Alessandro Asperti: «Θέλουμε να γίνουμε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας στη ελληνική αγορά»

Ο επικεφαλής της Cubico Sustainable Investments για την Ελλάδα και την Ιταλία αποκαλύπτει τα σχέδια του βρετανικού ενεργειακού ομίλου για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο emea.gr ο επικεφαλής της Cubico Sustainable Investments για την Ελλάδα και την Ιταλία, Alessandro Asperti μιλάει για την πρόσφατη μεγάλη επένδυση για την εξαγορά της «Αιολικής Παναχαϊκού ΑΕ» από την Enora, στην οποία άνηκαν 2 λειτουργικά χερσαία αιολικά πάρκα στο Παναχαϊκό Όρος σε περιοχή ανατολικά της Πάτρας, αναλύει την φιλοσοφία της εταιρείας στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων σε όλο τον κόσμο και αποκαλύπτει τα σχέδια του βρετανικού ενεργειακού ομίλου για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

emeaGr: Η Cubico Sustainable Investments θεωρείται ηγέτης και παγκόσμιος επενδυτής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την εταιρεία;

Alessandro Asperti: Η Cubico Sustainable Investments είναι ένας κορυφαίος επενδυτής και ιδιοκτήτης με μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς και διαχειριστής παγκόσμιων έργων ανανεώσιμης ενέργειας, αξιοποιώντας την ισχυρή τοπική παρουσία μας με έναν μοναδικό συνδυασμό επιχειρηματικής ανάπτυξης, δραστηριοτήτων, χρηματοοικονομικής, εμπορικής και τεχνικής τεχνογνωσίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και ανήκει από κοινού στο Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα Καθηγητών και Δασκάλων του Οντάριο και στην PSP Investments.

Από το 2021, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας σε 12 χώρες έχει εγκατεστημένη μικτή δυναμικότητα περίπου 3 GW, με επιπλέον σχεδόν 2 GW σε έργα υπό ανάπτυξη. Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει χερσαία πάρκα αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκά και συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας καθώς και μεταφοράς ενέργειας, καλύπτοντας ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα από την ανάπτυξη ή/και την κατασκευή έως τη λειτουργία και την διαχείριση.

emeaGr: Τον περασμένο Ιούλιο η Cubico Sustainable Investments εξαγόρασε δύο αιολικά πάρκα από την «Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ» στην περιοχή της Πάτρας στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα χερσαίο αιολικό χαρτοφυλάκιο περίπου 100 MW λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων. Πώς αποφασίσατε να επενδύσετε στη χώρα μας;

Alessandro Asperti: Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, αφού παρατηρήσαμε την βελτίωση στην ελληνική οικονομία, την αύξηση της πολιτικής σταθερότητας, καθώς και τη θεμελιώδη ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα που μπορούν να επιτύχουν μακροπρόθεσμους στόχους. Η αγορά κυριαρχήθηκε από τοπικούς επενδυτές. Είδαμε όμως στην Ελλάδα το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα έργα της Cubico, η οποία αναζητάει μια μακροπρόθεσμη σταθερή ταμειακή ροή.

Η περίπτωση του Παναχαϊκού Όρους είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός τέτοιου έργου. Λειτουργεί από το 2006 και μετά την εξαγορά του σημαίνει ότι έχουμε στην κατοχή μας περίπου 100 MW λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Επίσης πρόσφατα ανακοινώσαμε την έναρξη επέκτασης του έργου κατά 12 MW σε μία από τις εγκαταστάσεις μας.

emeaGr: Θεωρείτε την Ελλάδα ελκυστική επιλογή για βιώσιμες και καθαρές ενεργειακές επενδύσεις γενικότερα;

Alessandro Asperti: Ναι, προσπαθούμε ενεργά να αναπτύξουμε το χαρτοφυλάκιό μας στην Ελλάδα μέσω ηλιακών φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών ευκαιριών. Ένα σημάδι της δέσμευσής μας ήταν ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής μας να είμαστε μακροπρόθεσμοι ιδιοκτήτες και φορείς διαχείρισης, είναι το γεγονός πως η Cubico άνοιξε ένα γραφείο στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι και μεγαλώνουμε την τοπική μας ομάδα για την υποστήριξη της εξαγοράς στο Παναχαϊκό Όρος.

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα μαθαίνει από τις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς διαμορφώνει τα ρυθμιστικά της συστήματα. Υποστηρίζει επίσης την εφαρμογή του μηχανισμού δημοπρασιών, καθώς και τη χορήγηση χρηματοδότησεων για έργα στρατηγικής σημασίας για πάνω από 20 χρόνια, γεγονός που εντάσσεται στη στρατηγική μας θεώρηση ως μακροπρόθεσμη επένδυση.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος η ηλιακή ενέργεια να κατακτήσει τη μερίδα του λέοντος εις βάρος άλλων ανανεώσιμων τεχνολογιών στην ενεργειακή αγορά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που προέρχεται από ουδέτερους διαγωνισμούς για δημοπρασίες, όπου υπάρχει κίνδυνος μια τεχνολογία να ωφεληθεί εις βάρος άλλων, οδηγώντας σε αστάθεια του δικτύου.

Οι Αρχές θα πρέπει να αναπτύξουν όλες τις τεχνολογίες ταυτόχρονα, αποφεύγοντας τους κλυδωνισμούς που ενδέχεται να συνθλίψουν συγκεκριμένες κατηγορίες και όλες τις επιχειρήσεις γύρω από αυτές.

emeaGr: Σε ποιες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο δραστηριοποιείστε;

Alessandro Asperti: Δραστηριοποιούμαστε σε 12 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ωκεανία: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ουρουγουάη, τις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Αυστραλία.

Η έδρα μας βρίσκεται στο Λονδίνο και έχουμε περιφερειακά γραφεία στην Μπογκοτά (Κολομβία), τη Φορταλέζα και το Σάο Πάολο (Βραζιλία), την Πόλη του Μεξικού (Μεξικό), το Μοντεβιδέο (Ουρουγουάη), το Στάνφορντ (ΗΠΑ), τη Μαδρίτη (Ισπανία), το Μιλάνο (Ιταλία), την Αθήνα (Ελλάδα), το Μπορντό (Γαλλία), το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη (Αυστραλία).

Αυτή η ισχυρή τοπική παρουσία μας επιτρέπει να αναλάβουμε σημαντικό διαχειριστικό ρόλο σε κάθε ένα από τα έργα μας και να φέρουμε πόρους, συμβόλαια, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές σε κάθε επένδυση.

emeaGr: Ποιες αγορές σε όλο τον κόσμο είναι οι πιο ελπιδοφόρες κατά την άποψή σας;

Alessandro Asperti: Ως επενδυτής η Cubico Sustainable Investments αναζητάει χώρες όπου πιστεύουμε ότι έχουν τόσο τις δυνατότητες ανάπτυξης, όσο και ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να έχουμε έναν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό. Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, υπάρχουν περισσότερες χώρες που επιδεικνύουν όλο και περισσότερο αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αναζητώ τέτοια παραδείγματα στην Μεσόγειο, και η Ελλάδα είναι μία τέτοια αγορά που έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Γενικότερα, υπάρχουν ορισμένες αγορές παγκοσμίως,όπου βλέπουμε μεγάλες ευκαιρίες σε όλη την Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία.

emeaGr: Τι είδους τεχνολογίες καθαρής ενέργειας σας ενδιαφέρουν; Είναι τα αιολικά πάρκα η πρώτη σας προτεραιότητα; Τι γίνεται με την ηλιακή ενέργεια;

Alessandro Asperti: Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει χερσαία αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα, συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίες γραμμών μεταφοράς ενέργειας, καλύπτοντας ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα από την ανάπτυξη ή/και την κατασκευή έως τη λειτουργία.

Αναζητούμε πάντα τεχνολογίες αιχμής και εφαρμόζουμε την εμπειρία μας σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας για να εξετάσουμε τις εξελισσόμενες αγορές όπου πιστεύουμε ότι ευθυγραμμίζονται με τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική της Cubico.

emeaGr: Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα επόμενα 5-10 χρόνια;

Alessandro Asperti: Στην Ελλάδα θέλουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας και είναι φιλοδοξία μας να γίνουμε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι προτιθέμεθα να αυξήσουμε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και την τοπική μας ομάδας για να αντικατοπτρίζεται αυτή η στόχευσή μας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθούμε να βλέπουμε ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλες τις βασικές αγορές μας. Η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται και αυτό συμβαδίζει με τα δυνατά μας σημεία ως ιδιοκτήτη ενεργειακών έργων με μακροπρόθεσμη προοπτική και φορέα διαχείρισης παγκόσμιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ