Ανδρέας Φιορεντίνος: Να καταστήσουμε την εθνική τουριστική προσφορά ανθεκτική απέναντι σε κάθε είδους απειλές

Ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας, ξενοδόχος και τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας μιλά στο emeaGr και στην Αφροδίτη Κράβαρη, για τις προκλήσεις και τις νέες ανάγκες για την επόμενη ημέρα της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Γεννήθηκε στη Μύκονο και επαγγελματικά δραστηριοποιείται όλη του τη ζωή στον τουρισμό, όντας ξενοδόχος. Ο Ανδρέας Φιορεντίνος έχει υπηρετήσει τον Τουρισμό από θέσεις ευθύνης, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ επί σχεδόν 20 χρόνια υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου.

Ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας, ξενοδόχος και τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας μιλά στο emeaGr και στην Αφροδίτη Κράβαρη, για τις προκλήσεις και τις νέες ανάγκες για την επόμενη ημέρα της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

emeaGr: Τι όνειρο είχε ο Ανδρέας ως μαθητής; Ήξερες από νωρίς πως θα ασχοληθείς με τον τουρισμό ή οι βλέψεις ήταν άλλες; Πως ήθελες να δεις τον εαυτό σου όταν έκλεινες τα μάτια στην παραλία όντας έφηβος;

Ανδρέας Φιορεντίνος: Η Μύκονος είναι ο τόπος όπου μεγάλωσα. Εκεί όπου πήρα τα πρώτα μου μαθήματα στη ζωή και αυτά, πάντοτε μέσα στο ξενοδοχείο μας το ‘ΔΗΛΟΣ’ το πρώτο ξενοδοχείο της Μυκόνου (1924) . Πάντοτε ήξερα τι ήθελα να γίνω όταν θα μεγάλωνα. Ο πατέρας μου είχε άλλη άποψη και η μεταξύ μας κόντρα μου έτρεφε όλο και περισσότερο την επιθυμία να γυρίσω από τις σπουδές μου στην Αμερική και να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση στον Τουρισμό .

emeaGr: Θεωρείς πως ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος πρωτογενής τομέας μας; Είναι ο άσος στο μανίκι μας για διεθνή πρoβολή και εξωστρέφεια; To αξιοποιούμε όπως πρέπει ή έχουμε δρόμο ακόμα για να φτάσουμε τα παγκόσμια πρότυπα;

Ανδρέας Φιορεντίνος:Ο τουρισμός στους ευαίσθητους νησιωτικούς προορισμούς σαν τον δικό μας ήταν η μοναδική διέξοδος για τους περισσότερους νησιώτες οι οποίοι επέλεγαν απασχόληση είτε απ ευθείας στην ξενοδοχεία είτε γενικότερα στον ευρύτερο τομέα παροχής συναφών υπηρεσιών . Η επιλογή μας αυτή στην ανάπτυξη τουριστικών υπηρεσιών όπως και η επί δεκαετίες προσήλωσή μας στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας, μπορώ να πω ότι έχει περάσει στο γενετικό μας κώδικα .

Φιλόξενοι, δραστήριοι, γενιά προς γενιά, οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες βελτιώνονται και βελτιώνουν την τουριστική τους προσφορά, αλλά το κυριότερο, με το πέρασμα του χρόνου, εκπαιδεύουν τη νέα γενιά για να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Η Ελλάδα και οι ¨Έλληνες ξενοδόχοι πορεύονται με σχέδιο , αφουγκράζονται τις διεθνείς τάσεις, συνεχώς βελτιώνουν τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρουν και στηρίζουν την Εθνική οικονομία . Ειδικά στους μικρούς προορισμούς, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την παροχή υπηρεσιών συνδυάζονται αρμονικά και προάγουν αυτό που εμείς οι άνθρωποι του τουρισμού αποκαλούμε ’ αυθεντική εμπειρία’ . Στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποιοι εμβληματικοί προορισμοί των οποίων η προσφορά απευθύνεται στο jet-set, αλλά δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η χώρα μας είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά. Ούτε θα πρέπει να αγνοούμε ότι οι επισκέπτες μας έρχονται εδώ για να γνωρίσουν καλά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γιατί οι κάτοικοι και οι απασχολούμενοι στις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις συμβάλουν ουσιαστικά στην ελκυστικότητα του προορισμού και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Γιατί είναι οι άνθρωποί μας αυτοί που διαφυλάσσουν την παράδοση και το μοναδικό χρώμα των προορισμών.

emeaGr: Νησιώτης & επιχειρηματίας πέραν όλων των άλλων. Νησιώτης σε ένα νησί παγκόσμια εμβέλειας με τουρισμό από κάθε σημείο του πλανήτη. Πιστεύεις πως οι ντόπιοι επιχειρηματίες δίνουν βήμα στους ξένους πιο πολύ από τους Έλληνες; Το ρωτώ γιατί οι τιμές είναι απαγορευτικές πολλές φορές για τον Έλληνα που θέλει να έρθει στο νησί. Το ρωτώ ακόμα γιατί ακούγεται πολύ συχνά ότι οι ξενοδόχοι των famous islands δεν ενδιαφέρονται για τον Έλληνα αλλά μόνο για το booking ξένων, κι αφού το έχουν, λίγο τους νοιάζει ο εγχώριος τουρισμός. Ποια είναι η γνώμη σου;

Ανδρέας Φιορεντίνος: Η Μύκονος είναι ένας εμβληματικός Ελληνικός προορισμός. Με παροχή υπηρεσιών επιπέδου ικανή να καλύψει άριστα οποιαδήποτε ζήτηση. Με ιδιαίτερη πελατεία. Έλληνες και ξένους. Με μοναδικό φυσικό περιβάλλον και συνειδητοποιημένους επιχειρηματίες που εμπνέονται από τον αέρα και την αλμύρα του Αιγαίου σε ότι κάνουν.

Και δεν κάνουν διακρίσεις σε όσους υποδέχονται. Προφανώς, η υψηλή ποιότητα της τοπικής τουριστικής προσφοράς δεν είναι προσιτή από όλους. Όμως η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όλοι μπορούν να κάνουν διακοπές στην Μύκονο ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων.

emeaGr: Πως ξεκινάει η μέρα σου; Κλείνεις ξυπνητήρι ή ξυπνάς μόνος; Φτιάχνεις καφέ και μετά τι;

Ανδρέας Φιορεντίνος: Πάντοτε ξυπνάω πριν το ξυπνητήρι , και όσο γερνάω τόσο και πιο νωρίς . Φτιάχνω καφέ και απολαμβάνω την θέα και την ηρεμία που προσφέρει ο χώρος μου, διαβάζω εν τάχει τις ειδήσεις και οργανώνω την ημέρα μου. Φέτος είναι μία περίεργη χρονιά. Όλοι συμβάλλουμε στην ομαλή λειτουργία του ξενοδοχείου γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δεν είναι εφικτή η κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας. Είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου και την προσπάθεια που καταβάλλει. Τους οφείλω πάρα πολλά.

emeaGr: Ως επιχειρηματίας, ποιο θεωρείς πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στον τουρισμό εν έτει 2021 και αφήνοντας –ελπίζω- πίσω μια παγκόσμια πανδημία που έπληξε με το χειρότερο τρόπο όλους τους κλάδους;

Ανδρέας Φιορεντίνος: Είναι γνωστό ότι ο ελληνικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα. Ο ήλιος και η θάλασσα μας προσδιορίζουν. Η τουριστική περίοδος διαρκεί κατά μέσο όρο 5 μήνες και συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία σημαντικά έσοδα. Και είναι σαφές ότι το 65% το εσόδων μας προέχεται από τους μήνες αιχμής. Η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των προορισμών πρέπει να είναι το ζητούμενο
ιδιωτικού τομέα και κράτους. Η ποιότητα υπηρεσιών είναι μονόδρομος.

Παράλληλα, πρέπει να αναθεωρήσουμε την σχέση μας με το περιβάλλον , να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να κατασπαταλάμε τους φυσικούς μας και άλλους πόρους. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με την άναρχη δόμηση αλλοιώνουμε το φυσικό περιβάλλον και επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα. ΄Έννοιες όπως η αειφορία , η βιώσιμη/πράσινη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία η απειλή της κλιματικής αλλαγής και όλα τα συναφή πεδία, πρέπει να μας απασχολούν συνεχών και οφείλουμε να υιοθετήσουμε ανάλογες αναπτυξιακές στρατηγικές και να τις εντάξουμε στο επιχειρείν άμεσα.

emeaGr: Ως Τομεάρχης Τουρισμού πλέον, πες μου 2 σημαντικά οράματα που έχεις για τον κλάδο και θέλεις σίγουρα να αφήσεις ως έργο, ως παρακαταθήκη από αυτή τη θέση.

Ανδρέας Φιορεντίνος: Ουσιαστικά επιθυμώ να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, την προσπάθεια της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό για να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και να βγούμε πιο δυνατοί και συνειδητοποιημένοι από αυτήν τη δοκιμασία. Από κοινού οφείλουμε να καταστήσουμε την εθνική τουριστική προσφορά πιο ανθεκτική απέναντι σε κάθε είδους απειλές. Ο φιλόδοξος αυτός στόχος, προϋποθέτει συνέργειες μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και πλήρη αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων για την ανασυγκρότηση και τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Δεν νοείται να υπάρχουν σήμερα περιοχές δυο ταχυτήτων, να υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ προορισμών ως προς τις υποδομές αλλά και ως προς την αντίληψη για τα επίπεδα ποιότητας στον τουρισμό αλλά και ως προς τις τάσεις της ζήτησης. Διότι ναι μεν κάθε προορισμός έχει τη δική του προσωπικότητα αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση αξιοποιεί κάθε ιδιαιτερότητα του και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες.

Οραματίζομαι μια νέα πορεία για τον Τουρισμό όπου όλοι οι παίκτες θα έχουν λόγο , θα υπάρχει συμφωνία και συναντίληψη ως προς τον στόχο . Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά, με σοβαρότητα, και να συνεννοούμε θα αρμονικά. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και να το εντάξουμε στα συγκριτικά μας  πλεονεκτήματα . Και με αυτό εννοώ τη συνεχή εκπαίδευση και την παροχή δυνατοτήτων για τη βελτίωση δεξιοτήτων για κάθε εργαζόμενο στον τουρισμό αλλά και για κάθε επιχειρηματία.

Είναι αλήθεια ότι είμαστε προικισμένοι με φυσικές ομορφιές και ενεργειακές πηγές. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσουμε όλα μας τα εργαλεία και να επιδιώξουμε συντεταγμένα το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ακόμα, θα πρέπει να συνηγορεί προς την κατεύθυνση της αειφορίας και του βιώσιμου τουρισμού το Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Δηλαδή, θα πρέπει να μπουν κανόνες για την τουριστική, και όχι μόνο, ανάπτυξη όλης της Ελλάδας με στόχευση στην αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την αειφορία. Στο εξωτερικό η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες για την περιοχή δικαιοδοσίας της, εδώ ακόμη δεν έχουμε βρει τον βηματισμό μας.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει το δικό της ιδιαίτερο εξαιρετικό χαρακτήρα και αυτόν πρέπει να τον διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού . Και θα πρέπει η Ελλάδα να θυμίζει Ελλάδα παντού. Μια σύγχρονη χώρα, ένας τουριστικός προορισμός γεμάτος πλούτο και αυθεντικές εμπειρίες και απύθμενη άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

emeaGr: Πρότεινέ μου αντικειμενικά τον ιδανικό χειμερινό και καλοκαιρινό προορισμό για διακοπές στην Ελλάδα που να έχει εξαιρετικές υποδομές και διεθνή πρότυπα.

Ανδρέας Φιορεντίνος: Η Ελλάδα είναι ένας κατ΄ εξοχή καλοκαιρινός προορισμός που χαρακτηρίζεται από την νησιωτικότητα. Εκεί, σε κάποιο από τα νησιά μας θα ήθελα να είμαι το καλοκαίρι , και τον υπόλοιπο χρόνο θα ήθελα να βρίσκομαι σε κάποιο γραφικό τόπο στην Ηπειρωτική χώρα. Για να απολαύσω την απαράμιλλη ελληνική φύση, τη γνήσια παραδοσιακή φιλοξενία και την πολυποικιλότητα που διαθέτει η χώρα μας.

emeaGr: Πες μου τις 3 κυριότερες απαιτήσεις που έχει ένας πελάτης που πληρώνει για διαμονή σε ένα 5στερο ξενοδοχείο. Θεωρείς πως καλύπτονται; Επίσης, αυτός που δεν έχει την ευχέρεια να πληρώσει 5αστερο, υπάρχουν καλές εναλλακτικές στη Μύκονο για να απολαύσουν ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια αξιοπρεπείς διακοπές;

Ανδρέας Φιορεντίνος: Η πελατεία σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων είναι κατά κύριο λόγο απαιτητική και τυγχάνει να συγκρίνει τις υπηρεσίες σύμφωνα με τα δεδομένα άλλων προορισμών σε άλλες χώρες. Εάν εμείς εδώ δεν υποστηρίξουμε την προσφορά μας και υιοθετήσουμε άλλα πρότυπα θα αφαιρέσουμε την «ελληνικότητα» από την προσφορά μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προσφέρουμε καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των επισκεπτών μας. Η επιτυχία της Μυκόνου μεταξύ όλων των άλλων είναι η ισόρροπη ανάπτυξη κάθε λογής καταλύματος για κάθε βαλάντιο και για κάθε απαίτηση.

emeaGr: Πες μου τις 3 πιο υπέροχες χώρες του κόσμου μέσα από τα δικά σου μάτια.

Ανδρέας Φιορεντίνος: Βόρεια Αμερική, Ελλάδα και το ένα τρίγωνο μεταξύ Γαλλίας,  Γερμανίας, Ελβετίας.

emeaGr: Δώσε μου 5 επίθετα που σε χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα και άνθρωπο.

Ανδρέας Φιορεντίνος: Ευθύς, απαιτητικός, επίμονος, κάποιες φορές δύσκολος, με χιούμορ

emeaGr: Ποια είναι τα 3 πράγματα που εκφράζουν την κουλτούρα στο ξενοδοχείο σου στη Μύκονο.

Ανδρέας Φιορεντίνος: Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η αντίληψή μας ότι «ο τουρίστας είναι μέλος της οικογενείας μας» και προσπαθούμε να του προσφέρουμε την αυθεντική εμπειρία της ελληνικής φιλοξενίας. Μας γνωρίζει και τον γνωρίζουμε με το μικρό του όνομα.

emeaGr: Που πατάς γκάζι και που φρένο;

Ανδρέας Φιορεντίνος: Αγωνιώ για το μέλλον του τόπου μου και γι’ αυτό συνεχώς προσπαθώ να συμμετάσχω ενεργά σε προσπάθειες που έχουν στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μου και των επισκεπτών. Ενίοτε έχω κατηγορηθεί ότι στηρίζω την εκάστοτε διοίκηση, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι στηρίζω τον τόπο μου. Φρένο!!! στην μικρότητα και τον παλαιοκομματισμό.

emeaGr: Ποια η σχέση σου με τα social media; Ποια είναι η αγαπημένη σου πλατφόρμα; Συμφωνείς πως ο τουρισμός είναι από τα αγαπημένα industries για τους digital επαγγελματίες & μπορούν να εκτοξεύσουν ή να χαλάσουν την εικόνα ενός brand
[ξενοδοχείου, νησιού, ατόμου, μιας χώρας];

Ανδρέας Φιορεντίνος: Η σχέση μου είναι συμπαθητική, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος , αλλά τα χρησιμοποιώ για την δουλειά μου και την επαφή με τους φίλους μου ανά την υφήλιο. Με προσοχή.

Γιατί ο Τουρισμός εξαρτάται από την εικόνα και την αντίληψή της αλλά η εικόνα χτίζεται σταδιακά με υπομονή και κόπο και όσο πιο δύσκολα την φτιάχνεις τόσο πιο δύσκολο είναι να την αδικήσεις.

emeaGr:Κάνε μόνος σου στον εαυτό σου μια ερώτηση που θα ήθελες να σε ρωτήσω και δεν το έκανα. Και απάντησέ τη.

Ανδρέας Φιορεντίνος: Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί θεωρώ ότι οι ερωτήσεις σου καλύπτουν σχεδόν όλα όσα με απασχολούν.