Τάσος Γαϊτάνης: «Στο Συνέδριο θα αναδειχθεί πως η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της προόδου»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μιλά αποκλειστικά στο emea.gr για το Συνέδριο του κόμματος, τις πολιτικές εξελίξεις και το κυβερνητικό έργο.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο emea.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης εξηγεί την ιδιαίτερη σημασία του 14ου Συνεδρίου του κόμματος για την δημοκρατία, την κοινωνία και το μέλλον της παράταξης. Επίσης, αποκαλύπτει ότι στο Συνέδριο θα κορυφωθεί η συζήτηση για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που ξεκίνησε από τα προσυνέδρια, επισημαίνοντας ότι η βάση του κόμματος βλέπει πολύ θετικά τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ως πολιτικός, διδάκτορας και μηχανικός βιοϊατρικής τεχνολογίας, υπογραμμίζει την αξία των χθεσινών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «προφανώς οι πολίτες προβληματίζονται από τους υψηλούς λογαριασμούς της ενέργειας και τις λοιπές ανατιμήσει και αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσκολία της στιγμής και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες».

Ακόμη, σημειώνει με νόημα ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα έτοιμη για εκλογές. Έχουμε όμως χρόνο μέχρι το 2023 να ετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα!».

emeaGR: Ποιο είναι το διακύβευμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 με 8 Μαΐου;

Τ. Γαϊτάνης: Tο 14ο Τακτικό Συνέδριο θα είναι μια γιορτή της Νέας Δημοκρατίας. Θα έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί ύστερα από 2 χρόνια και να κουβεντιάσουμε για όλα τα θέματα. Στο Συνέδριο θα κορυφωθεί η συζήτηση για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου που ξεκίνησε από τα προσυνέδρια. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να απευθυνθούμε εκ νέου στους πολίτες και να υπενθυμίσουμε πως ότι η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε προεκλογικά, η κυβέρνησή της το έκανε πράξη.

Το κόμμα μας είναι το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και μπορεί να διεξάγει εσωκομματικό διάλογο υψηλού επιπέδου. Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να εκλέξουμε τα νέα αιρετά μέλη της Πολιτικής μας Επιτροπής και να ανανεώσουμε το κόμμα με νέα στελέχη. Για την Νέα Δημοκρατία η ανανέωση είναι το οξυγόνο.

Στο Συνέδριο θα αναδειχθεί με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της προόδου και θα φανεί ακόμη περισσότερο η διαφορά της με το ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει την οπισθοδρόμηση.

emeaGR: Είστε από τα στελέχη της ΝΔ, που καθημερινά έρχονται σε «επαφή» με τη «βάση» του κόμματος. Ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους Νεοδημοκράτες και τι ζητούν από την κυβέρνηση;

Τ. Γαϊτάνης: Είμαστε σχεδόν τρία χρόνια μετά τις εκλογές, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον εξαιτίας τόσο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, όσο και της πανδημίας του κορωνοϊού. Προφανώς οι πολίτες αισθάνονται κόπωση από τις κρίσεις και προβληματίζονται από τους υψηλούς λογαριασμούς της ενέργειας και τις λοιπές ανατιμήσεις. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσκολία της στιγμής και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε όλους τους πολίτες.

Πέρα από τις μειώσεις φόρων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση της ανεργίας, η κυβέρνηση στηρίζει την κοινωνία έναντι των ανατιμήσεων με πάνω από 4 δις ευρώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ενώ πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας απέναντι σε αυτή την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση. Σας λέω και πάλι, η κυβέρνηση είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες.

emeaGR: Ο πρωθυπουργός επισημαίνει συνεχώς ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2023. Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις όμως είναι ραγδαίες και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία απρόβλεπτες. Ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ είναι έτοιμος για εκλογές ανά πάσα στιγμή;

Τ. Γαϊτάνης: Το κόμμα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Τα στελέχη μας εδώ και 30 μήνες που είμαστε στην εξουσία, σε καθημερινή βάση βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και μεταφέρουν στην κυβέρνηση το σφυγμό της. Παράλληλα, έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε το διάλογο με ακροατήρια στα οποία δεν είχαμε μεγάλη διείσδυση τα προηγούμενα χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα έτοιμη για εκλογές. Έχουμε όμως χρόνο μέχρι το 2023 να ετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα!

emeaGR: Παρατηρείται μια στασιμότητα στα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Τ. Γαϊτάνης: Αντιμετωπίζουμε τόσα χρόνια τις δημοσκοπήσεις σαν φωτογραφία της στιγμής, σαν εργαλεία να αναλύσουμε τη στάση της κοινής γνώμης και να πορευτούμε στο μέλλον. Άρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία, εάν θέλουμε να μιλάμε με όρους δημοσκοπήσεων, εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και σε αρκετές εξ’ αυτών μάλιστα με μεγαλύτερες διαφορές, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019.

Παράλληλα η ανάλυση των βασικών ποιοτικών δεικτών που είναι «η καταλληλότητα του Πρωθυπουργού» και «η παράσταση νίκης», δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η Νέα Δημοκρατία προηγούνται του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. Όμως δεν πανηγυρίζουμε. Συνεχίζουμε και δουλεύουμε και θα κριθούμε, όπως όλοι, την ώρα της κάλπης!

emeaGR: Πως βλέπει η βάση της ΝΔ την επιλογή του πρωθυπουργού να κινηθεί η «γαλάζια» παράταξη ακόμη περισσότερο προς το κέντρο;

Τ. Γαϊτάνης: Δεν νομίζω πως σήμερα οι πολιτικές κρίνονται από τους πολίτες με αυτού του είδους τις ταμπέλες. Για παράδειγμα, τι είδους πολιτική θα λέγατε πως είναι η ενίσχυση της εθνικής άμυνας της χώρας με νέα αεροπλάνα και πλοία; Τι «απόχρωση» έχουν η στάση της Ελλάδος στον Έβρο το 2020 ή η μείωση των προσφυγικών ροών;

Και από την άλλη έχουμε σύγχρονες κοινωνικές πολιτικές: το πρώτο ένσημο, ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ, οι νταντάδες της γειτονιάς, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, και πολλές άλλες. Μπορούν αυτές οι πολιτικές να οριστούν με τις κλασικές ταμπέλες «Δεξιά», «Αριστερά» ή «Κέντρο»;

Εγώ θα τις χαρακτήριζα εθνικές και προοδευτικές πολιτικές. Και αυτό χαρακτηρίζει τελικά τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς η βάση του κόμματος βλέπει πολύ θετικά τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ