Σύμπλευση: Οι γιατροί-θαλασσόλυκοι της ανθρωπιάς

Ποιοι είναι οι γιατροί που οργώνουν τις θάλασσες για να προσφέρουν το αγαθό της υγείας.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στα νησιά του Αιγαίου κάθε χρόνο, τα τεράστια κενά στην περίθαλψη και όχι μόνο, που αφήνει το ελληνικό κράτος και θα όφειλε να παρέχει στους πολίτες της χώρας, καλύπτονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, προσπαθώντας να προσφέρουν αυτό που μπορούν στον συνάνθρωπο, δηλαδή το αγαθό της υγείας.

Το emeaGr ήρθε σε επαφή με μια από αυτές τις οργανώσεις που απλώνουν το χέρι της προσφοράς στο Αιγαίο, τη Σύμπλευση. Απο την οργάνωση μας μίλησε η οδοντίατρος και μέλος της οργάνωσης Στεφανία Καρακουσόγλου για το έργο που επιτελεί και την εμπειρία της.

emeaGr: Στεφανία πόσο καιρό συμμετέχεις στη Σύμπλευση;

Σ. Καρ: Πρώτη φορά συμμετείχα σε αποστολή της Σύμπλευσης το 2015.

emeaGr: Πώς ήρθες σε επαφή με την οργάνωση;

Σ. Καρ: Μέσω φίλου οδοντιάτρου, επικεφαλής της νεοσύστατης τότε οδοντιατρικής ομάδας. Συχνά γίνεται έτσι η ένταξη εθελοντών στην ομάδα, καθώς οι εμπειρίες μας είναι τόσο δυνατές που τις μοιραζόμαστε σε συζητήσεις και προκύπτουν νέοι εθελοντές από τον περίγυρό μας.

Βέβαια, ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ειδικότητας, σπουδών, επαγγέλματος μπορεί και θέλουμε να δηλώσει το ενδιαφέρον του συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και να συμμετάσχει στις δράσεις μας.

emeaGr: Πόσα νησιά έχεις επισκεφτεί ως εθελόντρια;

Σ. Καρ: Έχοντας συμμετάσχει στις περισσότερες εξορμήσεις της ομάδας, έχω επισκεφτεί δεκάδες νησιά μας. Από τα πιο γνωστά όπως είναι η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Αστυπάλαια, η Πάτμος αλλά και νησιά που δεν είναι ευρέως γνωστά οπως είναι η Ψέριμος, η Τέλενδος, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, τα Λέβιθα, ο Άγιος Ευστράτιος.

Ξεχωρίζω όμως τη σημαδιακή επίσκεψή μας στο νοτιότερο άκρο της Ελλαδος, τη Γαύδο και στο ανατολικότερο άκρο, το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Μεγίστη.

emeaGr: Πάνω σε τι ακριβώς δραστηριοποιείται η οργάνωση;

Σ. Καρ: Κύριος πυλώνας της δράσης μας είναι οι ιατρικές υπηρεσίες. Στα μέρη που επισκεπτόμαστε μπορεί να μην υπάρχει καν αγροτικός ιατρός. Γεωγραφικά αποκομμένοι, οι νησιώτες αναγκαστικά παραμελούν την υγεία τους.

Σε περίπτωση ανάγκης, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, μεταβαίνουν σε μεγαλύτερα νησιά, κάτι που είναι πρακτικά και οικονομικά δύσκολο. Με την επίσκεψή μας όμως, δίνεται η δυνατότητα αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων και η ελεύθερη πρόσβαση σε πληθώρα από ιατρικές ειδικότητες. Δεν είναι σπάνιο να μεταβαίνουμε και κατ’ οίκον για τα άτομα με δυσκολία μετακίνησης.

Δεύτερος πυλώνας είναι τα έργα υποδομής ανάλογα με τις ανάγκες που μας γνωστοποιούνται: μονάδες αφαλάτωσης, πολυγήπεδα, παιδικές χαρές, δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και άλλα.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα όπως η προαγωγή υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα οργανώνουμε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ενώ έχει τύχει να γίνουν πολλές αυθόρμητες δράσεις όπως ο καθαρισμός παραλιών, αθλητικοί αγώνες κ.α.

emeaGr: Υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές και μήνες που προχωράτε σε αυτές τις εθελοντικές ενέργειες;

Σ. Καρ: Κάθε χρόνο πραγματοποιείται μια χειμερινή και μια ανοιξιάτικη αποστολή. Η χειμερινή, διαρκεί τρεις ημέρες με προορισμό αποκλειστικά ένα νησί. Η μεγάλη μας αποστολή, ο ετήσιος διάπλους, γίνεται συνήθως Απρίλιο/Μάιο και επισκεπτόμαστε όσα περισσότερα νησιά μπορούμε μέσα σε δέκα μέρες. Μέσο μεταφοράς των εθελοντών και του εξοπλισμού είναι τα φουσκωτά σκάφη.

Βέβαια, η δράση των εθελοντών δεν περιορίζεται σε εκείνες τις μέρες. Τα ταξίδια μας αποτελούν την κορύφωση μιας πολύμηνης προετοιμασίας. Χωριζόμαστε σε επιμέρους ομάδες εργασίας (π.χ. για τα πολιτιστικά προγράμματα, σχεδιασμού αποστολών, επικοινωνίας) και παράλληλα πραγματοποιούμε τακτικές συναντήσεις όλων των εθελοντών στο εντευκτήριο της ομάδας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν συντονιζόμαστε και για άλλες δράσεις, όπως την περασμένη χρονιά, όπου πραγματοποιήσαμε μια έκτακτη αποστολή με τη μεταφορά κλιμακίου του ΕΟΔΥ για διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού σε τέσσερα νησιά.

emeaGr: Τι πόρους έχει η οργάνωση;

Σ. Καρ: Η Σύμπλευση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Δηλαδή, τα έξοδα υλοποίησης των δράσεων καλύπτονται από εισφορές εθελοντών, χορηγίες και από έσοδα εκδηλώσεων.

Για τα έργα υποδομής, λειτουργούμε ως διαμεσολαβητές μεταξύ των χορηγών και των τοπικών αρχών για την άντληση οικονομικών πόρων ώστε να λυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά αυτά. Δε λαμβάνουμε κρατική ενίσχυση.

emeaGr: Η ανταπόκριση του κόσμου ποια είναι στις περιοχές που επισκέπτεστε;

Σ. Καρ: Είναι πάντα εγκάρδια και ενθουσιώδης. Συχνά στα λιμάνια μας υποδέχονται με χορούς, βεγγαλικά και μουσική. Οι ουρές ξεκινούν να σχηματίζονται από πολύ νωρίς για τα ιατρεία και την αιμοληψία.

Πολλές φορές χτυπάει η πόρτα και μας προσφέρουν σπιτικά κεράσματα ως δείγμα ευγνωμοσύνης. Όσον αφορά τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, είχαν εξαρχής τεράστια ζήτηση. Αυτό που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις μεγάλες ανάγκες ήταν η φορητή οδοντιατρική έδρα που αποκτήσαμε. Έτσι, ουσιαστικά μεταφέρουμε και στήνουμε ένα πλήρες οδοντιατρείο όπου χρειαστεί, ακόμα και σε σχολικές αίθουσες.

emeaGr: Έχεις κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση ή εμπειρία που σου έχει μείνει πιο έντονα;

Σ. Καρ: Είναι το σύνολο της εμπειρίας! Το ταξίδι στη θάλασσα με τα φουσκωτά, οι συγκινητικές σχέσεις που δημιουργούμε με τους νησιώτες, η ομαδικότητα και η πράξη του εθελοντισμού δημιουργούν ένα αξέχαστο βίωμα.