσου», προσθέτει στις δηλώσεις της με ιδιαίτερο νόημα.

emeaGR: Εκπροσωπείτε μια περιοχή της χώρας μας που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ένα από τα βασικά διαχρονικά ζητήματα που απασχολεί τους κατοίκους της Δωδεκανήσου και ειδικά των μικρών σε μέγεθος και πληθυσμό νησιών είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την κεντρική Ελλάδα. Ποια βήματα έχουν γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Μ. Ιατρίδη: Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι δίπλα στα νησιά μας και τους νησιώτες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί τα Δωδεκάνησα πολλές φορές και έχει σαφή και πλήρη γνώση των διαχρονικών ζητημάτων που μας απασχολούν. Η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι ζήτημα ζωής για εμάς και θα ήθελα να επισημάνω ότι στα δυο πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας κατάφεραν και κράτησαν όρθιο το ακτοπλοϊκό μας σύστημα, με τη διατήρηση των συνδέσεων των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρά την κατακόρυφη πτώση του μεταφορικού έργου. Περαιτέρω, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα, με τις δρομολογήσεις ταχυπλόου πλοίου στη γραμμή Κρήτης – Ηρωικής Νήσου Κάσου – Καρπάθου – Χάλκης – Ρόδου, με την ενίσχυση της σύνδεσης της Αστυπάλαιας με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, αλλά και, συνολικά, με έναν σχεδιασμό για τις «άγονες» γραμμές που να επιτρέπει την καλύτερη δυνατή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους. Έτσι, από το 2021 έχουν εκδοθεί αποφάσεις προκήρυξης αρχικών μειοδοτικών διαγωνισμών για 49 δρομολογιακές γραμμές και, επιπλέον αυτών, άλλες 28 πολυετείς συμβάσεις από προηγούμενα έτη.

emeaGR: Υπάρχει μέριμνα για περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα ζητήματα;

Μ. Ιατρίδη: Διαχρονικά, τα βασικό ζήτημα της ακτοπλοΐας στην Ελλάδα είναι η εποχικότητας της ζήτησης. Αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. το έχει αντιμετωπίσει με ένα εκτεταμένο δίκτυο επιδοτούμενων γραμμών, όπως σας ανέφερα και πιο πριν, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα «Νέαρχος», αλλά και το γεγονός ότι η ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και η ενίσχυση του ακτοπλοϊκού δικτύου γραμμών δημόσιας υπηρεσίας έχουν ενταχθεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Θα ήθελα να σημειώσω ακόμα, ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών» (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ), υλοποιεί αυτή τη στιγμή μελέτη προκειμένου να διατηρηθεί η εδαφική συνέχεια της χώρας και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ισότιμη οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Και, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας και την πρόκληση της πράσινης μετάβασης, η οποία αναμφίβολα θα επηρεάσει το ακτοπλοϊκό μας δίκτυο.

emeaGR: Ποια άλλα βασικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας;

Μ. Ιατρίδη: Κοιτάξτε, η εδαφική ασυνέχεια και ο πολυνησιακός χαρακτήρας της χώρας μας δημιουργεί, αναπόφευκτα, μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της υγείας. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., τόσο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και λόγω των αναγκών που κάθε φορά προκύπτουν, έχει κάνει προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει λάβει νομοθετικές ρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων ώστε να έρχονται ιατροί στα νησιά μας και έχει κάνει και προκηρύξεις θέσεων στα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας των μικρότερων νησιών μας. Ωστόσο, για πολλούς λόγους, πολλές θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται τελικά. Μια από τις προτάσεις που έχω καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας, είναι τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για την ειδικότητα των αναισθησιολόγων να επεκταθούν και σε άλλες ειδικότητες, ώστε να υπάρξει περισσότερη ζήτηση και ενδιαφέρον από ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να στελεχώσουν τις δομές υγείας των νησιών μας.

emeaGR: Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε οι κάτοικοι των «μικρών» νησιών και κυρίως οι νέοι σε ηλικία, να παραμείνουν στον τόπο τους και να έχουν ένα αξιόλογο επαγγελματικό μέλλον;

Μ. Ιατρίδη: Βασικός παράγοντας ώστε να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους είναι, αναμφίβολα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στη νησιωτική επιχειρηματικότητα με δεδομένο ότι περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών ενίσχυσης για τις νησιωτικές Περιφέρειες και ιδιαίτερα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικονομίας των πολύ «μικρών» νησιών, απολαμβάνουν όλα τα είδη των ενισχύσεων. Περαιτέρω, προβλέπονται σημαντικές ενισχύσεις και σε κατηγορίες όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, η πράσινη μετάβαση, η υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, η αγροδιατροφή, η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η αλιεία, τομείς, δηλαδή, βασικής δραστηριοποίησης των νησιωτών, αλλά και τομείς με εξαιρετικά περιθώρια ανάπτυξης. Συνεπώς, υπάρχει, πλέον, το χρηματοδοτικό πλαίσιο, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στα νησιά μας.

emeaGR: Η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η «πράσινη» ανάπτυξη διαδραματίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική δραστηριότητα ενός τόπου. Ποια είναι η εξέλιξη στους συγκεκριμένους τομείς στα νησιά μας την τελευταία τριετία;

Μ. Ιατρίδη: Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης τα νησιά μας πρωτοστατούν. Θα αναφέρω εδώ τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, όπως η εθνική πρωτοβουλία των «Gr – eco island» που ξεκίνησε από τη Χάλκη και η υλοποίηση του «πράσινου» προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία στην Αστυπάλαια. Και όλα αυτά με τη σταθερή παρουσία στα νησιά μας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχουν πολλά περιθώρια για περισσότερη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα και η δημιουργία αιολικού πάρκου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κάσου, η οποία μπορεί να δώσει ακόμα περισσότερη δυναμική στη πορεία μας προς την πράσινη μετάβαση.

emeaGR: Εκτός της ενεργειακής κρίσης, στα Δωδεκάνησα καλείστε να αντιμετωπίσετε και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Πόσο προβληματίζει τους ακρίτες μας η αναθεωρητική στάση του προέδρου Ερντογάν;

Μ. Ιατρίδη: Ξεκάθαρα θα σας απαντήσω ότι το ηθικό μας, το ηθικό όλων των νησιωτών, είναι πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχουμε μάθει να ζούμε με την επιθετικότητα της Τουρκίας και δεν φοβόμαστε. Ειδικά τώρα, που η Κυβέρνηση με την πολυδιάστατη εξωτερική της πολιτική, τις αμυντικές συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία και την δραστική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την τουρκική πολιτική, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και την ιστορία μας.

emeaGR: Ποια είναι η άποψή σας για τη συζήτηση που «άνοιξε» περί συγκυβέρνησης, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για «κυβέρνηση συνεργασίας»;

Μ. Ιατρίδη: Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ουσιαστικά οι διπλές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει τη σταθερότητα, έναντι του τυχοδιωκτισμού, την αποτελεσματικότητα, έναντι της κομματικής συνδιαλλαγής και το σεβασμό στους θεσμούς, έναντι της εργαλειοποίησης τους. Για αυτό και, κατά την άποψή μου, όταν έρθει η ώρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα κρίνει έχοντας υπόψη του ότι η παρούσα κυβέρνηση χειρίστηκε πολλαπλές κρίσεις και έχει πετύχει να παρουσιάσει χειροπιαστό έργο για όλες και όλους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι σε μια εποχή που η σταθερότητα είναι το βασικό ζητούμενο, οι πολίτες θα επιλέξουν ξεκάθαρες λύσεις και θα δώσουν όχι μόνο τη νίκη, αλλά και την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ