Γιάννης Μπούρος (Alvion): “Οι προκλήσεις που συναντάμε ως φαρμακευτική εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα μας κάνουν πιο δυνατούς”

Με γραφεία στην Αθήνα και στο Δουβλίνο, η Alvion στοχεύει στη διεθνή αγορά, αναπτύσσοντας ή και αγοράζοντας δικαιώματα προϊόντων συνάπτοντας παράλληλα συμφωνίες με μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Μπορεί μια νέα ελληνική φαρμακευτική εταιρεία να τα «βάλει» με μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς αγοράς; Η Alvion Pharmaceuticals και ο ιδρυτής της, Γιάννης Μπούρος, λένε «ναι» και φαίνεται ότι έχουν βρει τη μαγική «συνταγή» της επιτυχίας. Μιλώντας στο Startupper Mag, o κ. Μπούρος εξηγεί τι ακριβώς κάνει η εταιρεία του, γιατί θεωρείται καινοτόμος και πώς σκοπεύει να μετατραπεί σε μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες του χώρου, με κύριο στόχο την παγκόσμια αγορά.

S.M: Η Alvion Pharmaceuticals είναι μια Startup στο χώρο του φαρμάκου. Μπορείτε να μας πείτε ένα μικρό ιστορικό ίδρυσης και μερικά milestones; Ποια είναι η αγορά όπου στοχεύετε;

Γιάννης Μπούρος: Η Alvion Pharmaceuticals ιδρύθηκε το 2014 ξεκινώντας από νοσοκομειακά προϊόντα στην ελληνική αγορά. Φέρνοντας μια διεθνή εμπειρία στο φαρμακευτικό κλάδο σε ηγετικές θέσεις που κατείχα, φυσικό ήταν να εξελίξουμε την Alvion σε εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων, προωθώντας τα προϊόντα της στις διεθνής αγορές.

Η Alvion Pharmaceuticals είναι μια επιστημονικά προσανατολισμένη φαρμακευτική εταιρεία που αναπτύσσει και παράγει προστιθέμενης αξίας γενόσημα φάρμακα σε τρίτες εταιρείες. Με επίκεντρο την έρευνα και ανάπτυξη, την πνευματική ιδιοκτησία, την έγκριση και την κατασκευή γενόσημων φαρμάκων, παρέχοντας ένα εξαιρετικό μοντέλο συνεργασίας στην παγκόσμια φαρμακευτική βιομηχανία σε B2B επίπεδο, υπηρετώντας πάντα τον ασθενή και δίνοντας πρόσβαση σε σπουδαίες θεραπείες σε πιο ανταγωνιστικό κόστος.

Επενδύοντας σε μια διεθνή φαρμακευτική εταιρεία, η οποία λανσάρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε πάνω από 40 χώρες. Πιο συγκεκριμένα, συνάπτει συμφωνίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αφρική, την Ασία και σύντομα στον Καναδά, στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, συνεργαζόμενη με μερικές από τα πιο γνωστές πολυεθνικές εταιρείες.

S.M: Όπως έχετε αναφέρει, στόχος της Alvion είναι να γίνει μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες με κύριο στόχο την παγκόσμια αγορά. Πώς σχεδιάζετε να το πετύχετε αυτό, ειδικά σε μια αγορά όπου δεσπόζουν «μεγαθήρια»;

Γιάννης Μπούρος: Με γραφεία στην Αθήνα και στο Δουβλίνο, η Alvion στοχεύει πράγματι στη διεθνή αγορά, αναπτύσσοντας ή και αγοράζοντας δικαιώματα προϊόντων, και συνάπτει συμφωνίες με μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Είναι γεγονός ότι Startups στο χώρο μας δεν υπάρχουν πολλές, ειδικά στην Ελλάδα. Αυτό είναι που μας κάνει, κατά τη γνώμη μου, μια σημαντική νέα εταιρεία για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς ανοίγει το δρόμο σε μια ακόμα διεθνή ελληνική φαρμακευτική εταιρεία να είναι πρέσβης του ελληνικού φαρμάκου. Να αναφέρω ότι ο κλάδος μας είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός εξαγωγικός πυλώνας της Ελλάδας με τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η κυριαρχία των μεγάλων πολυεθνικών αλλά και των πολύ μεγάλων εταιρειών σε γενικές γραμμές δεν μας προβληματίζει, θα έλεγα το αντίθετο. Πιστεύω επιπλέον ότι είναι ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας, καθώς προσφέρουμε ευελιξία και το focus για αποτελεσματικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Το σχέδιο ανάπτυξής μας αφορά επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Η Alvion επενδύει και στο προσωπικό της, που αυξάνεται όλο και περισσότερο.

S.M: Ποιες προκλήσεις συναντά μια medtech Startup στο χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα; Υπάρχει το κανονιστικό, φορολογικό, επενδυτικό και ερευνητικό υπόβαθρο και φυσικά τα κίνητρα;

Γιάννης Μπούρος: Οι προκλήσεις που συναντά μια φαρμακευτική εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι πολλές, θεωρώ όμως ότι αυτό ως επιχειρηματίες μάς κάνει πιο δυνατούς, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της καθημερινότητας αλλά και στον ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γίνεται μια αρκετά σοβαρή προσπάθεια κινήτρων αλλά και επιχειρηματικής κουλτούρας, πράγμα που έλειπε από την Ελλάδα. Ελπίζω αυτή να συνεχιστεί με πιο γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα, καθώς η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί, χωρίς καμία αμφιβολία, να αποτελέσει ένα τεχνολογικό και παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που θα την οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ της.

Δεν μπορεί μια χώρα να βασίζεται μόνο στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Έτσι πρέπει οι επιχειρήσεις αλλά και το κράτος να συνεργαστούν για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε.

S.M: Η έρευνα και η ανάπτυξη added value προϊόντων αλλά και προϊόντων με βέλτιστη σχέση απόδοσης προς τιμή στο σωστό χρόνο είναι μερικά από τα στοιχεία της στρατηγικής σας. Μπορείτε να εμβαθύνετε στο θέμα;

Γιάννης Μπούρος: Η Alvion Pharmaceuticals αναπτύσσει άμεσα ή έμμεσα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Η στρατηγική μας αλλά και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα αφορά την πολυετή τεχνογνωσία των στελεχών μας, τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου μας αλλά και την ανάπτυξη προϊόντων τέσσερα χρόνια πριν από τη λήξη της πατέντας, πράγμα το οποίο μας βοηθάει να διεισδύσουμε στην αγορά στοχεύοντας σε μεγάλες συμφωνίες που αναλογούν σε αντίστοιχο μερίδιο αγοράς.

S.M: Σχεδιάζετε τη λειτουργία ενός ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα και την προσέλκυση ταλέντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό; Υπάρχουν τα απαραίτητα ταλέντα στην Ελλάδα; Υπάρχουν τα κίνητρα έτσι ώστε να έρθουν ταλέντα και Έλληνες του εξωτερικού;

Γιάννης Μπούρος: Η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός πρότυπου ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα είναι ασφαλώς ένας από τους στόχους της εταιρείας. Όραμά μου είναι οι Έλληνες
αλλά και οι ξένοι επιστήμονες να στελεχώσουν ένα τέτοιο ερευνητικό κέντρο με σκοπό την περαιτέρω καθετοποίηση και καινοτομία της Alvion Pharmaceuticals. Ήδη η εταιρεία επαναπατρίζει Έλληνες επιστήμονες, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στην Ελλάδα. Η εταιρεία σκοπεύει στα επόμενα χρόνια να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στο φαρμακευτικό κλάδο της χώρας.

Η Alvion έρχεται σε συνέργεια κυρίως με ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να αναπτύσσονται τεχνολογίες σε μορφή σύμπραξης. Ασφαλώς και τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων είναι πολύ σημαντικά και αναμφισβήτητα έχει γίνει μια αρχή το τελευταίο έτος. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, καθώς τα κίνητρα αυτά πρέπει να είναι σημαντικότερα σε ένα σταθερό πλαίσιο, δημιουργώντας ασφάλεια, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει τον πυρήνα της έρευνας στη Νότια Ευρώπη, καθώς το έμψυχο δυναμικό της είναι σε θέση να πρωτοστατήσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

S.M: Πώς σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε την ανάπτυξή σας τα επόμενα έτη; Οργανικά; Μέσω VCs / Corporate VCs; Αν ναι, έχετε επαφή με ελληνικά και ξένα funds;

Γιάννης Μπούρος: Η χρηματοδότηση της εταιρείας τα επόμενα χρόνια θα γίνει από ένα matrix, όπως, οργανικά, με δανεισμό και πιθανόν από VCs. Πρόσφατα ξεκινήσαμε τις πρώτες συζητήσεις αναφορικά με το δανεισμό της εταιρείας από τράπεζες αλλά κι από ξένα κυρίως funds. Η καθετοποίηση της εταιρείας αλλά και η αύξηση των προϊόντων, των δομών της αλλά και των στελεχών της είναι στρατηγικής σημασίας.

S.M: Συμμετέχετε ή σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε κάποια άλλα Incubators, Accelerators, πρωτοβουλίες; 

Γιάννης Μπούρος: Ασφαλώς, προσπαθούμε να συμμετάσχουμε σε αρκετές accelerators πρωτοβουλίες ελληνικές ή και διεθνείς, έτσι ώστε να προωθήσουμε την καινοτομία της Alvion, σκοπεύοντας στην παραγωγική καθετοποίηση της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ