Γιάννης Κωνσταντάτος: «Πολεμήσαμε ώστε να γίνει το έργο του Ελληνικού πράξη για το καλό της πόλης μας και της χώρας»

Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης αποκαλύπτει στο emea.gr την προσπάθεια για την ανάπλαση και την «θωράκιση» του Υμηττού καθώς και για την αξιοποίηση του Ελληνικού κόντρα σε συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο emea.gr ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Γιάννης Κωνσταντάτος μιλάει για την συντονισμένη προσπάθεια για την «θωράκιση» του Υμηττού καθώς και για την διαχρονική υποστήριξη των σχεδίων για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό κόντρα σε τεράστιες αντιξοότητες, συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες. Επισημαίνει επίσης με έμφαση την τεράστια ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και υπογραμμίζει τις πολλές και επιτυχημένες δράσεις του δήμου για την ανάπλαση του Υμηττού, όπως και για την εξασφάλιση κονδυλίων συνολικού ύψους 17 εκ. ευρώ. Τέλος αναφέρθηκε στο προσωπικό του όνειρο, αλλά και των Ποντίων της περιοχής που είναι η ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων.

emeaGR: Η μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες και ποια είναι η συμβολή του δήμου σε αυτό το τεραστίων διατάσεων έργο;

Γ. Κωνσταντάτος: Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην επένδυση του Ελληνικού, την οποία τόσο εγώ προσωπικά όσο και η παράταξή μας στήριξε από την πρώτη στιγμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Ελληνικό πέρασε από πολλά κύματα, αφού προ ολίγων ετών είχε γίνει προσπάθεια να εγκατασταθούν σε αυτό χιλιάδες μετανάστες μόνιμα, υποβαθμίζοντας την περιοχή και δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους συμπολίτες μας. Μόνοι μας δώσαμε τη μάχη, σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε ώστε να γίνει το έργο αυτό πράξη για το καλό της πόλης μας και της χώρας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και μάλιστα έχει ήδη παρουσιάσει η εταιρεία στο ευρύ κοινό τα πρώτα σχέδια από το παράκτιο μέτωπο, την έξυπνη πράσινη πόλη, τον πράσινο ουρανοξύστη και φυσικά τη “Marina Galleria, όπως θα ονομαστεί.

emeaGR: Η ανάπτυξη της περιοχής θα είναι εντυπωσιακή μετά την ολοκλήρωση του έργου. Ποια θα είναι τα οφέλη για τους δημότες σας και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής;

Γ. Κωνσταντάτος: Εμείς ως Δημοτική Αρχή εστιάζουμε στα οφέλη που οι δημότες μας θα τύχουν, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά ένα κορυφαίο γεγονός, προσωπικό μου όνειρο και των Ποντίων της περιοχής που είναι η ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Τα σχέδια ήδη παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο κοινό μέσα από μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Και έπεται συνέχεια εκπλήξεων…

emeaGR: Πολύς λόγος γίνεται για το εάν θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους τους πολίτες τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στα πάρκα και τους άλλους χώρους αναψυχής όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ποια είναι η ενημέρωση που έχετε;

Γ. Κωνσταντάτος: Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στα πάρκα αλλά και στο εμπορικό τμήμα που θα αναπτυχθεί. Μάλιστα αναπτύσσεται και δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ενιαία σε όλο το παραλιακό μέτωπο αλλά και πεζοδρόμων προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα απ’ άκρη σε άκρη.

emeaGR: Ένα σημαντικό έργο, μεταξύ άλλων, που πραγματοποιεί ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης είναι η ανάπλαση του Υμηττού. Ποιες εργασίες έχετε ήδη υλοποιήσει;

Γ. Κωνσταντάτος: Ανέλαβα τη Διοίκηση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, το 2019, ύστερα από εκλογική διαδικασία μεταξύ των Δήμων – Μελών του Συνδέσμου. Είχα την τιμή, οι συνάδελφοι να με εκλέξουν ομόφωνα και μάλιστα, εκτιμώντας τις ενέργειες που έγιναν άμεσα τόσο για τη θωράκιση του Υμηττού, όσο και την ανάδειξη του ώστε να το χαίρονται οι πολίτες μας, ανανέωσαν για μια ακόμη θητεία την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Παρά τη στασιμότητα και την ανατροπή που έφερε η πανδημία σε όλους τους τομείς. Η θητεία μου στο ΣΠΑΥ καταγράφει ανοδική πορεία και επιτυχίες που εκτιμώνται από τους συναδέλφους, την πολιτική ηγεσία και κυρίως από τους συμπολίτες μου. Ενδεικτικά να σας αναφέρω το μεγάλο Forum που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, ως αποτέλεσμα του οποίου ο Σύνδεσμος Προστασιας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία του χρηματοδοτήσεις ρεκόρ. Το εντυπωσιακό είναι τόσο οι χρηματοδοτήσεις που δεν είχε ποτέ ξανά στην ιστορία του δει ο ΣΠΑΥ, αφού οι εισφορές του ήταν κυρίως από τα μέλη του, όσο και το μυθικό ποσό που εξασφαλίσαμε και είναι ήδη σε διαδικασία διαγωνισμών, ύψους 17 εκ. ευρώ. Πρόκειται ένα πακέτο δράσεων, με τα πρώτα έργα να είναι ορατά από το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα:

  • «Δράσεις Θωράκισης και Ανάδειξης Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.744.107,10€ και για «Ψηφιακή Σύγκλιση» με ποσό χρηματοδότησης 4.834.105,58€. (Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»)
  • «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού, αρμοδιότητας ΣΠΑΥ» με ποσό χρηματοδότησης 5.977.699,54€ (Ταμείο Ανάκαμψης).
  • «Προμήθεια & Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρόληψης, Έγκαιρης Ανίχνευσης & Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών – Πυροπροστασία ΣΠΑΥ» με ποσό χρηματοδότησης 99.596,80€ (Πράσινο Ταμείο).

Επίσης, είμαι ευτυχής που ο ΣΠΑΥ κερδίζει δικαίως τις εντυπώσεις πανελλήνια με την δομή του, την οργάνωσή του και τις μελέτες του και που σε αυτόν συντρέχουν πολλοί Δήμοι της επαρχίας για να λάβουν την τεχνογνωσία προκειμένου και εκείνοι να συστήσουν αντίστοιχους συνδέσμους και να πετύχουν οφέλη για τα βουνά τους.

Δε θα αναφερθώ σε καθημερινές εργασίες που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό των δασικών μονοπατιών, την αποψίλωση, την καμπάνια για ευαισθητοποίηση του κοινού με θέμα: μηδέν πλαστικά στο βουνό μας, τις δεξαμενές πυρόσβεσης και τα παρατηρητήρια.

Ο αγώνας και η προσπάθεια είναι διαρκείς και οι πολίτες του λεκανοπεδίου είναι εκείνοι που επωφελούνται από αυτές τις ενέργειες και που θα δουν τον πνεύμονα πρασίνου να δίνει ζωή στην καθημερινότητά τους.

emeaGR: Μια ακόμη σημαντική δράση σας είναι η δημιουργία του Μουσείου Υμηττού. Τι θα περιλαμβάνει και πότε θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό;

Γ. Κωνσταντάτος: Όντως, δρομολογείται η δημιουργία Μουσείου για τον Υμηττό μας. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Κρωπίας και φίλου Δημήτρη Κιούση που θα τεθεί υπό συζήτηση στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο για να λάβει θερμή υποστήριξη από όλα τα μέλη. Εγώ δήλωσα υπέρμαχος από την πρώτη στιγμή. Είναι νωρίς για να πούμε πότε θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Μια πρώτη συνάντηση έχει γίνει, χρειάζονται όμως κι άλλες για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Είμαστε αισιόδοξοι.

emeaGR: Οι στόχοι σας όταν αναλάβατε τα ηνία του δήμου ήταν πολλοί και κάποιοι αρκετά δύσκολοι στην υλοποίησή τους. Ποια έργα και δράσεις έχετε ήδη πραγματοποιήσει και ποια βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης;

Γ. Κωνσταντάτος: Ήταν ένα δύσκολο μονοπάτι που μετρά 8 σχεδόν χρόνια ζωής και συνεχίζεται… Όταν παραλάβαμε την διοίκηση της πόλης, ύστερα από ξεκάθαρη εντολή των δημοτών μας, το 2014, βρήκαμε μιζέρια, εγκατάλειψη, παρακμή, επικίνδυνες δομές κλπ. Όλα δεν μπορούν να φτιάξουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται πλάνο, οργάνωση, τεχνογνωσία, κατάλληλοι άνθρωποι για να διορθωθούν παθογένειες ετών αλλά και έκτακτα ζητήματα. Έγινε αρκετά καλή προσπάθεια και δουλειά στην πρώτη θητεία και μπήκε το λιθαράκι για να συνεχίσουμε την αναγέννηση της πόλης και στη δεύτερη. Αυτό έδειξαν οι συμπολίτες μας, επιβεβαιώνοντας τις επιλογές και το έργο της διοίκησής μας, αφού στις εκλογές του 2019 ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την «Ενωμένη Πόλη». Σήμερα η πόλη έχει δημοτική συγκοινωνία, ανακαινισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, ανακαινισμένες όλες τις σχολικές μονάδες, καινούργιο στόλο οχημάτων με 76 οχήματα, οικογενειακά πάρκα και πάρκο σκύλων, εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική, συστάθηκε εθελοντική ομάδα, δόθηκε έμφαση στον πολιτισμό τόσο στις υποδομές του όσο και στα προγράμματα. Με χαροποιεί δε που πολλά από τα όσα καταφέραμε έγιναν με χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίσαμε χάρη στην ετοιμότητα της διοίκησής μας, ανακουφίζοντας έτσι την τσέπη των συμπολιτών μας.

emeaGR: Ποια μέτρα θα λάβετε, σε συνεργασία και με τους όμορους δήμους, ενόψει του καλοκαιριού και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να προστατέψετε το δάσος του Υμηττού;

Γ. Κωνσταντάτος: Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά κάθε χρόνο το Μάιο και διαρκεί έως τα τέλη Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει ποτέ χρόνος για χάσιμο. Αμέσως μόλις κηρυχθεί η επίσημη λήξη της αντιπυρικής, ανεπίσημα ξεκινά και η προετοιμασία της επόμενης. Ο καιρός περνά γρήγορα και οι απειλές του καλοκαιριού πάντα είναι πολλές. Στα μέτρα που εφαρμόζουμε προληπτικά είναι όπως σας ανέφερα και προηγουμένως ο συστηματικός καθαρισμός του βουνού από απορρίμματα και ξερά κλαδιά, ο καθαρισμός για ελεύθερη πρόσβαση των μονοπατιών, η πληρότητα των δεξαμενών για άμεση ανταπόκριση σε περιστατικό πυρκαγιάς, η ενίσχυση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό των εθελοντικών μας ομάδων και πολλά άλλα. Πάντα ακούμε τις ανάγκες των Δήμων – Μελών και προγραμματίζουμε τις δράσεις και ενέργειες μας με βάσει αυτές.

emeaGR: Σκέπτεστε να διεκδικήσετε ξανά τον δημαρχιακό θώκο;

Γ. Κωνσταντάτος: Έχω δηλώσει ανοιχτά από την πρώτη στιγμή, ότι θα είμαι κοντά στον πολίτη. Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης είναι πλέον οικογένεια για μένα και μια καθημερινότητα μέσα από την οποία αντλώ ευχαρίστηση και ικανοποίηση, αλλά και πείσμα για να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των συμπολιτών μου, μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίζω για το καλό της πόλης μας, και οι ανάγκες τους με πεισμώνουν στο να προσπαθώ να βρω εκείνες τις λύσεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η αυτοδιοίκηση είναι πάντα κοντά στο δημότη. Είμαι τυχερός, που έχω μια δυνατή αυτοδιοικητική ομάδα. Τα μέλη της «Ενωμένης Πόλης», εκλεγμένοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι αλλά και φίλοι της παράταξης υπερβάλλουν εαυτούς για τον κοινό μας στόχο. Έχουμε καταφέρει να γίνουμε μια οικογένεια που αποτελεί το μεγάλο αυτοδιοικητικό κίνημα στην περιοχή μας. Ένα κίνημα που διευρύνεται απλώνοντας το δίχτυ του στην κοινωνία. Επ’ ευκαιρία να σας αναγγείλω και τη διεξαγωγή του 4ου Συνεδρίου της «Ενωμένης Πόλης». Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 2 και 3 Απριλίου, τα μέλη της παράταξης μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και κάλπη θα αναδείξουν την εκλογική ομάδα που θα ριχτεί στη μάχη του 2023! Σε αυτό τον αγώνα θέλουμε συμμάχους μας όλους εκείνους που μοιράζονται το ίδιο όνειρο με εμάς, το καλό του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ