Κώστας Κλωθάκης: «Τον Ιούνιο που ανοίξαμε έγινε μεγάλο ξέσπασμα του κόσμου και υπήρξε τεράστια κατανάλωση. Φαινόταν ότι το είχαν ανάγκη»

Ο Χανιώτης ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας μιλάει στο emeaGR για την τρέχουσα κατάσταση της τουριστικής βιομηχανίας στα Χανιά και τα νέα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού που επέβαλε η κυβέρνηση στην πόλη.

Στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν με τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, με τον καύσωνα να επιμένει και τους τελευταίους αδειούχους να εξορμούν προς τα νησιά για τις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές οι επιχειρηματίες στην εστίαση και τον τουρισμό αγωνίζονται να περιορίσουν τη ζημία που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού και να εκμεταλλευθούν την τουριστική κίνηση πριν την λήξη της σεζόν.

Το emeaGr βρέθηκε στα Χανιά, μια από τις πιο τουριστικές πόλεις της Ελλάδας που κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες του εξωτερικού και του εσωτερικού με επίκεντρο το παλιό Ενετικό λιμάνι των Χανίων, και μίλησε με τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη καταστημάτων εστίασης Puerto και Barbarossa στο παλιό λιμάνι των Χανίων, Κώστα Κλωθάκη για την τρέχουσα τουριστική περίοδο και τις προκλήσεις της πανδημίας.

emeaGr: Πως θα χαρακτηρίζαμε τη τουριστική κίνηση στα Χανιά σε σχέση με πέρυσι;

Κ. Κλωθάκης: Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν fully booked, κάτι που δεν το περιμέναμε αλλά τελικά ήταν δύο εξαιρετικοί μήνες. Ωστόσο τα ωράρια που επέβαλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του κορωνοϊού ήταν μεγάλο πλήγμα γιατί στη 1 π.μ. πρέπει να έχουμε κλείσει.

emeaGr: Φέτος τι έχει περισσότερη κίνηση και ζήτηση; Το παλιό λιμάνι ή οι παραλιακοί προορισμοί;

Κ. Κλωθάκης: Το παλιό λιμάνι είναι μια σταθερή αξία στα Χανιά αλλά φέτος με τα μέτρα και το άγχος του ιού και των απαγορεύσεων μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε αποκέντρωση. Προτιμήθηκαν πολύ οι βίλες και τα απομακρυσμένα resorts.

emeaGr: Οι τουρίστες στα μαγαζιά σας φέτος είναι από την Ελλάδα ή το εξωτερικό;

Κ. Κλωθάκης: Στα δικά μας μαγαζιά τυγχάνει να είναι ξένος τουρισμός κυρίως αλλά ένα σημαντικό ποσοστό είναι και από Αθήνα. Από ντόπιους φέτος λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά.

emeaGr: Το θέμα των εμβολιασμών πως το αντιμετωπίζει το μαγαζί;

Κ. Κλωθάκης: Εδώ είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και το προσωπικό. Οικειοθελώς όλοι διότι ούτε οι υπάλληλοι ξέρουν τι μπορεί να συμβεί αύριο, τι οδηγία θα βγάλει η κυβέρνηση ή τι μπορεί να κολλήσει ο καθένας από τόσους πελάτες.

emeaGr: Για τα υπόλοιπα μέτρα για τον κορωνοϊό, υπάρχει δυνατότητα να τηρούνται μέσα στην τουριστική σεζόν;

Κ. Κλωθάκης: Βέβαια και υπάρχει. Οι μάσκες, οι αποστάσεις των τραπεζιών και τα αντισηπτικά όλα είναι όπως πρέπει ακόμα και εάν μέσα στη ζέστη δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα.

emeaGr: Υπάρχουν έλεγχοι από το κράτος για την τήρηση των μέτρων;

K. Κλωθάκης: Ναι έρχονται αρκετά συχνά στα μαγαζιά για έλεγχο, ειδικά εδώ στο παλιό λιμάνι αλλά τα βρίσκουν όλα σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

emeaGR: Από ποιες χώρες παρατηρείς να είναι οι περισσότεροι επισκέπτες φέτος;

Κ. Κλωθάκης: Υπάρχει τεράστιος αριθμός τουριστών από το Ισραήλ και μετά από τη βόρεια Ευρώπη όπως τη Δανία αλλά και από τη Γαλλία. Υπάρχει και μεγάλος αριθμός Αμερικανών εξαιτίας της βάσης που διατηρούν οι ΗΠΑ στα Χανιά και πηγαινοέρχεται κόσμος από και προς ΗΠΑ πάντα.

emeaGr: Την κατανάλωση στο μαγαζί πως την βρίσκετε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη;

Κ. Κλωθάκης: Τον Ιούνιο που ανοίξαμε έγινε μεγάλο ξέσπασμα του κόσμου και υπήρξε τεράστια κατανάλωση. Φαινόταν ότι το είχαν ανάγκη. Τους επόμενους μήνες οι ρυθμοί ήταν κανονικοί, σχεδόν όπως και πέρυσι.

emeaGR: Ο περιορισμός της κυβέρνησης για λειτουργία μόνο μέχρι τις 1 π.μ. πόσο θα διαρκέσει; Έχετε ενημέρωση;

Κ. Κλωθάκης: Αρχικά γνωρίζαμε για αυτήν την εβδομάδα. Τώρα το έχουνε πάει μέχρι τις 18 Αυγούστου. Θεωρώ ότι εφόσον επιβάλανε μέτρα και στο Ηράκλειο αυτές τις μέρες, δεν νομίζω να άρουν τα μέτρα στις 18. Αλλά δεν έχουμε ενημέρωση ακόμα.

emeaGR: Για τους επόμενους μήνες είστε αισιόδοξος για την λειτουργία της εστίασης;

Κ. Κλωθάκης: Να πω την αλήθεια όχι γιατί βλέπω έκρηξη των κρουσμάτων σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις. Αλλά εμείς είμαστε καλοκαιρινά μαγαζιά. Ελπίζω μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν να έχει τελειώσει η ταλαιπωρία του κορωνοϊού.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ