Ν. Φαρμάκης: «Η ανάπτυξη της καινοτομίας στην Περιφέρειά μας, θεμέλιος λίθος της στρατηγικής μας»

Με αποκλειστική του συνέντευξη στο emea.gr o Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναλύει το στρατηγικό του σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μιλά αποκλειστικά στο emea.gr για τα προγράμματα αναβάθμισης της περιοχής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας.

Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έκανε έναν «μεγάλο αγώνα ταχύτητας» ώστε η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε μία περιοχή εύκολης πρόσβασης που θα μπορεί να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Επίσης, σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές δράσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στην Περιφέρεια από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης «το σύνολο των δημοσίων έργων που είναι ενταγμένα ή και λειτουργικά στην Δυτική Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος αλλά και από το Ταμείο των Πυροπλήκτων, είναι 852, με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δις!»

emeaGR: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα;

Ν. Φαρμάκης: Από τη μέρα που αναλάβαμε καθήκοντα μέχρι και το τέλος του 2021, υπογράφηκαν 183 συμβάσεις για έργα, προϋπολογισμού 319,3 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 44% του συνολικού προϋπολογισμού ενταγμένων έργων (725,6 εκ ευρώ), τόσο από το εθνικό όσο και από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Δηλαδή, για ένα στα δύο ενταγμένα έργα, η σύμβαση εκτέλεσής του, υπογράφτηκε τους προηγούμενους 28 μήνες.

Επιπλέον, το σύνολο των δημοσίων έργων που είναι ενταγμένα ή και λειτουργικά στην Δυτική Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος αλλά και από το Ταμείο των Πυροπλήκτων, είναι 852. Με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 δις!

Ακόμα, ένα χρηματοδοτικό «πακέτο» ύψους 40 εκ ευρώ περίπου κατευθύνθηκε σε σημαντικά έργα υποδομής, μικρότερης εμβέλειας που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται έργα αστικής αναζωογόνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η αναμόρφωση και η αναβάθμιση των οικισμών, η ανάδειξη – αξιοποίηση – προστασία της παραλίμνιας περιοχής Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, η συντήρηση και αποκατάσταση των εισόδων και εξόδων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου, η μελέτη για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας, η συντήρηση και αποκατάσταση των προσκυνηματικών χώρων της ΠΔΕ κ.α.

EmeaGR: Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Δυτική Ελλάδα 2030, στο οποίο έχετε «επενδύσει» την περαιτέρω αναβάθμιση της περιφέρειας;

Ν. Φαρμάκης: Στη «φαρέτρα» μας έχουμε ήδη βάλει μια γενιά νέων έργων που έρχονται να βάλουν τέλος σε μια σειρά μεγάλων ελλειμμάτων του τόπου, έργων που έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας, έργων που αλλάζουν την φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, την προκοπή, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα ταχύτητας ώστε η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε μία περιοχή εύκολης πρόσβασης που θα μπορεί να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και μόνο ως παράδειγμα, σας αναφέρω το μεγάλο έργο των ενεργειακών κοινοτήτων και του μεγαλύτερου στην Ευρώπη συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου που προωθούμε σε συνεργασία με ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Δήμους και άλλους φορείς της Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να απεγκλωβίσουμε πολύτιμους πόρους και να ξεφύγουν κάπου 300.000 συμπολίτες μας από την ενεργειακή φτώχεια. Ήταν ένα όραμα που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε πολύ προτού φανούν τα μαύρα σύννεφα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά που ειδικά σήμερα, αποδεικνύεται πόσο ωφέλιμο θα είναι.

emeaGR: Ποιες καινοτόμες δράσεις έχουν ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια σας;

Ν. Φαρμάκης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα που παράγουν γνώση και καινοτομία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας στρέφεται στην δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα για την αναζήτηση νέων τρόπων στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας. Προτεραιότητά μας αποτελεί η προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας και η επανατοποθέτησή της στον επενδυτικό χάρτη με σκοπό να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα. Έχουμε προχωρήσει ήδη στην ανάθεση για εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης και μελέτης σκοπιμότητας που έχει ήδη ανατεθεί από την ΠΔΕ σε εξωτερικό εμπειρογνώμωνα διεθνούς κύρους προκειμένου να προχωρήσουν τα βήματα σύμφωνα με τον νόμο. Παράλληλα αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν στον πυρήνα τους την καινοτομία, όπως το «Creative Hubs» υλοποιείται με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, το ΙΤΥΕ – Διόφαντος και το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου.

emeaGR: Με ποιο τρόπο έχετε ενισχύσει τα υφιστάμενα περιφερειακά κέντρα τεχνολογίας και καινοτομίας;

Ν. Φαρμάκης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και συνεργάζεται στενά με τα κέντρα έρευνας και καινοτομίας. Δημιουργούμε τρόπους δικτύωσης με στόχο τους μηχανισμούς υποστήριξης του οικοσυστήματος της έρευνας και της καινοτομίας στην Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας που λειτουργεί ως πυλώνας συντονισμού και δράσεων για την ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών σε κρίσιμους τομείς, ενώ παράλληλα συνιστά έναν υποδοχέα πρωτοβουλιών και ιδεών.

Η ανάπτυξη της καινοτομίας για την Περιφερειακή μας Αρχή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση τη στενή και ανοιχτή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο τομέα, στις επιχειρήσεις και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να άρουμε τα εμπόδια και να θέσουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της καινοτομίας, τα οποία πιστεύουμε ότι θα παράσχουν μια νέα προοπτική για την περιφερειακή οικονομία.   Στην προσπάθειά της αυτή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης και μια γέφυρα σύνδεσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας, η οποία ολοένα και θα επεκτείνεται. ΜΡ «όχημα» το ΠΤΑ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EGOV_INNO του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» για την υποστήριξη της καινοτομίας σε συγκεκριμένους τομείς στη Δυτική Ελλάδα, αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καταγραφής του περιφερειακού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Η πλατφόρμα αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://egovinno.rdfrwg.gr/el/network. Ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας όπως Κόμβους (Hubs), Εταιρίες, Επενδυτές, Εμπειρογνώμονες και να βρει χρήσιμες πληροφορίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

emeaGR: Ποιος είναι ο ρόλος της «πράσινης» ανάπτυξης στην Περιφέρεια σας;

Ν. Φαρμάκης: Έχουμε ολοκληρώσει ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης, αλλά και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: Δεκαεννέα σχέδια – όσα και οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας – ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα στις επενδύσεις του σήμερα και του αύριο, είναι η ασφάλεια.

Επιπλέον, μπορώ να αναφέρω ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε την επέκταση αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ελλάδα, ενώ όπως ήδη ανέφερε, εργαζόμαστε πυρετωδώς προκειμένου να κάνουμε πράξη το συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζουμε σε έκταση 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου. Έχουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που υπηρετεί δύο στόχους: Την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής. Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες οικοδομούμε τη Δυτική Ελλάδα της σύγχρονης εποχής

emeaGR: Με ποιο τρόπο προσπαθείτε να «κρατήσετε» στην περιφέρειά σας νέους ταλαντούχους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες;

Ν. Φαρμάκης: H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 4 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τη χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν επιχειρήσεις, που διενεργούν το ερευνητικό τους έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της δράση REBRAIN WESTERN GREECE που στοχεύει στον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, στην ανάσχεση του φαινομένου brain drain και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες όπως αντίστοιχα πραγματοποιείται σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας. Η πρωτοβουλία έχει στόχο τη διασύνδεση θέσεων υψηλής εξειδίκευσης και των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

emeaGR: Πως σκοπεύετε να προσελκύσετε μεγάλες ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις, προκειμένου να επενδύσουν στην περιοχή σας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας;

Ν. Φαρμάκης: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Δυτική Ελλάδα γίνεται πόλος επενδύσεων, αλλά και ότι οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις στην περιοχή επιθυμούν να επενδύσουν ακόμα περισσότερο και να ενισχύσουν, τόσο την παραγωγή, όσο και την εξώστρέφειά τους. Αυτή τη στιγμή, στον τομέα του τουρισμού έχουν ήδη εγκριθεί και χαρακτηρισθεί ως στρατηγικές δύο σημαντικές επενδύσεις, μία στην Αιτωλοακαρνανία και μία στην Ηλεία. Επίσης, στον τομέα της μεταποίησης παρατηρείται μία συνεχιζόμενη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που περισσότερο συνδέονται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο και στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα εφόσον αξιοποιήσει το τεράστιο υδάτινο δυναμικό της προς αυτή την κατεύθυνση. Εργαζόμαστε διαρκώς για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσουμε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα. Ενδεικτικά σας λέω ότι την περίοδο 2019 -2021 διατέθηκαν συνολικά 190 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, μόνο από χρήματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.

emeaGR: Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ν. Φαρμάκης: Για το επόμενο διάστημα έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που συνδέονται με κοινωνική προστασία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τομείς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δέχονται απανωτά πλήγματα. Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιούμε τη δράση Παροχή Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με χρηματοδότηση 1,3 εκ., δημιουργούμε νέο κόμβο πληροφόρησης, «koinoniapde», μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυπηρέτησης, ενημέρωσης και διαδραστικότητας όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργούμε «Μηχανισμό συντονισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής. Καινοτομίας», με προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις , δημιουργούμε εργαλεία που διαμορφώνουν ένα νέο, ενδιαφέρον επενδυτικό τοπίο στη Δυτική Ελλάδα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αναφέρομαι στο «Μηχανισμό Στήριξη Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», την Κατάρτιση του επενδυτικού προφίλ της ΠΔΕ, ένα στρατηγικό «εργαλείο» προσέλκυσης επενδύσεων που έλλειπε από την περιοχή μας, την εκπόνηση μελέτης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, θέτοντας τέλος σε ένα ακόμα μεγάλο έλλειμμα του χθες κ.α

emeaGR: Μετά την πανδημία, που εξακολουθεί να υφίσταται, ήρθε και η ενεργειακή κρίση για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη ζωή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πως αντιμετωπίζει η Περιφέρεια την παρατεταμένη οικονομική κρίση;

Ν. Φαρμάκης: Η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας, αναδεικνύει τη σημασία ενίσχυσης της περιφερειακής διακυβέρνησης που διαρκώς διεκδικούμε. Και όχι γιατί φιλοδοξούμε, οι Περιφέρειες να μετατραπούν σε υπουργεία Οικονομικών και να καθορίζουν την οικονομική πολιτική. Αλλά γιατί ακόμα και στο ζήτημα της ακρίβειας, το φαινόμενο δεν χτυπάει με την ίδια ένταση όλες τις περιοχές και επίσης, δεν είναι ακριβώς το ίδιο για όλες τις περιοχές. Περιοχές όπως η δική μας, που είναι ήδη ευάλωτη και πληττόμενη εδώ και χρόνια να αντιμετωπίζει πιο σοβαρό πρόβλημα από άλλες πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Έτσι κι αλλιώς, ποτέ δεν ήμασταν μία περιοχή που ευημερούσε. Και η ανάγκη να επιταχύνουμε κάθε δράση και να συνεισφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής, προϋπήρχε της σημερινής κρίσης. Ακριβώς για τον λόγο αυτό λοιπόν, από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε τον εξορθολογισμό έργων και διαμορφώσαμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Κάθε έργο και κάθε δράση πρέπει να υπηρετεί δύο κυρίαρχους στόχους: Έργα και δράσεις που ωφελούν άμεσα την κοινωνία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, αλλά και έργα και δράσεις που αποφέρουν πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη.

EmeaGR: Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων;

Ν. Φαρμάκης: Την περίοδο 2019-2021 δόθηκαν συνολικά 190 εκ. ευρώ σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες.

Μεταξύ αυτών, διαμορφώσαμε δύο προγράμματα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον covid επιχειρήσεων, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα μείγμα δικαιοσύνης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερης κατανομής των πόρων μας.

Το πρώτο, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, είχε ως κύρια στόχευση την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της στήριξης των θέσεων εργασίας. Με τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ενισχύθηκαν 1.017 σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Το δεύτερο, στόχευσε στον πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, διευρύνοντας τη βάση των ωφελούμενων. 20 εκατ ευρω τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν σε πάνω από 5000 πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

EmeaGR: Ποια μέτρα έχετε λάβει για την καταπολέμηση της ανεργίας;

Ν. Φαρμάκης: Είμαστε από αυτούς που πιστεύουμε ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται με νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να δημιουργηθούν. Η προσπάθειά μας λοιπόν για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας εξελίσσεται βάσει στρατηγικής πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τις δράσεις άμεσης στήριξης της τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας με παράλληλη στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και ο δεύτερος, τη δημιουργία μόνιμων θεσμών για τη διάγνωση των αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται ο Περιφερειακός Μηχανισμός θα περιλαμβάνει εργαλεία και αναλύσεις για την πρόβλεψη αφενός των αναγκών σε θέσεις εργασίας ανά επάγγελμα και κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες. Η αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης θα είναι κρίσιμη για το σχεδιασμό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (κατάρτισης, δημιουργίας θέσεων εργασίας) αλλά και των δράσεων για τη διαχείριση της αλλαγής και της αναδιάρθρωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

EmeaGR: Πλημμύρες και φωτιές έχουν πλήξει με σφοδρότητα της περιοχή σας. Έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές και με ποιο τρόπο;

Ν. Φαρμάκης: Η χρονιά που πέρασε, σημαδεύτηκε από κάποιες μεγάλες πυρκαγιές – ειδικά στην Ηλεία – αλλά και από έντονες πλημμύρες και καταστροφές σε επάλληλα κύματα. Για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, τη διαχείριση των συνεπειών τους και την αποφυγή ισχυρών πλημμυρικών φαινομένων, δρομολογήθηκαν, προτάθηκαν και εγκρίθηκαν έργα άνω των 10 εκ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες του 2021, εντάχθηκαν στη ΣΑΕΠ801 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22,5 εκ. ευρώ. Και επιπλέον, προετοιμάζονται από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της ΠΔΕ και θα προωθηθούν μέχρι το 1ο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου, έργα συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκ. ευρώ για ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με λίγα λόγια, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ενεργοποιήσαμε πόρους ύψους 70 εκ. ευρώ περίπου, πέρα από τους πόρους που ενεργοποίησε το κεντρικό κράτος και βέβαια, πέρα από τους πόρους που θα ενεργοποιηθούν στη συνέχεια και σχετίζονται με έργα και δράσεις για την ολοκληρωμένη θωράκιση του τόπου μας έναντι της κλιματικής αλλαγής και των υφιστάμενων απειλών.

Η Περιφερειακή μας Αρχή έχει ήδη διανύσει θητεία 28 μηνών, οι 22 εκ των οποίων σε συνθήκες πανδημίας, για την οποία κινητοποιήθηκαν πόροι ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, ώστε να καλυφθούν ανάγκες των υγειονομικών μονάδων, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

emeaGR: Ποια μέτρα έχετε λάβει προκειμένου να αποτρέψετε ανάλογες καταστροφές στο μέλλον;

Ν. Φαρμάκης: Μία από τις σημαντικές μας δράσεις είναι η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και η εκπόνηση μελέτης που θα καταδείξει τα ευάλωτα σημεία του τόπου και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο υποδομών. Είναι σαφές ότι η Δυτική Ελλάδα πλήττεται και θα συνεχίσει να πλήττεται από έντονα ή και ακραία καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μαζί στοχευμένες παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις «αντοχές του τόπου. Ακόμα, δημιουργούμε το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής που θα περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, ένα σύγχρονο υπολογιστικό σύστημα πρόγνωσης ατμοσφαιρικών και κλιματικών μοντέλων αλλά και εκτίμησης των απειλών, μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα και επιτήρησης της παράκτιας ζώνης. Και επιπλέον, μέσα από πόρους του προγράμματος «Α. Τρίτσης» θα διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές. Το σύστημα θα αποτελείται από τοπικούς σταθερούς σταθμούς ανίχνευσης πυρκαγιάς, θερμικές και οπτικές κάμερες, καθώς και ενός κεντρικού σταθμού συγκέντρωσης και απεικόνισης πληροφοριών. Επίσης, προχωράμε τις διαδικασίες προστασίας των ακτών μας και της παράκτιας περιοχής σε συνεργασία με τους Δήμους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ