Αντώνης Σαουλίδης: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα εκφράσει ξανά την προοδευτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού»

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, υπεύθυνος για την περιφέρεια Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει στο emeaGR για πρώτη φορά, τους στόχους του «νέου ΠΑΣΟΚ».

Ο αποκαλούμενος και «alter ego» του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, πολιτικό στέλεχος που εκπροσωπεί τη νέα γενιά του ΚΙΝ.ΑΛ. και νυν αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Νεάπολης Συκεών Αντώνης Σαουλίδης μιλά αποκλειστικά στο emea.gr για την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ, την «πολιτική γραμμή» του νέου ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζει ποια στάση θα κρατήσει το κόμμα του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην ψυχή και στην καρδιά μας είμαστε πάντοτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Σαουλίδης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα του κόμματος, ενώ αναφορικά με την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας προσθέτει με νόημα ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αποδείξει σε κάθε ιστορική του φάση ότι έχει απαντήσει με επάρκεια στην ανάγκη της Ιστορίας».

emeaGR: Είστε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος σας έχει αναθέσει την ευθύνη της εκλογικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Είστε νέος άνθρωπος, όπως είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος θα αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους ή θα στελεχωθεί και από παλαιά στελέχη;

Α. Σαουλίδης: Οι ηλικιακοί διαχωρισμοί είναι μια βαθιά συντηρητική ιδέα, όσο είναι και η μη ανανέωση, το ηλικιακό γκρίζο status quo. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, η ιστορική δημοκρατική παράταξη πάντοτε ένωνε. Στις τάξεις του και τις γραμμές του βρίσκονταν πολίτες όλων των ηλικιών γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεις τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για σύνθεση. Αναμφίβολα όμως η νέα ηγεσία θα αξιοποιήσει και νεότερα στελέχη γιατί αυτό επιτάσσει η πολιτική λογική αλλά και η αλληλουχία των γενεών. Ό,τι δεν ανανεώνεται πεθαίνει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ σήμερα, όχι μόνον δεν αποσύρεται, αλλά φιλοδοξεί να εκφράσει ξανά την προοδευτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άλλωστε στις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ υπάρχουν εκατοντάδες αξιόλογα νέα στελέχη των οποίων η ποιότητα θα σας εκπλήξει.

emeaGR: Η Θεσσαλονίκη είναι μια δύσκολη περιφέρεια και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Πως σκοπεύετε να πείσετε τους πολίτες να ακολουθήσουν την πολιτική που εκφράζει το κόμμα σας;

Α. Σαουλίδης: Έχουμε κάνει τις αναλύσεις και τις διαγνώσεις του προβλήματος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ στη Θεσσαλονίκη. Τα χαμηλά ποσοστά του πρόσφατου παρελθόντος οφείλονται σε πολιτικές αλλά και οργανωτικές υστερήσεις, σε αστοχίες αλλά και σε συγκυριακά δεδομένα. Βέβαια για ιστορικούς λόγους οφείλω να υπενθυμίσω ότι δεν ήταν πάντοτε έτσι στη Θεσσαλονίκη το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε διαχρονικά μεγάλη επιρροή και αυτό στοχεύουμε να πετύχουμε ξανά. Για να το καταφέρουμε θα λύσουμε με επάρκεια όλα τα οργανωτικά ζητήματα, θα ανασυγκροτήσουμε την κομματική δομή, θα επανέλθουμε με συστηματική παρουσία σε όλα τα κοινωνικά, πολιτικά μέτωπα, θα αναδιοργανώσουμε την επικοινωνιακή προβολή των θέσεών μας και το κυριότερο, θα επανασυστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και τις κοινωνικές ομάδες που είναι φύσει θέσει πιο κοντά μας. Θα βρεθούμε πάλι δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στα νέα κινήματα, στην οικολογία, στις δυνάμεις της δημιουργίας, του πνεύματος, της επιχειρηματικότητας. Θα βρεθούμε με τρόπο ουσιαστικό, μέσω της πολιτικής μας, των θέσεών μας – όχι εργαλειακά και ψηφοθηρικά. Αυτή είναι άλλωστε η παρακαταθήκη του πολιτικού μας χώρου – η σχέση με την κοινωνία.

emeaGR: Ποια είναι τα βασικά χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή;

Α. Σαουλίδης: Με σειρά προτεραιότητας υποδομές, ανεργία, χαμηλά εισοδήματα, μη βιώσιμες μετακινήσεις και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ο μέσος εργαζόμενος αμείβεται με λίγα χρήματα – το καλό σενάριο αν δεν είναι άνεργος, για τις μετακινήσεις του δεν υπάρχουν επιλογές παρά μόνον ένας προβληματικός ΟΑΣΘ και καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση, ζει σε ένα αστικό περιβάλλον με την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και μέσα σε όλα αυτά ακούει υπερδεκαετείς πληθωριστικές υποσχέσεις για τις υποδομές της πόλης. Εσχάτως, μετά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε επίσης να ανοίγει ξανά το χάσμα με την Αθήνα, βλέπουμε ξανά να συγκεντρώνονται στο εθνικό κέντρο οι πόροι, οι υποδομές και οι χρόνοι υλοποίησης να είναι μονίμως διαφορετικοί. Κάθε χρόνο στην Αθήνα προστίθεται ένα μετρό Θεσσαλονίκης, αυτό τα λέει όλα.

emeaGR: Σε ποιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο κινείται το νέο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.;

Α. Σαουλίδης: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ με ευρωπαϊκούς όρους είναι η ελληνική έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας, ανήκει εμφατικά σε αυτήν την πολιτική οικογένεια και μοιράζεται αρχές και αξίες αυτού του ιστορικού ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος στην εξέλιξη του. Με ελληνικούς όρους είναι η ιστορική Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Αριστεράς, όπως αυτή οσμώθηκε από τη δεκαετία του 1960 και σχηματοποιήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1974. Είναι η έκφραση δυο ιστορικών ρευμάτων στην ελληνική κοινωνία, του εκσυγχρονισμού αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ίσως ο μοναδικός χώρος που κατάφερε να τα υπηρετήσει αμφότερα τόσο ικανοποιητικά.

emeaGR: Ποιος πρώην ηγέτης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στο νέο πολιτικό σήμα που θέλετε να εκπέμψετε;

Α. Σαουλίδης: Ένα λάθος που έγινε στον χώρο μας ήταν οι προσωπαγείς πολιτικές τοποθετήσεις. Εμείς λοιπόν σήμερα δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Δεν θα συγκρίνουμε τους δικούς μας αρχηγούς, τους δικούς μας προέδρους μεταξύ τους – φτάνει αυτή η κοντόθωρη πρακτική. Εμείς ερχόμαστε σήμερα να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να συγκρίνει αυτός τους δικούς μας προέδρους, τους δικούς μας αρχηγούς με αυτούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Να συγκρίνουν τους δικούς μας πρωθυπουργούς με τους πρωθυπουργούς των πολιτικών μας αντιπάλων – και να το κάνουν σήμερα. Σήμερα που όλα τα ψεύδη έχουν καταρρεύσει. Κάθε ηγέτης, κάθε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ έδρασε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον – χρονικά, πολιτικά, οικονομικά αλλά και οικονομικά. Διαμόρφωσε αλλά και διαμορφώθηκε από αυτό. Ο συνεκτικός ιστός όμως είναι οι κοινές αξίες. Οι πολιτικές αλλάζουν, μπορεί και πρέπει να αλλάζουν – ο αξίες όμως είναι διαχρονικές.

emeaGR: Με την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ από τον Νίκο Ανδρουλάκη τα ποσοστά του κόμματος υπερδιπλασιάστηκαν. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρατηρείται μια στασιμότητα στα ποσοστά του κόμματος. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το κόμμα έπιασε οροφή. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Α. Σαουλίδης: Η προσπάθεια για την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών τώρα ξεκινάει. Αυτή η ιστορική παραφωνία που εξελίσσεται σε αναπηρία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με την ανυπαρξία δεύτερου μεγάλου κόμματος, με έναν δικομματισμό 1,5 κόμματος πρέπει να ανατραπεί. Είναι επιζήμια για τη χώρα και οφείλεται στην δική μας απουσία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει και άρα να δημιουργήσει προοδευτικές πλειοψηφίες. Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ήταν τέκνο της οργής, δεν μπορεί να μετεξελιχθεί και να απαντήσει στις ανάγκες της νέας εποχής. Άρα λοιπόν όχι μόνο δεν έχουμε «πιάσει οροφή», αλλά πιστεύω ότι τώρα αρχίζει η προσπάθεια. Αν μόνη η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη υπερδιπλασίασε τα ποσοστά μας, περιμένετε να δείτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε πλήρη διάταξη δυνάμεων για να καταλάβετε ότι «και μπορούμε και θέλουμε».

emeaGR: Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση απορρίπτετε κατηγορηματικά κάθε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ και εάν ναι γιατί;

Α. Σαουλίδης: Είναι άκομψο και πολιτικά ανώριμο από μέρους μας να προκαταβάλουμε την έκφραση του ελληνικού λαού και να απεργαζόμαστε σενάρια ερήμην της δικής του βούλησης. Σήμερα δίνουμε τη μάχη για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, για την ενδυνάμωση της παράταξης, την πολιτική και προγραμματική μας πληρότητα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αποδείξει σε κάθε ιστορική του φάση ότι έχει απαντήσει με επάρκεια στην ανάγκη της Ιστορίας. Την κρισιμότερη μεταπολιτευτικά στιγμή, όταν η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε χώρα χρεωκοπημένη ανέλαβε να σηκώσει ευθύνες που δεν του αναλογούσαν για να διασώσει την πατρίδα, όχι να διασωθεί το ίδιο. Ας πράξουν τα δύο σημερινά μεγάλα κόμματα το ίδιο.

emeaGR: Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. μαζί υπερβαίνουν το ποσοστό που συγκεντρώνει η ΝΔ. Πως βλέπετε την προοπτική συνεργασίας με τον κ. Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Α. Σαουλίδης: Μόνο που στην πολιτική η αριθμητική πράξη της πρόσθεσης δεν μας δίνει το ίδιο μαθηματικό αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίστηκε πολύ γενναιόδωρα από τον ελληνικό λαό. Έγινε πρωθυπουργός σε νεαρή ηλικία, χωρίς βαρίδια, χωρίς κομματικό και κυβερνητικό παρελθόν, με τους ευρωπαίους να τον αντιμετωπίζουν στην αρχή πολύ πιο ευνοϊκά από κάθε άλλον κρισιακό πρωθυπουργό και κατάφερε να αποτύχει σε όλα. Επέλεξε να συνεργαστεί με τον υπερσυντηρητικό, ανοιχτά λαϊκιστή της δεξιάς Καμμένο, φόρτωσε ένα τρίτο βαρύτατο μνημόνιο, δίχασε τον ελληνικό λαό με ένα δημοψήφισμα για να διασωθεί ο ίδιος και άσκησε μια αντιαναπτυξιακή κυβερνητική πολιτική που τράνταξε ακόμη και τη θεσμική συγκρότηση της Πολιτείας. Από την ήττα του 2019 αδυνατεί να ανατάξει το κόμμα του, αδυνατεί να επανατοποθετηθεί στρατηγικά διότι πολύ απλά δεν έχει το ιστορικό και πολιτικό βάθος ούτε τις επεξεργασίες για να κατανοήσει τη νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική φάση στην οποία βρισκόμαστε. Προσπαθεί με τις ίδιες «αντιμνημονιακές» συνταγές να παραμείνει στα πράγματα. Δεν βλέπω τις προϋποθέσεις συνεργασίας με τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Βλέπω όμως ξεκάθαρα τις δυνατότητες προσέγγισης πολιτών που ψήφιζαν ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες, αριστεροί προοδευτικοί πολίτες.

emeaGR: Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές διαφορές που έχετε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Α. Σαουλίδης: Έχουμε άλλη αντίληψη για το Κράτος, άλλη για τις αναπτυξιακές πολιτικές, άλλη για την καταστατική θέση της χώρας και τις σύγχρονες συμμαχίες.

Δίνουμε σημασία στους θεσμούς, δίνουμε σημασία στην ανάγκη ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, έχουμε διαφορετική αντίληψη για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και εννοούμε διαφορετικά πράγματα όταν αναφερόμαστε στο Κοινωνικό Κράτος και στην κοινωνική πολιτική.

EmeaGR: «Βλέπετε» κυβέρνηση της χώρας μας στα επόμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.;

Α. Σαουλίδης: Στην πολιτική βρίσκομαι όχι για να κάνω προβλέψεις αλλά για να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να πετύχουμε τους συλλογικούς πολιτικούς στόχους και να προσφέρουμε στη χώρα και στους Έλληνες. Προσωπικά πιστεύω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ μπορεί να τα καταφέρει. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά αλλά είμαστε εδώ για να το πετύχουμε.

emeaGR: Τελικά, με ποιο όνομα θα κατέβει το κόμμα σας στις εκλογές. Με το ΠΑΣΟΚ να κυριαρχεί ή θα υπάρχει και το ΚΙΝ.ΑΛ.;

Α. Σαουλίδης: Θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος. Σημαντικό το ζήτημα αλλά εκτιμώ δευτερεύον. Στην ψυχή και στην καρδιά μας είμαστε πάντοτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τιμούμε την ιστορία μας, τα λάβαρά μας, τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν από τις τάξεις του και άλλαξαν την Ελλάδα. Είμαστε όμως προοδευτικοί και ανοιχτοί στις αλλαγές, το όνομά μας πρέπει να δίνει τον πολιτικό χώρο ουσιαστικά και συμβολικά και σε στελέχη αλλά και πολίτες που δεν προέρχονται από το ιστορικό ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά έρχονται μαζί μας από άλλες πολιτικές οικογένειες και αφετηρίες. Λίγες ημέρες υπομονή και θα απαντηθεί και αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ